Kultur

Årets utvalgte europeiske byer

Flere europeiske byer har fått en spesielt gjev merkelapp for 2019. Enten det handler om mat, miljø eller kultur, er årets byer også gode turistmål.

Det er ikke bare utseendet som teller. I tillegg til å være pen, bør man være smart, miljøvennlig, livlig og ha en interessant historie.

Byene som får det til, og som har fått status som hovedstad for noe som kan berike oss i 2019, kommer garantert til å trekke folk. At Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019 er behørig omtalt her hjemme, men færre reiseglade har kanskje fått med seg hva som gjør Matera, Plovdiv, Krakow, Lyon, Ljubljana og Novi Sad ekstra spesielle i år.

Grotter i Matera

Italienske Matera er pekt ut av EU som én av to europeiske kulturhovedsteder. Med en gamleby av gamle grotter hogget rett ut av fjellet er denne byen blant landets mest særegne.

– Det er ikke uten grunn at filmen «Passion of the Christ» ble spilt inn nettopp her. Ting hadde forandret seg så lite på de siste 2.000 årene at Matera fungerte utmerket i rollen som det gamle Jerusalem, sier Jan Arild Teland, redaktør i Reisemagazinet.no

Italienske myndigheter gjorde et lite vellykket forsøk på 1950-tallet på å flytte folk ut av de usikrede grottene. Først senere har byen lykkes med å restaurere det rundt 7.000 år gamle grotteområdet og anlegge hoteller, restauranter og private boliger. Ifølge Teland fremstår bydelen som en «ekte by», med vanlige folk som gjør vanlige, dagligdagse ting.

– Ta en spasertur uten kart rundt i gamlebyen, bare for å se hva som dukker opp, er hans råd.

Historiske Plovdiv

Sammen med Matera er bulgarske Plovdiv utnevnt til «Europeisk kulturhovedstad» i 2019.

Saken fortsetter under bildet. 

Nyt bylivet, roen i gamlebyen eller trekk deg helt tilbake til en av åsene rundt Plovdiv.

Nyt bylivet, roen i gamlebyen eller trekk deg helt tilbake til en av åsene rundt byen. Foto: NTB Scanpix

Her kan man komme over historiske minner fra flere epoker bare på en kort spasertur, forteller Jan Arild Teland.

– I Plovdiv finnes det blant annet et fantastisk romersk amfiteater, gjenoppdaget så sent som på slutten av 1960-tallet. Byen rommer også fargerike bulgarske renessansehus fra 1800-tallet og sovjetiske minnesmerker fra andre verdenskrig.

Sentrale Plovdiv er livlig og full av kafeer, restauranter og barer.

Les også: «Charter»-Sveins beste reiseråd: – Spis kun på utesteder med mange gjester!

Mat i Krakow

Mens Lyon har en evig stjerne som matkulturens møteplass, er det Krakow som i 2019 har stukket av med tittelen «Hovedstad for gastronomisk kultur». Bak valget står Det europeiske gastronomiske institutt.

– Oi! utbryter en litt overrasket Jostein Medhus ved Kulinarisk Akademi i Oslo.

Etter å ha tenkt seg litt om kan han likevel skjønne hvorfor. Etter flere besøk i Polen har han sett at kokkekunsten er i sterk utvikling.

– Mange av de unge reiser ut for å jobbe ved de store, velrenommerte restaurantene, gjerne i Norden, for så å komme tilbake til Polen og bruke det de har lært.

Akkurat som norske kokker før dem, ender mange opp med å bruke kjente råvarer fra hjemlandet på nye måter.

Sopp og ferskvannsfisk er vanlige og populære ingredienser i Polen.

– Potensialet er stort, og det kan være mye spennende i vente herfra, sier Medhus.

I gastronomiåret 2019 blir det blant mye annet «virtuell matlaging» der rettene tilberedes i flere restauranter samtidig. Det hele kan følges på nettet – så fortvil ikke om du er glad i mat og ikke får reist til denne vakre byen i år.

Smarte Lyon

Etter et nytt initiativ fra EU er to byer plukket ut som «hovedsteder for smart turisme» i 2019: Helsinki og Lyon. Byene har blitt vurdert etter stikkordene bærekraft, tilgjengelighet, digitalisering, kulturarv og kreativitet.

Saken fortsetter under bildene. 

I 2019 skårer Helsinki høyt innenfor bærekraft, tilgjengelighet, digitalisering, kulturarv og kreativitet. Her fra Gay Pride i 2016, med byens domkirke i bakgrunnen. FOTO: JENS SØLVBERG/NTB SCANPIX

Helsinki skårer høyt innenfor bærekraft, tilgjengelighet, digitalisering, kulturarv og kreativitet. Her fra paraden Gay Pride i 2016, med byens domkirke i bakgrunnen. Foto: NTB Scanpix

Helsinki er «hovedstad for smart turisme» i 2019. Bildet er fra Gay Pride i 2016, med byens domkirke i bakgrunnen.

Fra den årlige lysfestivalen i Lyon i desember. Lyon og Helsinki har utmerket seg som moderne og tilgjengelige turistbyer. Foto: NTB Scanpix

– I Lyon føler man seg ikke som en turist, men som en av dem som bor der, sier Astrid Bergmål, leder for reiseliv i organisasjonen Virke.

Hun mener det er hundrevis av lokale aktører som skal ha takken for at det finnes så mange gode opplevelser der, særlig på restaurantene, festivalene og i kulturlivet for øvrig.

– Lyon har lenge vært kjent for mat og vin. Her finner man fantastisk spekemat, østers og skjell. På min egen «bucketlist» står Lyon og vinslippet av Beaujolais Nouveau, sier Bergmål, som også synes det er stilig at byen har en fotballklubb der de kvinnelige og mannlige fotballspillerne blir behandlet som likeverdige, og som nå også har verdens beste kvinnelige fotballag.

Les også: I år bytter nordmenn ut feriefavoritten 

Bærekraftige Ljubljana

I samme kåring har hovedstaden i Slovenia fått pris i underkategorien «Bærekraft». Ljubljana har de senere årene utmerket seg som en grønn by, med bilfritt sentrum og mål om å kutte CO2-utslippene med 30 prosent innen 2020. Hele 20 prosent av byens arealer er naturområder.

– Her er kan man nyte fantastisk mat i vakre, historiske omgivelser, sier Astrid Bergmål i Virke.

Byen var også «Europas miljøhovedstad» i 2016 – slik Oslo er i år.

– Å lykkes som bærekraftig reisedestinasjon vil bli avgjørende for å klare å være konkurransedyktig i årene som kommer. Jeg heier på Ljubljana! sier Bergmål.

Ungdomsbyen Novi Sad

Litt mindre synlig, men ikke mindre betydningsfull, er Novi Sad som «Ungdommens hovedstad» neste år. Vinnerbyen, som er Serbias nest største by, forplikter seg til å sette ungdom på agendaen et helt år.

Saken fortsetter under bildet. 

Novi Sad er «Ungdommens hovedstad» i 2019. Her får en fotballfan laget et «hårbilde» av favorittspilleren Messi på eget bakhode. Den lokale frisøren Mario Hvala vil kanskje klippe ditt hår også?

Novi Sad byr på varierte opplevelser. Her får en fotballfan laget et «hårbilde» av sin favorittspiller Messi på eget bakhode. Foto: NTB scanpix

– Det europeiske ungdomsforum har valgt ut Novi Sad blant en rekke søkere, forteller Rode Hegstad, leder for Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner.

– Det er særlig to store diskusjoner om ungdoms deltakelse i samfunnet som foregår nå: Den første handler om ungdoms deltakelse i valg, den andre om ungdoms deltakelse i fredsbygging og fredsforhandlinger. I mange samfunn med konflikt utgjør ungdom mer enn halvparten av befolkningen, og det er vanskelig å forhandle fram varig fred uten å inkludere en så stor andel av folket, sier Hegstad.

Novi Sad skal i 2019 fungere som møteplass for ungdom med en hel rekke arrangementer gjennom året. Byen er også nevnt av Lonely Planet som en av ti byer å reise til i 2019, og i 2021 vil den få status som «Europeisk kulturhovedstad».

Novi Sad er en fargefest – med en historisk bykjerne med rikt utsmykkede hus. Byen ligger i en del av Serbia som har seks offisielle språk og 26 ulike etniske grupper. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen