Kultur

– Jeg er ikke redd. De skremmer ikke meg

– Jeg er ikke redd. De klarer ikke å skremme meg, sier skuespiller Hanan Benammar, som er anmeldt til politiet for forestillingen «Ways of Seeing». Tirsdag kveld sto hun på scenen igjen i det omstridte stykket.

Bilde 1 av 2

– Jeg er ikke redd. Jeg har ikke gjort noe galt. De skremmer ikke meg, sier Hanan Benammar til Dagsavisen. Hun har nettopp gått av scenen etter å ha spilt den omstridte forestillingen «Ways of Seeing» for fullsatt hus på Vega Scene, som del av dokumentarfilmfestivalen Human.

Etter at stykket ble satt opp på Black Box teater i november, ble skuespillerne, Black Box Teater og regissør Pia Maria Roll politianmeldt av justisminister Tor Mikkel Waras samboer for skremmende adferd og krenkelse av privatlivets fred.

Forestillingen omfatter bilder av hjemmet til Tor Mikkel Wara, Christian Tybring Gjedde (Frp), Resett-redaktør Helge Lurås, samt en rekke investorer og forsvarstopper.

I desember kom det første av hittil tre tilfeller av trusler mot Tor Mikkel Waras hjem, som flere i Fremskrittspartiet har satt i sammenheng med stykket. PST etterforsker truslene mot Tor Mikkel Waras hjem. Fremskrittspartiet har tatt til orde for å stoppe offentlig støtte til Black Box som følge av oppsetningen.

Les også: Statsadvokaten grep inn - etterforsker Black Box videre

Først henla Oslo-politiet anmeldelsen. Nå har statsadvokaten grepet inn og omgjort henleggelsen, etter klage fra justisminister Waras samboer, slik at etterforskningen av stykket fortsetter.

– At jeg er anmeldt til politiet, betyr ikke at jeg har gjort noe galt, sier Hanan Benammar til Dagsavisen.

– Det var godt å stå på scenen igjen, etter all debatten som har vært rundt stykket siden vi viste det på Black Box. Debatten har handlet om alt annet enn selve innholdet i stykket, det er bra å kunne konsentrere seg om det igjen, sier Benammar.

– Men all debatten har vært interessant, og viktig for demokratiet Norge. Jeg er stolt over det jeg har vært med på å sette igang med dette stykket, sier Benammar til Dagsavisen.

Les også: - Grande misforstår ytringsfrihet

Utover våren skal stykket vises flere steder i Norge, første bekreftede oppsetning blir under Vårscenefest i Tromsø 4. mai. Forestillingen tar opp overvåkning, fremmedfrykt og høyreekstremisme, og har med tidligere høyesterettsdommer Kjetil Lund på scenen.

«Ways of Seeing»-teamet på scenen etter forestillingen på Vega Scene tirsdag kveld. Fra v. Ali Djabbary, Pia Maria Roll, Hanan Benammar, Kjetil Lund, Sara Baban, Marius von der Fehr

«Ways of Seeing»-teamet etter forestillingen på Vega Scene tirsdag: Fra v. Ali Djabbary, Pia Maria Roll, Hanan Benammar, Kjetil Lund, Sara Baban, Marius von der Fehr. Foto: Bernt Erik Pedersen

Regissøren reagerer

– Det er bra at man etterforsker hvem som står bak attentatene på Waras hus. For oss står det imidlertid ganske klart at dette er iscenesatt av noen som ønsker å rette skyld over på forestillingen, kommenterer Pia Maria Roll, regissør for stykket sammen med Marius von der Fehr.

– Vi har ikke gjort noe ulovlig i noen del av denne prosessen. Vi prøver med kunstneriske grep å gå inn i grunnleggende eksistensielle spørsmålet om makt og maktesløshet. Skuespillerne Sara og Hanan beskriver i forestillingen hvordan de sover på dørmatter og ligger i dagesvis under busker. Dette  er selvfølgelig ikke noe vi oppfordrer andre til å gjøre. Hvordan vurderer statsadvokaten skillet mellom fiksjon og virkelighet? Eller har heller ikke han sett forestillingen?  skriver Roll til Dagsavisen. Hun reagerer mot at Fremskrittspartiet retter anklagene mot Black Box.

– Det er en strategi å trekke fram Black Box Teater primært, i stedet for enkeltpersoner. Det ville sett for stygt ut, mener Roll.

Black Box er et programmerende teater, som inviterer forestillinger fra frittstående kunstnere og dramatikere. «Ways of Seeing» er lagd med støtte fra Kulturrådet og Dramatikkens hus, med Black Box som co-produsent.

Før jul foreslo Oslo Frp å fjerne all kommunal støtte til Black Box som følge av forestillingen som de mener oppfordrer til angrep på enkeltpersoners hjem. Sist uke fremholdt Oslo Frps fylkesleder Tone Ims Larssen overfor Dagsavisen at «Ways of Seeing»-forestillingen måtte få konsekvenser for statsstøtten til Black Box.

Les også: - Fremskrittspartiets reaksjon er skummel

– Black Box teater har ingenting med innholdsproduksjonen og marginalt med finansieringen av «Ways of Seeing» å gjøre, i forhold til for eksempel Kulturrådet. Det er fire som er saksøkt: Skuespillerne Hanan Benammar og Sara Baban, Black Box Teater og meg. Likevel har FrP passet på å kalle dette «Black Box-saken». Kulturrådet, Dramatikkens hus, Human filmfestival og en rekke andre samarbeidspartnere er innvolvet, skal de også saksøkes eller miste statsstøtten? Hvis de hadde saksøkt alle dem, og truet alle med sensur, ville de synliggjort galskapen. At media gang på gang bare trekker fram Black Box, er akkurat det FrP vil, kommenterer Roll til Dagsavisen.

Fredag møtes kulturminister Trine Skei Grande, FrPs fylkesleder Tone Ims Larssen og regissør Pia Maria Roll til debatt på Vega Scene om ytringsfrihet i kunsten, i regi av dokumentarfestivalen Human.

I den første utgaven av denne artikkelen var navnene på skuespillerne Sara Baban og Hanan Benammar forbyttet. Feilen er rettet. Dagsavisen beklager.