Kultur

– Jeg gleder meg til å få hele Norge til å underkaste seg i en sky av glitter

Neste år kommer Dita von Teese til Oslo med sitt fantastiske show for første gang. Dagsavisen fikk intervju med burleskstjernen på telefon fra Los Angeles.

Burleskstjernen Dita von Teese kommer til Oslo neste år for å opptre i Folketeateret.

22. mai neste år blir det hett i Oslo. Da kan Dita von Teeses norske fans endelig få oppleve ett av hennes glitrende show live på Folketeateret i Oslo.

Det er mulig jeg har vært innom Skandinavia tidlig i karrieren og holdt et privat show. Men jeg reiser så mye at det desverre er umulig å huske alle steder jeg har besøkt. I’m so sorry, sier hun til Dagsavisen i et eksklusivt intervju på telefon fra Los Angeles.

Glamour og glitter

Showet «Glamonatrix» er en påkostet produksjon, i følge Dita selv er det hennes mest overdådige produksjon noensinne. Her er er fantastiske kostymer laget av designer Jenny Packham, burleskikonet Catherine D´Lish og skodesigneren Christian Louboutin, for ikke å forglemme corsetter fra den legendariske korsettmakeren Mister Pearl, som har samarbeidet med Dita von Teese i en årrekke.


  – «Glamonatrix», det høres litt ut som dominatrix?

– Å absolutt! ler hun og legger til:

– Og jeg gleder meg enormt til å få hele Norge til å underkaste seg i en sky av glitter og glamour.

Stripper

Dita, som egentlig heter Heather Renee Sweet startet karrieren som stripper på begynnelsen av 90-tallet. Inspirert av stjerner som Hedy Lamarr og Betty Grable fra Hollywoods gullalder var hun helt annerledes enn de andre danserne.

– Med blek hud og mørkt hår liknet jeg ikke  på noen av dem. Jeg var helt forgapt i pinup-modeller og ville gjøre gammeldags striptease med korsetter og lange hansker og på den måten kapitalisere på min annerledeshet, og øynet raskt at dette var en helt fantastisk mulighet. Supermodeller og stereotype skjønnhetsidealer har aldri vært interessant. Jeg var fascinert av den typen glamour du selv kan skape, og som du ikke trenger hverken  kirurgi eller syke slanke- og treningskurer for å oppnå.  Det er en menneskeskapt og mer oppnåelig form for skjønnhet som får meg til å føle meg sterk og selvsikker, sier hun.

Kvinnelig publikum

I USA har burleskdans opp gjennom årene handlet om det mannlige blikket, og opptredener som handlet om å pirre menns erotiske fantasier. Med moderne burlesk er bildet forandret, hevder Dita, som fortsatt liker å omtale seg selv som stripper.

– Tidlig i karrieren var publikum stort sett menn. Men med moderne burlesk som kombinerer striptease og erotikk med humor, high fashion og overdådige sceneshow er de fleste som kommer for å se mine show kvinner, sier Dita von Teese.

 – Hva tror du det skyldes?

– Jeg håper det først og fremst er fordi de har lyst til å se et spektakulært show og flotte artister, noe som føles nytt og annerledes og som slett ikke kopierer gammeldagse burleskshow. Men for noen handler nok også hele pinup- og burleskbølgen også om å ta sin egen seksualitet tilbake ved at man nekter å skamme seg over å nyte å bli sett som et sexobjekt av og til. Det er på en måte kvinnefrigjøringens siste tabu, at ingen skal kunne fortelle deg hva du blir tent av.

###

Foto: Sequoia Emmanuelle

Gullstandarden

Med over 1 million solgte billetter og sine oppsiktsvekkende produksjoner i høy kvalitet, har Ditas show satt gullstandarden for nybølgen av moderne burlesk. Sist hun turnerte i Europa solgte hun ut hele fem kvelder på rad i London Palladium. Billettprisene i Oslo ligger på alt fra 600 til 760 kroner, sasmt 2450 for en såkalt meet and greet-billett for den som vil møte burleskstjernen etter showet.