Kultur

Nytt teaterstykke fra Jon Fosse

Han er Norges største dramatiker etter Ibsen. Men han hadde egentlig sluttet å skrive for teater. Nå gjør Jon Fosse comeback med sitt første stykke på ti år.

«Eg var godt nøgd med stykket. Det var også Det Norske Teatret, som kjøpte det med det same eg sende stykket til dei». Dette skriver Jon Fosse i e-post til Dagsavisen om «Sterk vind», hans comeback som dramatiker.

I 2014 erklærte Jon Fosse at han var ferdig med å skrive for teater, ved urpremieren på hans hittil siste stykke «Hav». Det var skrevet flere år før premieren. Mens Fosses internasjonale ry som dramatiker har vokst de siste årene, har Fosse skrevet prosa. I høst er han aktuell med storverket «Septologien», første del av en romanserie på tre bind, med internasjonal lansering under bokmessen i Frankfurt.

Men nå kommer Jon Fosse tilbake som dramatiker, med sitt første nyskrevne stykke på ti år, «Sterk vind». Fosse forteller om dette i den nye utgaven av tidsskriftet Syn og Segn, et temanummer viet Jon Fosses forfatterskap.

«Sterk vind» skal opp på Det Norske Teatret i 2020 eller 2021, skriver Syn og Segn.

– Det gjekk som en leik å skriva det! Og det var ei stor glede å få skrive dramatikk etter den lange pausen, forteller Fosse til Syn og Segn. Her antyder han også at han kommer til å skrive mer for teater framover.

Saken fortsetter under bildet.

Jon Fosse. Forfatter og dramatiker. Statens æresbolig for fortjente kunstnere, Grotten, i Oslo.

Jon Fosse erklærte i 2014 at han ga seg som teater-dramatiker, men er snart klar med et nytt stykke. Foto: Mimsy Møller 

Les også: Jon Fosse vil ikkje dikte om folk han kjenner

Ulyst og motstand

I år er det 25 år siden Jon Fosse debuterte som dramatiker, og i september fyller han 60.

På spørsmål om hva som fikk ham til å skrive dramatikk igjen, svarer Fosse:

«Det siste stykket eg skreiv var faktisk «Desse auga» (2009). Eit stykke eg skreiv med stor ulyst og motstand. Og det skreiv eg for cirka ti år sidan. Medan eg sjølv reknar «Eg er vinden» (2008) som det siste stykket eg dikta. Eg skreiv altså ikkje eigen scenisk tekst på 10 år.

Eg ville skriva prosa, og dikt, når det ville seg slik. Eg fullførde då også «Trilogien» («Andvake»/ «Olavs draumer»/ «Kveldsvævd»), og dei siste fire-fem åra har eg holde på med å skriva ein roman eg kallar for «Septologien». Eg hadde ikkje planlagt å skriva langt, men lang vart teksten. I manus på cirka 1500 sider. Den kjem ut i tre bøker, den første blir lansert i september.

Etter at eg var ferdig med å skriva denne «langsame prosaen» min, fekk eg eg brått føre meg at det kunne vera kjekt å prøva å skriva ein scenisk tekst igjen. Og eg så gjorde, så å seia på etterdønningene av prosa-skrivinga. Det gjekk fort og greit, og var ei stor glede. Litt slik som då eg i si tid skreiv det første stykket mitt, «Nokon kjem til å komme», skriver Fosse i e-post til Dagsavisen.

Les også: Jon Fosse er igjen blant Nobel-favorittene

Internasjonal begivenhet

– Et nytt stykke fra Jon Fosses hånd er både viktig for norsk teater og en begivenhet i internasjonalt teater, sier Erik Ulfsby, teatersjef ved Det Norske Teatret.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20170511.
Teatersjef Erik Ulfsby fra Det Norske Teatret under presentasjonen av §'Sommer på kulturslottet Oscarshall» som er kultur-Norges gave i anledning kongeparets 80-årsdager.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Erik Ulfsby, teatersjef ved Det Norske Teatret, kaller Fosses comeback en gledelig overraskelse. Foto: NTB Scanpix

– Fosse var så bestemt på at han hadde satt punktum som dramatiker. Derfor var det en svært gledelig overraskelse da vi fikk dette manuset tidligere i år, forteller Ulfsby.

– Da var det for lite tid til å rekke årets Fosse-festival. Men vi satser på «Sterk vind» som urpremiere på Fosse-festivalen i 2021, sier  Ulfsby.

6.–15. september arrangerer Det Norske Teatrer for første gang internasjonal Jon Fosse-festival, i samarbeid med Det Norske Samlaget. På festivalen er det gjestespill fra bl.a. Russland og Japan, samt premierer for tre norske Fosse-oppsetninger: «Trilogien» på DNTs hovedscene i regi av Luc Perseval, samt «Nokon kjem til å komme», regi Kai Johnsen, og «Ein raud sommerfugls vengjer» regi Trine Wiggen.

– Hvordan er det for en dramatiker å bli gjenstand for en egen festival på denne måten?

«Det er overveldande. Det har vore fleire «Fosse-festivalar» tidlegare, seinast i fjor ein i Russland, men det er sjølvsagt noko anna når det skjer i Oslo. Eg kjem ikkje til å spela noka «sentral rolle» under festivalen som «eigen person», det er i alle fall sikkert, svarer Fosse til Dagsavisen.

Om «Sterk vind» forteller Fosse videre:

«Om eg skulle skriva for teater igjen, så ville eg i alle fall ikkje koma tilbake med brask og bram, med eit stort og ambisiøst stykke, derimot med eit heller smålåte stykke. Så «Sterk vind» er ikkje så langt, og det har tre roller, som det første stykket mitt, to menn og ei kvinne. Sjølv opplevde eg at eg både skreiv stykke slik eg før gjorde, og at det samstundes var kome til noko nytt».

Saken fortsetter under bildet. 

Første del i Jon Fosses store romanverk «Septologien» utgis 6. september 2019

Jon Fosse er snart aktuell med første bind av trilogien «Septologien». 

Første del av «Septologien» gis ut 6. september, samtidig som Fosse-festivalen starter. Boka har tittelen «Det andre namnet. Septologien I – II». Fosse forteller til Syn og Segn at bokverket er en samtidsroman om kunstnerliv, og at romanen er til dels tett på Fosses eget liv.

– Liva eg skildrer, er moglege variantar av meg, sier han til tidsskriftet.

Jon Fosse

* Norsk forfatter, f. 26. september 1959, fra Strandebarm i Hardanger

* Debuterte som forfatter i 1989, debuterte som dramatiker i 1994

* Har gitt ut over 60 bøker som omfatter et 30-talls skuespill, 17 romaner, samt dikt, essays og barnebøker.

* Oversatt til over 50 språk, mer enn 1000 teateroppsetninger verden over.

* Ble i 2011 tildelt bolig i statens æresbolig for kunstnere, Grotten.

* Tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 2015 for «Trilogien».

Mer fra Dagsavisen