Kultur

Støtter Eurovision-boikott – kalles antisemitter

171 svenske og 75 norske artister har signert opprop mot Eurovision i Israel. Mari Boine og Mikael Wiehe har skrevet under på begge. Nå kalles de antisemitter.

Krever boikott av Eurovision i Israel: Mari Boine.FOTO: NTB SCANPIX

«Der fikk vi hele listen på svenske antisemitter i kulturbransjen» skriver forfatteren og den svenske ytre høyre-debattanten Katerina Janouch på Twitter, som reaksjon på oppropet Aftonbladet publiserte tirsdag. Her har 171 svenske artister og kulturarbeidere tatt til orde for svensk boikott av årets Eurovision-finale i Israel. Blant dem som har signert er kjente navn som Joakim Thåström, Mikael Wiehe og Karin Dreijer. Også Mari Boine har skrevet under på oppropet, som eneste norske representant blant svenskene, med «Sapmi» som bosted.

###

Det var ABC Nyheter som først omtalte Mari Boines deltakelse i det svenske oppropet, som har skapt debatt og sinne i sosiale medier.

Mari Boine kommenterer til Dagsavisen på e-post:

«Jeg står for min støtte til oppropet, både denne og den internasjonale som jeg skrev under i fjor. Jeg stiller meg solidarisk med palestinske kunstnere og kulturarbeidere som har oppfordret til boikott. Jeg vet hva jeg står for og hvem jeg er og jeg er ingen antisemitt».

Se hvilke artister som har skrevet under: Her er de norske boikott-artistene

Internasjonal reaksjon

– Jeg syntes ikke vi skulle spille tennis med Chile i 1975 og jeg synes ikke vi skal synge sanger med Israel i 2019, sier Mikael Wiehe til Dagsavisen.

Mari Boine og Mikael Wiehe er også med i et norsk artistopprop, som den norske Palestinakomiteen tok initiativ til i fjor høst, i kjølvannet av et internasjonalt opprop med navn som Roger Waters og Brian Eno. Her var Mari Boine blant de ti norske artistene som hadde signert.

Også det norske oppropet skapte umiddelbart debatt.

Stadig nye artister signerer oppropet i Norge, som nå teller 75 navn, opplyser Palestinakomiteen.

Mikael Wiehe forteller at han ble invitert til å signere det norske oppropet som følge av sitt engasjement i Ship to Gaza-organisasjonen.

– Jeg har støttet Ship to Gaza i alle år. Jeg har sett hvordan hjelpesendinger til Gaza er blitt angrepet i internasjonalt farvann. Jeg har sett hvordan israelske soldater har drept tyrkiske besetningsmedlemmer.

Saken fortsetter under bildet. 

Krever boikott av Eurovision i Israel: Mikael Wiehe. FOTO: NTB SCANPIX

Mikael Wiehe krever boikott av Eurovision i Israel. Foto: NTB scanpix

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Langsom etnisk rensing

– Den pågående okkupasjonen av Vestbredden og de utvidede bosetningene, de nye lovene som gjør arabere til andreklasses borgere i Israel: Dette er en langsom etnisk rensing. Israels handlinger på Gaza og Vestbredden fordømmes av det internasjonale samfunnet. Da kan vi ikke delta i en slagerkonkurranse der.

– Kan man ikke holde politikken utenfor musikken her?

– Kan man noensinne holde politikken utenfor musikken? Den chilenske trubaduren Victor Jara ble drept for sine sanger. Reaksjonen kjenner ingen grenser. I dette tilfellet er det Israel som blander politikken inn i musikken, mener Wiehe.

– Dere som har signert oppropet blir nå kalt antisemitter. Hva er din reaksjon på det?

– Det er meningsløst for meg å si « jeg er ikke antisemitt ». Selvsagt er jeg ikke det. Men om noen kaller meg antisemitt, har man tatt stilling politisk for Israels okkupasjon av Vestbredden.

– Ja, det finnes antisemittisme. Men Israel bruker antisemittismen som et argument mot kritikk av Israels politiske handlinger.

– Jeg har gått i kippa-tog i Malmö for jøders rett til å være jøder uten å bli diskriminert og angrepet. Jeg har også gått i tog mot Israels fremtreden overfor Palestina. Det er stor forskjell på å ha fordommer mot jøder, og å kritisere staten Israels handlinger gjennom ikke å ville være med i denne sangkonkurransen, understreker Mikael Wiehe.

 – Hva med Hamas’ brudd på menneskerettighetene og angrep på Israel. Betyr dette oppropet en støtte til Hamas?

– Israel er et truet land, og har rett til å forsvare seg og sin eksistens. Men man har ikke rett til å bryte internasjonale lover og regler og okkupere land og behandle deler av befolkningen som mindreverdig, sier Wiehe.

Les også: Forhåndsfavoritten vant Melodi Grand Prix

Overbevisning

Det norske bidraget til Eurovision-finalen i Tel Aviv er gruppa Keiino, som inkluderer den samiske rapperen og joikeren Fred Buljo.

– Bør de norske deltakerne ikke stille opp i årets Eurovision-finale?

– Det blander jeg meg ikke i. Jeg har gitt uttrykk, sammen med de andre som har skrevet under, for hva vi synes. Så får andre artister agere etter sin egen overbevisning, eller manglende overbevisning, sier Mikael Wiehe.

Saken fortsetter under bildet. 

Razika

Razika. Foto: Linn Heidi Stokkerud

Razika: Vi er for kulturell boikott

Bandet Razika er blant de 75 norske artistene som har signert Palestinakomiteens opprop Artister mot Eurovision 2019.

«Vi har skrevet under på det norske artistoppropet om å boikotte Eurovision i år fordi det skal holdes i Israel. Det er delte meninger om BDS-kampanjen, men vi er for kulturell boikott. Dette er fordi vi mener en boikott bør være både kulturell, politisk og økonomisk, skal den funke som pressmiddel. Israel bruker Eurovision for å ta oppmerksomheten vekk fra apartheidpolitikken de fører», skriver Razika ved Embla Karidotter i epost til Dagsavisen.

KrF-Grøvan: – Boikott er feil vei

Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti og leder for Israels venner på Stortinget, mener artistboikott av Israel er feilslått.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20190128.
Saksordfører Hans Fredrik Grøvan under mandagens åpen høring i Stortingets kontroll--og konstitusjonskomité om NH90 helikopteret,.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: NTB Scanpix

«Det er bra at kunstnere engasjerer seg i menneskerettighetsspørsmål, men boikott av Israel er feil vei å gå. Det eneste man oppnår, er å forsterke konfliktene i det eneste demokratiet vi har i Midtøsten. Her fordømmer kunstnerne det eneste landet i regionen som kjennetegnes av demokratiske institusjoner, et uavhengig rettsvesen, rettigheter for kvinner og homofile og som har klare lover mot tortur», kommenterer Grøvan, som også tidligere har engasjert seg i debatten om Eurovision-boikott av Israel.

«Eurovision har vært arrangert i andre land som til de grader bryter menneskerettighetene, som for eksempel Russland og Aserbajdsjan. Da var ikke kunstnerengasjementet like stort. Det virker som om man nå er mer opptatt av å ta Israel enn å fremme fred».

«Boikott er ikke et virkemiddel som skaper fred i Midtøsten. Det er naivt, og det rammer både palestinere og israelere som jobber for fred. Mange palestinere jobber i israelske bedrifter, og en boikott rammer også dem. Jeg tror på verdien av kulturutveksling, samarbeid og samhandling og tar sterkt avstand fra boikott av Israel», skriver Grøvan i e-post til Dagsavisen.

Les også: Han komer med quizbok om MGP (Dagsavisen+)