Kultur

Morten Røhrt er død

Skuespilleren Morten Røhrt er død. Oslo Nye Teater har i likhet med norsk teater mistet en av sine nøkkelspillere.

Morten Røhrt døde ifølge Oslo Nye Teater uventet i sitt hjem natt til lørdag 31. mars, 64 år gammel. «Morten etterlater seg et stort savn og tomrom», skriver teatret hvor Røhrt var ansatt i en årrekke. Han ble født i Oslo i 1954, og kunne se tilbake på flere slektsledd i byen hvor han så sitt første teaterstykke som seksåring og bestemte seg for å bli skuespiller. Stykket het «Huset i skogen» og det var en masse barn på scenen. «Jeg var dødelig sjalu på hver eneste en av dem, og mitt fremtidige yrkesvalg var tatt. Jeg skulle bli skuespiller!», fortalte han Nettavisen for noen år tilbake.

For den jevne nordmann var Morten Røhrt kanskje mest kjent for rollen som vaktmesteren i «Hotel Cæsar», men langt flere har kanskje uten å vite det hørt stemmen hans i radio, i opplesninger og i filmer (blant annet «Biler»- og «Asterix»titlene), eller opplevd han i en av hans mange roller som forteller og formidler, ikke minst fra da han i 2008 reiste landet rundt med «Støv – en monologisk mangetale om Henrik Wergelands liv etter døden» i rollen som Wergeland under markeringen av dikterens 200-årsjubileum, for øvrig ett av hans mange prosjekter sammen med regissør Bentein Baardson.

Minneordet fortsetter under bildet. 

Oslo Nye Teater presentasjon av høstrepertoaret. Morten Røhrt: Deilige gamle teater.

Morten Røhrt har de siste årene medvirket i nær sagt alle de sentrale oppsetningene på Oslo Nye, skriver Mode Steinkjer. Foto: Mimsy Møller 

For teaterscenen har Røhrt vært en premissleverandør av gode roller, enten det har vært som en del av det faste ensemble ved Oslo Nye Teater, der han ble ansatt som skuespiller i 1992, eller i tilknytning til Rogaland Teater, Den Nationale Scene og Nationaltheatret. I tillegg til de kjente og store scenene drev han fram og bidro til en lang rekke enkeltstående prosjekter, alt fra spel til opplesninger og opptredener over hele landet. Mange skuespillerkolleger kan dessuten fortelle at de hadde Røhrt som lærer ved Statens Teaterhøgskole, der han selv ble uteksaminert i 1980. I hele 18 år underviste den språksterke skuespilleren som stemmepedagog ved Teaterhøgskolen. Blant mange øyeblikk han selv gjerne trakk fram, var studiene ved Shakespeares Globe i London, der han som første skandinav fikk plass i 2007.

Denne vinteren har Morten Røhrt spilt i «De urørlige» på Oslo Nye, slik han de siste årene medvirket i nær sagt alle de sentrale oppsetningene på byens eget teater. Nå i mai skulle han i gang med en ny runde «Deilige gamle teater» i anledning Hedda-dagene, før det så skulle opp igjen til høsten. Dette er stykket som han selv satte sammen basert på eget teaterliv og sin enestående evne til å formidle. Også det ble en oppsetning i regi av Bentein Baardson, nærmere bestemt en vandreforestilling gjennom teaterhistorier- og anekdoter i tilknytning til Oslo Nye Centralteatret som hadde urpremiere sist september. Morten Røhrts «Deilige gamle teater» er blitt kalt en hyllest til teatret. Nå ble det i stedet teatermiljøet og publikum som skal hylle Røhrt.

Mer fra Dagsavisen