Kultur

Nordisk-nominert for selvbiografi

– Jeg er litt paff og veldig, veldig glad, sier Jan Grue, etter nominasjonen til Nordisk Råds litteraturpris.

– Dette var uventet. Denne nominasjonen er en kjempeoppmuntring, sier Jan Grue.

Torsdag klokken 12 ble det offentliggjort at Jan Grue er en av de to nominerte fra Norge til Nordisk Råds litteraturpris 2019 for boka «Jeg lever et liv som ligner deres».

– Jeg har skrevet bøker i snart ti år. Jeg trodde denne var den smaleste og rareste boka jeg hadde skrevet. Stikk i strid med mine forventninger er det denne boka som har nådd et bredest publikum, sier Jan Grue.

Professor

Grue er professor ved Universitetet i Oslo med doktorgrad i lingvistikk, og har tidligere utgitt både fagbøker, barnebøker, novellesamlinger og en roman. I «Jeg lever et liv som ligner deres» skildrer Grue sitt liv som rullestolbruker. Undertittelen er «En levnetsbeskrivelse». «Selvbiografisk sakprosa» er betegnelsen i Nordisk Råds presentasjon. Nordisk Råd-nominasjonene pleier vanligvis gå til romaner eller dikt. Dette er første gangen på 50 år at en ren sakprosa-utgivelse har vært nominert fra Norge. «Skaper sin egen form i skjæringspunktet mellom selvbiografi og essay, livsskildring og samfunnsteori» heter det i begrunnelsen fra nominasjonsjuryen.

– Jeg er glad for en slik nominasjon basert på litterær kvalitet, for en bok som er sjangermessig vanskelig å bestemme. Men jeg tenker på den som sakprosa, sier Grue.

Les også: Han lever et liv som ligner ditt

– Det er en bok som trekker på mye forskjellig: Min egen historie, akademisk analyse, skjønnlitterære bøker som har inspirert meg. Kjernen av prosjektet mitt er å lete etter et språk for kroppslig sårbarhet, sier Grue.

Boka kom ut høsten 2018 til sterke anmeldelser, med seksere i både Dagbladet og Stavanger Aftenblad. «En vital, reflektert og klok undersøkelse av hva det betyr å være et annerledes menneske i verden» skrev Dagsavisens anmelder Turid Larsen.

Boka ble kjøpt inn på innkjøpsordningen for sakprosa, og er også nominert til Kritikerprisen for beste sakprosabok.

Norges andre nominerte til Nordisk Råds litteraturpris er er lyrikeren Eldrid Lunden, med «Det er berre eit spørsmål om tid. Kalenderdikt 2014-2018». Fra det samiske språkrådet er Inga Ravna Eira fra Karasjok nominert med diktsamlingen «Ii dát leat dat eana». Prisen er på 350.000 danske kroner, og vinneren presenteres 29. oktober.

De nominerte er:

NORGE
Eldrid Lunden: «Det er bare et spørsmål om tid». Dikt
Jan Grue: «Jeg lever et liv som ligner deres». Selvbiografi
SVERIGE
Isabella Nilsson: «Nonsensprinsessens dagbok». Dikt
Sami Said: «Människan är den vackraste staden». Roman
DANMARK
Jonas Eika: «Efter solen». Noveller
Helle Helle: «de de». Roman
FINLAND
Marianna Kurto: «Tristania». Roman
Lars Sund: «Där musiken  började». Roman
ISLAND
Kristín Eiríksdóttir: «Elín, ymistlegt». Roman
Kristín Ómarsdóttir: « Kóngulær í sýningargluggum». Dikt
DET SAMISKE SPRÅKOMRÅDET
Inga Ravna Eira: «Ii dát leat dat eana». Dikt
GRØNLAND
Pivinnguaq Mørch: «Arpaatit qaqortut». Noveller og dikt
ÅLAND
Liselott Willén: «Det finns inga monster». Roman