Kultur

TV-drama som hjernetrim

Den amerikanske serieskaperen Noah Hawley håper han har laget noe som vil glede flere generasjoner framover. Selv tar han farvel med «Legion» denne sommeren

LOS ANGELES (Dagsavisen): Tidligere var det viktig for serieskapere å lage TV som favnet bredest mulig, men i takt med at etterspørselen etter sofistikerte TV-dramaer har økt betraktelig, har det vokst frem en underskog av smale serier som utfordrer seeren intellektuelt på en helt ny måte. TV er blitt hjernetrim.

– Det som er så fint med «Legion» er at selv om jeg forteller deg hva som skjer, så vet du fremdeles ikke hva som har skjer. Det er takknemlig i en spoiler-sammenheng, ler Noah Hawley, da vi møter ham i Los Angeles.

Les også: 10 filmer til månesyke filmelskere

Selv om serieskaperen åpenbart har det litt moro på egen bekostning, så er han inne på noe. Den surrealistiske og kritikerroste serien «Legion» er banebrytende både filmatisk og historiefortellende sett, og kan vel best beskrives som en visuell syretripp. Kort fortalt handler serien om David Haller, som har fått diagnosen schizofreni, men så viser det seg at det som egentlig feiler ham er at han har superkrefter, eller er det kanskje begge deler? Historien tar utgangspunkt i X-Men-karakteren Legion (Haller), men dette er ingen vanlig superheltserie. I stedet er «Legion» en sjangerlek, hvor vi aldri helt vet hva som er virkelig og hva som utspiller seg i Davids hode. Scenografien er et fyrverkeri av farger og stiler fra mange ulike tiår, så vi vet aldri helt hvor vi er eller når vi er. Og hvis dette høres komplisert ut, så er det helt riktig, selv om hovedplottene (som for eksempel klappjakt på legemet til en skurk) er rimelig lettfattelig i hver sesong.

– Og min oppfatning er at hvis grunnmuren i fortellingen er sterk nok, så kan man leke seg med resten. Jeg tenker også at folk ikke trenger å skjønne alt heller, i stedet håper jeg de bare lar seg rive med, forklarer Hawley.

«Legion» tar utgangspunkt i X-Men-karakteren Legion, spilt av David Haller, og er en sjangerlek hvor vi aldri helt vet hva som er virkelig og hva som utspiller seg i figurens hode. FOTO: FOX

Noah Hawley under premiæren av Legion 3. Foto: FOX

TV-detektiver på nett

For mange er imidlertid gleden ved å se på en serie som «Legion» nettopp å analysere den til døde, og det legges det også opp til. Hver rekvisitt, hvert møbel, hvert musikkstykke, hvert eneste plagg har en symbolfunksjon. Hvis Hallers T-skjorte er rød i stedet for gul, så betyr det noe. På debattforum som Reddit diskuteres derfor hver minste detalj i serien av fans på jakt etter ledetråder som kan forklare handlingen grundigere, eller gi en pekepinn om hvor vi er på vei. På YouTube legger TV-entusiaster ut komplette analyser av hver eneste episode, og samlet har de millioner av visninger. Et kjapt googlesøk på «Legion analysis» genererer over 21 millioner treff. Denne detektiv-virksomheten gir serien en ekstra interaktiv dimensjon som skaper engasjement hos seere. Mange synes kanskje det er like gøy å forsøke å løse mysteriet og diskutere sine teorier med likesinnede, som det er å se det surrealistiske dramaet utfolde seg på skjermen. Dette gjelder imidlertid ikke alle, og kanalen FX opplevde at flere seere datt av lasset etter den første sesongen, angivelig fordi serien rett og slett ble for komplisert. Det tar Hawley med knusende ro.

– Jeg vil heller lage en knallbra serie som appellerer til et begrenset publikum, enn noe helt ok som alle liker, sier han.

Les også: Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp

For produsent Lauren Shuler Donner har imidlertid serieskaperens visuelle språk og fortellerteknikk skapt hodebry. Hun innrømmer glatt at hun og kollegaene hennes gjerne ser ut som spørsmålstegn etter de har lest ukens manus, og tidvis må spørre Hawley om hva i huleste det er som egentlig foregår.

– Iblant ber jeg ham endre på de mest obskure delene av historien, fordi jeg redd for at vi kan miste seere. Innimellom hører han på meg og innimellom ikke, smiler produsenten.

– Jeg vet veldig godt at seere liker gåter og puslespill, men innimellom er jeg usikker på hvor langt du kan gå før folk bare føler seg dumme. Det er ikke en følelse du ønsker at publikum skal sitte igjen med, og Noah balanserer hårfint på den grensen, legger hun til.

Rachel Keller som «Legion»-figuren Syd Barrett. FOTO: FOX

Rachel Keller som «Legion»-figuren Syd Barrett. Foto: FOX

En forvirrende verden

«Legion» er utvilsomt en unik serie, men Hawley er likevel ikke førstemann ut med å gi seerne noe mystisk og surrealistisk å bryne seg på. Den trenden startet for alvor på 90-tallet da David Lynch lanserte «Twin Peaks», som i sin tid også var banebrytende. Hawley nevner i tillegg absurd britisk humor som «Monty Python» som inspirasjonskilde. Det har imidlertid skortet på surrealistiske dramaer på TV de siste 20 årene, men i takt med at TVs nye gullalder har slått rot for alvor, har det blitt enklere å få grønt lys til å skape underholdning som er vanskelig tilgjengelig eller i det minste krever at seeren følger skikkelig med. «Westworld» og «American Gods» er to andre eksempler på mystiske serier som vanskelig kan kombineres med Candy crush eller scrolling på Instagram. Det er også noe av poenget.

– Som serieskaper ønsker jeg å stimulere fantasien din, akkurat som bøker gjør. Håpet er at du skal legge fra deg telefonen og virkelig dykke ned i serien, sier Hawley.

Les også: Deilig mat på liten øy

Nå som «Legion» er inne i sin tredje og siste sesong, og har bevist at det er et marked for slike dramaer, håper serieskaperen at den vil bane vei for mer smal og innovativ underholdning.

– Jeg har lagt merke til at du ser langt flere glimt av lek med både det visuelle og fortellerteknikk i serier nå, uten at jeg skal ta all æren for det så klart, men det er en artig utvikling, sier han.

Det var aldri meningen å lage noe mer enn tre sesonger, men serieskaperen synes likevel det er tungt å ta farvel med «Legion».

– Jeg håper imidlertid at jeg har skapt noe tidløst som mange generasjoner fremover vil ha glede av, og at serien også ti år fra nå vil føles som ambisiøs og progressiv historiefortelling, sier han.

Siste sesong av «Legion» ser du nå på kanalen Fox i Norge.

Les også: A-landslaget på herresiden har ikke kvalifisert seg til ett mesterskap siden 2000

Nyeste fra Dagsavisen.no: