Kultur

Høy standard på lavt budsjett

Må man bruke mange penger på å reise bare fordi man har blitt voksen og vil ha et fint sted å sove?

– Stort sett overnatter jeg for rundt 200 kroner natten i Øst-Europa og utenfor Europa, og opp til 400 kroner natten i Vest-Europa, forteller Renate Sandvik.

– I dyre byer som for eksempel London, Beirut, Tokyo og Cape Town betyr det gjerne at jeg er nødt til å ta inn på hostell – men da er det hosteller med bra standard og privatliv.

Trikset er å bruke nok tid på å finne overnattingsstedene. Sandvik, som står bak reisebloggen renatesreiser.com, vil helst bo sentralt, trygt og greit, med privat rom og bad.

– Har man begrenset budsjett, bruker man gjerne en del tid på å finne det perfekte overnattingsstedet, men det finnes alltid, mener hun.

Les også: Halvparten av Mallorcas strender kan forsvinne 

Dyrest med utenlandstur

Ifølge Virke Reiseliv har nordmenn tenkt å bruke 39.500 kroner per husstand på ferie i år. De som reiser til utlandet, bruker betraktelig mer enn dem som blir i Norge.

Uansett koster det å reise, med mindre du sykler eller går til et sted med gratis kost og losji, dropper forsikringen og ikke betaler for noen slags form for moro underveis.

For å legge opp penger til ferie anbefaler Torild Moland, ansvarlig redaktør i magasinet Reiselyst, småsparing som nesten ikke merkes.

– Appen Digit er et godt hjelpemiddel. Den tar ut et lite beløp fra kontoen din hver eneste dag og tvangssparer for deg. Plutselig har du råd til en hel ferie!

Saken fortsetter under bildet. 

Flybilletter kan være billigere på tidspunkter da få andre er på nettet, skriver bladet Vagabond. FOTO: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX

Flybilletter kan være billigere på tidspunkter da få andre er på nettet, skriver bladet Vagabond. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Velg rett reisemål

En undersøkelse fra hotell- og reisesøkesiden momondo.no i fjor viser at 42 prosent av nordmenn helst vil spare penger på flyturen, 35 prosent foretrekker å spare penger på hotellvalget, mens 32 prosent helst vil spare ved å shoppe mindre.

– Det viktigste sparetiltaket er uansett å velge et rimelig reisemål, mener Torild Moland.

– Vi har regnet ut at det, tross dyrere flybilletter, er billigere for en familie på fire å være to uker i Thailand enn to uker på Mallorca. Ifølge nettstedet Smarte penger ligger prisnivået i land som Bulgaria, Makedonia, India og Albania 70 prosent under Norges. Andre billigere ferieland er Vietnam, Thailand, Russland, Marokko, Montenegro, Romania og Polen, sier Moland.

Renate Sandvik følger opp og anbefaler rimeligere alternativer til de klassiske storbyferiene.

– Du får en like fin ferie i Beograd, Budapest, Ljubljana og Vilnius som du får i Paris, London, Roma eller Barcelona, mener hun.

Les også: Dette er årets gjeveste reisemål i Europa

Saken fortsetter under bildet. 

Budapest er mye billigere enn Roma. Og med Frihetsbroen og blomstrende kirsebærtrær i solnedgang skårer Ungarns hovedstad like høyt på romantikk-skalaen. FOTO: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX

Budapest er mye billigere enn Roma. Og med Frihetsbroen og blomstrende kirsebærtrær i solnedgang skårer Ungarns hovedstad like høyt på romantikk-skalaen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Appen HotelTonight passer for deg med is i magen. Her kan du få luksushotell til en slikk og ingenting så lenge du kan leve med at du ikke vet hva du får før dagen i forveien.

– Til gjengjeld er tilbudene som oftest veldig bra, sier Moland. – Man betaler 1000 kroner for et hotellrom som vanligvis koster 3000, og det er en mye bedre rabatt enn man får på noen av de andre hotellsparesidene.

Annet losji

Alternativene til hotell behøver ikke være primitive. Du finner mye fint på apper og nettsteder som Airbnb, Homeaway, Finn og Novasol.

– Å leie leilighet via slike utleiesider kan være et rimeligere alternativ, sier Eilert Larstorp Paulsen fra reisemagasinet Vagabond.

Sandvik trekker fram muligheten til å få tips fra private verter man lett kommer i snakk med. Å leie et helt feriehus kan også være billig, sier Moland.

– Vi fant en kjempefin hytte på Hardangervidda i vinterferien til bare 700 kroner natta, for en familie på fire. Og om man deler en større hytte med en annen familie, er det veldig mye fint å velge mellom.

Les også: Ta ferien i miljøhovedstaden Oslo 

Unngå dyre dagsturer

I stedet for dyre arrangerte sightseeing-rundturer og dagsutflukter, kan du finne fram til rimelige opplevelser i lokal regi. Flere nettsteder og apper hjelper deg på veien.

– Leter du under stikkordet «opplevelser» på Airbnb, da kan du finne folk som inviterer på middag eller en rusletur i nabolaget, sier Eilert Larstorp Paulsen, som også anbefaler nettstedet Live like locals (livelikelocals.ca).

MeetnGreetMe (meetngreetme.com) anbefales av Linn Krogh Hansen, som selv står bak reisebloggen linnsreise.no

– På MeetnGreetMe kan du booke utflukter, overnatting og skreddersydde aktiviteter med lokale guider som vet hva som er spennende for turister. Noen er profesjonelle, andre er utadvendte mennesker som tjener noen kroner på å guide turister.

Krogh Hansens første tur med en slik guide gikk til et slott utenfor Minsk i 2017, med en dyktig engelsktalende lokal guide. Turen kostet 30 prosent mindre enn en gruppetur.

Det finnes en haug av måter å sikre seg rimelige flybilletter på. Bestill reisen seks til ni uker før avreise, er rådet fra nettstedet Smarte penger.

– Ikke glem togreisene, sier Kyrre Dahl bak reisebloggen erdetmulig.no. – Man blir ofte bundet til en bestemt avgang, men det er mye å spare. Bestiller man tre uker i forveien, for eksempel i Tyskland, kan man få en togbillett som koster over 100 euro til full pris for bare 29 euro på tilbud, forteller Dahl.

Saken fortsetter under bildet. 

Ikke bruk for mye penger på klær du normalt ikke bruker hjemme.  FOTO: NTB SCANPIX

Ikke bruk for mye penger på klær du normalt ikke bruker hjemme. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Med appen Hopper kan du følge med på når det billigst å kjøpe en billett, forteller Torild Moland.

– Den forteller deg om det er sannsynlig at billetten du vil ha, blir billigere om noen dager eller uker, eller om du bør kline til og kjøpe den nå.

Sjekk også om flybillettene blir billigst ved å kjøpe dem enten én og én eller i små grupper, framfor i store grupper. Ifølge smartepenger.no er reservasjonssystemet for billetter laget slik at du blir tildelt billetter til samme pris dersom du bestiller til seks eller flere samtidig.

Flybilletter er ofte rimeligere på starten av uka og om natten, når få andre søker etter reiser, skriver reisemagasinet Vagabond. (NTB tema)

Nyeste fra Dagsavisen.no: