Kultur

Politikere som Facebook-redaktører

Politikerne sliter med å rydde vekk hatprat og trusler på egne Facebook-sider, og mangler rette verktøy for å gjøre det, mener medieforskere.

– Vi har snakket med de politiske partiene om hvordan de modererer kommentarfeltene sine. Vi har inntrykk av partiene synes dette er krevende, sier medieforsker Bente Kalsnes fra Institutt for mediefag ved Oslo Met.

– TV 2s sak om Sylvi Listhaug nylig er et eksempel på at partier og politikere har fått et utfordrende redaktøransvar som moderatorer på Facebook. En drapstrussel rettet mot norske advokater ble liggende på Listhaugs Facebook-profil i flere måneder, helt til politiet påla henne å fjerne den.

Les også: Politiet påla Listhaug å slette drapstrusler på hennes Facebook-sider

Fare for hatprat

Kalsnes er førsteamanuensis ved Oslo Met, og holder i dag innlegg på Norsk Mediehistorisk Forenings årsseminar om politikk og journalistikk. Sammen med medieforsker-kollega Karoline A. Ihlebæk fra Universitetet i Oslo forsker hun akkurat nå på de politiske partiene håndtering av debatter på sosiale medier, og da særlig Facebook. De to har intervjuet kommunikasjonsfolk hos alle de politiske partiene, og de rapporterer om et vanskelig terreng å operere i. Faren for at hatprat og trusler blir liggend ute er til stede, for partiene mangler ofte ressurser og kapasitet til å moderere alt på en skikkelig måte. Som Listhaug selv sa det til TV 2:

– Vi er bare to stykker som modererer siden, og selv om vi gjør så godt vi kan, er det umulig å nå igjennom alt.

– Det kan medføre straffansvar dersom man ikke fjerner trusler og hatefulle ytringer fra sine egne Facebook-sider, advarte hatkrimgruppa i Oslo-politiet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mangelfullt verktøy

Mer og mer av den politiske debatten har flyttet seg over til partienes og sentrale enkeltpolitikeres sider på sosiale medier. Samtidig har mange redaktørstyrte nettaviser stengt kommentarfeltene sine. Det gjelder blant annet Vårt Land, Nettavisen, Dagbladet og Dagsavisen.

– Facebooks verktøy for å moderere debatten er mangelfullt, sier Kalsnes.

– Nettavisene kan stenge sine kommentarfelt, enten helt eller bare skru av om natten. Det kan ikke politikerne. De kan stenge for innlegg, men ikke for kommentarer. Skulle det bli storm, kan de ikke stenge for nye kommentarer når folk fra partiet ikke er på jobb, sier Kalsnes.

Et ansvar

Kalsnes har inntrykk av at partiene nå har blitt mer og mer bevisste om de faktisk har et redaktøransvar. De ser at det har blitt negative avisoppslag rundt hatefulle kommentarer som ikke har blitt fjernet. Om et parti har blitt varslet om en drapstrussel, og ikke har fjernet det, har den som eier siden ansvar for å fjerne det. Flere saker om netthets har nådd domstolene.

– De skjønner at de må ha rutiner for å håndtere dette. Mange av partiene kalte dette for et «redaktøransvar». Men så varierer det, hvilken kapasitet det enkelte parti har til å følge opp, sier Kalsnes.

Mer fra Dagsavisen