Kultur

Mange vil bli sjef på Nationaltheatret

Søkelisten er klar – og mange kjente navn fra norsk teaterverden dukker opp.

– Vi er glade for å se mange sterke kandidater, sier styreleder Merete Smith – og legger til: – Alle vi håpet skulle søke, har søkt.

Søkerlista består av 13 personer, hvorav én kandidat er konfidensiell. Av de åpne kandidatene er seks kvinner og seks menn.

Av kjente navn fra teaterverden dukker Mattis Herman Nyquist, Agnete Haaland, Marit Moum Aune, Kristian Seltun, Runar Hodne og Kjersti Horn opp.

Også mannen som for tiden «herjer» på Nationaltheatret som regissør for forestillingen «Vi må snakke om Faust», islendingen Thorleifur Örn Arnarsson, ønsker seg jobben.

På flyttefot

Merete Smith kan opplyse at den nye teatersjefen overtar et teater som kan vise til gode resultater, både kunstnerisk og når det gjelder publikumstall. I 2018 hadde Nationaltheatret 243.273 besøkende - og et belegg på 83 prosent.

For den nye teatersjefen dukker det opp en ekstra utfordring. Arbeidet med å rehabilitere Nationaltheatret skal nemlig i gang i 2022. Dermed vil organisasjonen være på flyttefot mellom 2022 til 2026.

– Her må en ny teatersjef tenke offensivt, slik at Nationaltheatret kan møte publikum utenfor de tradisjonelle scenene, sier Smith.

Målet er at ny teatersjef skal være ansatt i løpet av våren 2019, med oppstart i januar 2021. Stillingen er et åremål på seks år.

Disse har søkt stillingen som teatersjef på Nationaltheatret:
1. Gaarder, Thorbjørn Johan (63), Oslo
2. Søyland, Bjørn Stamnes (26), Oslo
3. Høyholm, Elin (45), Oslo
4. Haaland, Agnete (58), Bergen
5. Seltun, Kristian (48), Oslo
6. Egeberg, Ingjerd (51)
7. Tovstaul, Ida-Kristin Stavdahl (22), Oslo
8. Arnarsson, Thorleifur Örn (40), Berlin
9. Aune, Marit Moum (54), Oslo
10. Hodne, Runar (48), Oslo
11. Horn, Kjersti (41), Bærum
12. Nyquist, Mattis Herman (37), Oslo
13. Konfidensiell, etter særskilt vurdering

Mer fra Dagsavisen