Kultur

«Hacker»: Klaffer ikke helt

«Hacker» er Jason Bourne for hele familien.

3

ACTION

«Hacker»

Regi: Poul Berg

Danmark, 2019

Det lages sjeldent actionfylte thrillere for hele familien, så den danske lavbudsjettproduksjonen «Hacker» har allerede i oppløpet et klart fortrinn. Men ikke så mange andre. En barnevennlig blanding av «Jason Bourne»-serien og «24», som minner mest om den stusselige Taylor Lautner-thrilleren «Abduction» (2011). Advarsel: filmen er faktisk er så barnevennlig at distributøren har valgt å dubbe den på norsk. Det kan ikke sies å være en særlig vellykket avgjørelse: til dels fordi filmen har fått niårsgrense her hjemme, og dermed retter seg til en målgruppe som allerede burde ha lært seg å lese undertekster. Og til dels fordi den uengasjerte, norske stemmeleggingen får skuespillerprestasjonene til å virke enda stivere og mer livløse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Som liten gutt ble Benjamin gjemt i et skap mens moren hans flyktet fra skurker på jakt etter «algoritmen»; før hun hoppet ned i en av Københavns kanaler og tilsynelatende druknet. Sju år senere har Benjamin (Rumle Kærså) vokst opp til å bli en trettenåring med gutteromsveggene dekket av «V for Vendetta»-plakater, som tjener ekstra penger på å bryte seg inn i skolens dataserver for å forandre karakterene til medelevene sine mot betaling. Benjamin er nemlig et naturtalent som hacker, mest fordi han er i besittelse av en hodeskalleformet app som på en eller annen måte gir ham automatisk adgang til alle verdens dataprogrammer. Han har vokst opp på et barnehjem som akkurat har fått et nytt tilskudd: jevnaldrende Savannah (Josephine Chavarria Højbjerg). Et astmatisk problembarn som angivelig brant ned sitt tidligere fosterhjem, og trenger Benjamins hjelp til å slette saksmappen sin hos sosialetaten.

Les også: «Slottet i Provence»: Besatt av kunsten (Dagsavisen+)

«Hacker» lykkes temmelig bra i å være en actionfylt spenningsfilm helt fri for voldsomheter, og fungerer helt ok så lenge tempoet er høyt. Filmen fungerer langt fra like brukbart i de mer dramatiske scenene, som takket være et veldig flatt skuespill. Det er sikkert slemt å kritisere barneskuespillere uten filmerfaring, så la oss isteden rette kritikken mot den mangelfulle personinstruksjonen. Regissør/manusforfatter Poul Berg har bred erfaring fra barne- og ungdomsavdelingen til den danske statskanalen DR, men hverken manusarbeidet eller regien klaffer helt i «Hacker».

Mer fra Dagsavisen