Kultur

Anmelder Resett for hatefulle ytringer

– Det er viktig å stå opp mot denne typen hets, mener scenekunstner Mia Habib. – Vi stiller oss uforstående til anmeldelsen, kommenterer Resett.

– Det har vært en lang prosess for meg å gå til denne anmeldelsen, sier Mia Habib.

8. november skrev nettavisen Resett en nyhetssak om at kompaniet Mia Habib Productions var tildelt 11.2 millioner kroner, en fireårig basisfinansiering på 2.8 millioner årlig, fra Kulturrådet. «Resetts kommentarfelt ble umiddelbart fylt av rasisme og islamhets» skriver danser og koreograf Mia Habib i politianmeldelsen mot Resett. Den ble levert Oslo politidistrikt 26. februar av advokat Hans Marius Graasvold, som er advokat for forbundet Norske Dansekunstnere. Det var scenekunst.no som først skrev om anmeldelsen.

«Hat og ringeakt»

«Ytringene fremmer og/eller skaper risiko for hat, forfølgelse og ringeakt overfor Habib grunnet hennes hudfarge, etniske opprinnelse, og hennes religion/livssyn (...) Habib opplever ytringene som svært belastende» heter det i anmeldelsen, der advokat Graasvold anfører at ytringene «fremmes som ledd i en nærmest organisert virksomhet». Anmeldelsen gjelder medvirkning til formidling av hatefulle ytringer.

– Det var svært ubehagelig for meg å oppleve på kroppen den hetsen jeg vet mange andre er utsatt for. Etter at jeg leverte anmeldelsen har Resett fulgt opp med flere saker om meg, der kommentarfeltene har vært enda grovere, sier Habib.

– Jeg har fått hjelp fra forbundet Norske Dansekunstnere, som mener denne saken er viktig også prinsipielt. Scenekunstnere opplever mye hatytringer. Vi må løfte en diskusjon om hvordan interesseorganisasjoner, kulturinstitusjoner og programmerende scener stiller opp for enkeltindivider som blir hetset i sosiale medier, sier Habib.

Les også: Sumaya ble kalt «korrupt kakkerlakk» - nå er 71-åring dømt for sjikane

Bredde

Basisfinansiering gis til «scenekunstnere på særlig høyt kunstnerisk nivå», heter det i kriteriene fra Kulturrådet. Mia Habib er danser og koreograf med bachelor fra Kunsthøgskolen i Oslo, hun har hatt forestillinger på scener Europa over, og hatt en rekke oppsetninger på Dansens Hus gjennom 15 år. Habib har blant annet sittet i styret for Den Norske Opera & Ballett.

– Jeg trenger ikke rettferdiggjøre meg. Jeg driver ikke med noe elitistisk, sier hun.

– I alle vestlige sosialdemokratier finansierer staten en bredde i kulturlivet. Kulturen er viktig i å oppdra samfunnsborgerne til kritisk tenkning. Kampanjen fra Sløseriombudsmannen og Resett angriper kjernen av den sosialdemokratiske statstanken.

– Graverende

– Mange opplever mer graverende rasistisk hets enn det jeg gjør. Det kan være så utmattende at man ikke orker å gå videre med det. Men jeg har et støtteapparat med meg. Dette var så graverende at jeg ikke kunne snu ryggen til.

– Dette er viktig på et annet plan enn for meg personlig. Så mange utsettes for hets i det offentlige rom, både innenfor politikk, kultur, media og idrett. Det er viktig å anmelde denne hetsen for å synliggjøre den, sier Mia Habib.

Fra Mia Habib Productions forestilling «A Song To...».

Fra Mia Habib Productions forestilling «A Song To...». Foto: Yaniv Choev

Tildelingen til Habib ble først omtalt på den populære Facebook kontoen Sløseriombudsmannen, med et videoklipp som er sett nærmere 500.000 ganger, fra forestillingen «A Song To» på Dansens Hus. Habib viser til omfattende hets også i kommentarfeltet hos Sløseriombudsmannen.

– Mange er involvert. Dette er ikke bare en liten gjeng høyreekstreme som sitter i et hjørne og skriver fæle ting. Dette er en del av en større kultur for hatytringer på internett. Denne typen hatretorikk er i ferd med å bli stueren, sier hun.

– Jeg ser denne saken i forlengelsen av #Metoo-kampanjen. Vi trenger en lignende bølge når det gjelder rasisme, mener Habib.

– Uforstående

– Vi har fortsatt ikke sett anmeldelsen og vet ikke hvilke kommentarer som menes er et brudd på straffeloven. Men vi har gått gjennom kommentarene under saken og stiller oss uforstående til anmeldelsen, kommenterer redaktør Helge Lurås i Resett.

I anmeldelsen skriver Habib at Resett representerer «høyreekstrem propaganda og retorikk»

– Resett formidler bare realiteter og peker på mangler ved de etablerte medienes dekning. Hvordan Mia Habib velger å beskrive det, får være hennes sak, svarer Lurås.

Uro

– Det er med økende uro Norske Dansekunstnere over tid har sett at samtidskunsten, og særlig den sceniske dansekunsten, gjentatte ganger og i økende grad blir utsatt for hets og hatefulle ytringer, i nettmagasiner og hos nettaktivister som ofte ikke har redaksjonelle forpliktelser. Når Mia Habib kom til oss med de rasistiske og hatefulle ytringene hun er blitt utsatt for, på grunn av kunsten hun lager og sin etniske opprinnelse, var det nødvendig for organisasjonen Norske Dansekunstnere å reagere, kommenterer forbundsleder Kristine Karåla Øren i Norske Dansekunstnere.

– Det er viktig for oss å vise vår motstand mot rasisme som i denne saken rammer ikke bare et medlem, men også hele dansekunsten og kunstfeltet.