Kultur

Frykter innkjøpsstopp hos bibliotekene

Tidsskriftforeningen vil gjerne selge blader i bokhandlene, men mener det også må andre tiltak til. Særlig om innkjøpet til bibliotekene opphører.

– Åmås har et godt forslag. Men også bokhandlerne er blitt veldig kommersielle. Vi i Tidsskriftforeningen tar gjerne initiativ til å kontakte bokhandlerne, men samtidig må det flere på banen her, sier generalsekretær Bente Riise i Norsk Tidsskriftforening til Dagsavisen.

Bakgrunnen er at den svenske distributøren Tidsam sier opp avtalen med rundt tretti norske tidsskrifter. Det betyr at de fra september ikke lenger vil være å finne i kioskkjeden Narvesen. I Dagsavisen i går oppfordret Fritt Ords leder Knut Olav Åmås Norsk Tidsskriftforening å være offensive mot Tidsam og Kulturdepartementet/Kulturrådet, og dessuten kontakte bokhandelkjedene for å undersøke om de er interesserte i å selge tidsskrifter.

Les også: – Trist for kultur-landet Norge at tidsskrifter forsvinner fra Narvesen

Kun innhold

Bente Riise sier at Norsk Tidsskriftforening har invitert til krisemøte etter påske, og gjerne tar imot flere forslag der.

– Fritt Ord og Kulturrådet gir mye penger til å produsere innhold. Men om vi ikke får innholdet ut har vi likevel et problem. Kanskje må vi finne helt nye og alternative metoder, et spleiselag, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ny kulturrådsordning

Parallelt med beskjeden fra Tidsam, varslet Kulturrådet at de også innfører en ny ordning for tidsskrift og kritikk. Midlene til tidsskrift og kritikk samles fra september av i en felles tilskuddsordning, skriver Kulturrådet på sine nettsider.

– Både redaktører, kritikere, utgivere og arrangører kan søke. Ordningen omfatter både prosjekter, arrangementer og produksjon av tidsskrifter. Man kan også søke om subsidiering av abonnementer, skriver Rolf Engelsen i Kulturrådet i en pressemelding.

Les også: - Tragisk at Narvesen bryr seg mer om pølser enn norsk kultur

Kutte bibliotekene

Denne nye ordningen vil imidlertid erstatte andre av Kulturrådets ordninger for støtte til tidsskrifter, primært innkjøpsordningen for allmenne kulturtidsskrift, og produksjonsstøtten til kulturtidsskrifter, skriver Kulturrådet videre.

– Forslaget om å kutte innkjøpsordningen av norske tidsskrift til folkebibliotekene er ille. Det kan ikke skje! Om tidsskriftene forsvinner ikke bare fra Narvesen, men også fra bibliotekene, er vi skikkelig ute å kjøre. Så hvem tar ansvaret? Her må alle på banen, sier generalsekretær Bente Riise i Norsk Tidsskriftforening.

Nyeste fra Dagsavisen.no: