Kultur

Lyser ut Jon Michelet-stipend

Studenter som vil ta mastergrad om krigsseilerne kan nå få stipend og tilgang til Jon Michelets arkiv.

Nå utlyser Jon Michelets Polstjernefond et stipend for å stimulere til forskning på de norske krigsseilerne. Stipendet deles ut i samarbeid med Norsk senter for krigsseilerhistorie.

– Vi ønsker at flere sider ved krigsseiler-historien skal komme fram, sier Bjørn Tore Rosendahl, faglig leder for krigsseiler-senteret ved Arkivet freds- og menneskerettssenter i Kristiansand.

– Det er mange historier som ikke er fortalt, og mange perspektiver som ikke er inntatt. Nye studenter kan gi ny forståelse av krigsseilernes historie, og hva det ville si å være krigsseiler, sier Rosendahl, som i 2018 avla doktorgrad i historie på krigsseilerne.

Stipendet er på 20.000 kroner og gis til mastergrad-studenter som ønsker å forske på krigsseilerne.

– Dette er ikke et stipend bare for historikere. Historien om krigsseilerne kan også omfatte fagfelt som psykologi, sosiologi og litteraturvitenskap, sier Rosendahl.

– Historien om krigsseilerne strekker seg helt fram til vår tid. Mange hundre tusen nordmenn lever med krigsseilerne som en del av sine familiehistorier. Også dette håper vi at stipendet kan hjelpe til å belyse.

Les også: En søndag så jeg meldingen «Jon Michelet er død». Jeg måtte svelge en klump i halsen

Over 850.000 i opplag

Stipendsøknadene vurderes fortløpende av senter for krigsseilerhistorie og Polstjernefondet, ved Jon Michelets enke Toril Brekke.

– Polstjernefondet ble opprettet av Jon Michelet for å løfte fram flere historier om krigsseilerne. Å utlyse et stipend for studenter er i Jon Michelets ånd. Masteroppgaver i seg selv gir ny kunnskap, og stimulerer til videre akademiske løp på dette området, sier Rosendahl.

Han arbeidet med sin doktorgrad parallelt med at Michelet skrev «En sjøens helt»-serien, som ble en av tidenes norske salgssuksesser, med over 850.000 i opplag. Siste bok i serien, «En sjøens helt: Krigerens hjemkomst», ble gitt ut posthumt i september 2018. Den første boka i serien, «En sjøens helt: Skogsmatrosen» skal nå bli til NRK-historiens dyreste tv-serie.

Under arbeidet med romanserien var Michelet jevnlig i kontakt med Rosendahl og Stiftelsen Arkivet, som opprettet Senter for norsk krigsseilerhistorie i 2015 etter initiativ fra Jon Michelet. Stiftelsen Arkivet fikk også den første tildelingen fra Polstjernefondet i 2013 for å opprette et register over utenlandske sjøfolk i norsk tjeneste under krigen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

40 kasser materiale

Jon Michelet døde i april 2018. Etter Michelets ønske og i samråd med hans etterlatte ble alt hans innsamlede materiale om krigsseilerne overdratt til Stiftelsen Arkivet. Det omfattende arkivet etter Michelet ligger nå i kjelleren på krigsseilersenteret og rommer rundt 40 kasser, esker og bokser: Bøker med markeringer og understrekninger, permer med korrespondanse, etterlatte notater og dagbøker som Michelet fikk tilsendt fra krigsseilere og pårørende.

– Jo flere bind Michelet skrev, jo mer materiale fikk han inn. Han brukte det i bøkene sine, som igjen genererte mere materiale. Bøkene og arkivet hans må ses i sammenheng. Vi har så vidt begynt å gå gjennom dette arkivet. Det kan være materiale her som er personsensitivt. Målet er å gjøre Jon Michelets arkiv tilgjengelig for forskning, sier Rosendahl.

Fra Jon Michelets arkiv, som forvaltes av Arkivet freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand. FOTO: BERNT ERIK PEDERSEN,Foto Bernt Erik Pedersen

Fra arkivet etter Jon Michelet, som nå er lagret hos Norsk senter for krigsseilerhistorie. Foto: Bernt Erik Pedersen

Stipendmottakerne vil få tilgang til Jon Michelets arkiv, og blir tilbudt kontorplass på senteret i Kristiansand.

– Det er ikke forsket mye på krigsseilerne. Da fembindsverket «Handelsflåten i krig 1940-45» kom på 1990-tallet, virket det som mange mente at jobben var gjort. Det var en motforestilling jeg møtte da jeg begynte mitt forskningsprosjekt, sier Rosendahl.

– Med unntak av verket om handelsflåten har krigsseilernes historie gått under den akademiske radaren fram til de siste fem-seks årene. Det har ikke vært omfattet med så mye interesse som den militære motstandshistorien. Det kan skyldes at historien om krigsseilerne var mindre spektakulær. Sjøfolk i krig var sivile som gjorde en jobb. Betydningen lå i det daglige arbeidet, normaliteten var det suksessfulle.

– Vi merker at det trengs mer kunnskap. Interessen der ute er stor.

Les også: Jon Michelet: - Det gikk kaldt nedover ryggen på meg da Ole begynte å fortelle

Historiker Bjørn Tore Rosendahl med arkivet etter Jon Michelet.

Historiker Bjørn Tore Rosendahl med arkivet etter Jon Michelet. Foto: Bernt Erik Pedersen

Jon Michelet (1944-2018)  og Krigsseilerne

* Norsk forfatter, forlagssjef, redaktør, politiker og sjømann.

* I 2012 ga han ut den første av sine romaner om krigsseilerne: «En sjøens helt: Skogsmatrosen».

* Sjette og siste bind i serien «En sjøens helt: Krigerens hjemkomst» ble gitt ut posthumt i september  2018.

* En andel av bokinntektene ble brukt til å opprette Polstjernefondet, Jon Michelets fond for dokumentasjon av krigsseilas under og etter 2. verdenskrig.

* Ved Michelets død i april 2018 ble hans arkiv overført til Senter for norsk krigsseilerhistorie

Mer fra Dagsavisen