Kultur

Moteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død

I vinter uteble han fra sin egen motevisning i Paris. Med Lagerfelds bortgang er den siste store designeren fra forrige århundre borte.

Den legendariske moteskaperen Kar Lagerfeld døde tirsdag på et sykehus i Paris, melder flere franske medier. Spekulasjonen rundt helsen til moteskaperen skal ha vært dårlig de siste ukene, og 22. januar var han for første gang i sin lange karriere ikke tilstede under motevisningen til motehuset Chanel, som han har ledet og designet for siden åttitallet og fram til sin død.

Moteverdenen er i sorg, melder det franske magasinet Closer.

Tyske Karl Lagerfeld ble født 10. september 1933 i Hamburg og regnes som en av de mest innflytelsesrike motedesignerne i det. 20. århundret. Han er best kjent for sine mange samarbeid med motehusene Fendi, Chloé og Chanel, sistnevnte som han begynte å designe haute couture for i 1982. I mange år var han erkerivalen til franske Yves Saint Laurent, et vennskap og konkurranse-forhold som er detaljert beskrevet i den utleverende boka «The Beautiful Fall».

(FILES) In this file photo taken on November 8, 2012 Chanel's creative director Karl Lagerfeld poses before the opening of his photo exhibition entitled "Little Black Jacket" at the Grand Palais in Paris. - German fashion designer Karl Lagerfeld has died at the age of 85, it was announced on February 19, 2019. (Photo by PATRICK KOVARIK / AFP)

Lagerfeld var også en dyrktig fotograf, her foran åpningen av utstillingen «Little Black Jacket» i Le Grand Palais i Paris i 2012. Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

I de senere år har Lagerfeld fått mye av æren for å ha fornyet et noe stagnert Chanel på en måte som har gjort det franske motehuset relevant  for nye generasjoner, som å produsere konfeksjonskolleksjoner og å samarbeide med billigkjeder som svenske H&M for å gjøre Chanel mer tilgjengelig for vanlige forbrukere. Lagerfeld var også fotograf og tok ofte sine egne pressebilder og han hadde sitt eget merke.

Les også: Chanel kvitter seg med krokodille- og slangeskinn

Den kjente moteskaperen døde tirsdag morgen på et sykehus i Paris, hvor han hadde blitt innlagt kvelden før. Med hans bortgang er den siste store designeren fra forrige århundre borte.

Mer fra Dagsavisen