Kultur

Raser mot å flytte likestilling til Kulturdepartementet

Hårreisende, pinlig og drøyt om statsministeren flytter likestilling og homopolitikk over til Kulturdepartementet for å «skåne» KrFs Kjell Ingolf Ropstad, mener opposisjonen i Ap og SV.

Bilde 1 av 2

– Likestilling, det feltet som betyr minst for regjeringen, flyttes til kultur, det området som betyr nest minst, slik at KrFs Kjell Ingolf Ropstad skal slippe å måtte forholde seg til Pride-parader og oss homofile. Det er et drøyt signal å sende ut til alle oss som ikke lever etter flertallsnormen, sier Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson fra Ap og selv homofil småbarnsmor. Hun reagerer sterkt på opplysningene fra fra «sentralt plasserte kilder» på NRK.no, der det heter at statsminister Erna Solberg vil flytte likestillingspolitikken fra Barne- og familiedepartementet til Kulturdepartementet. Venstres Trine Skei Grande vil da, om hun fortsetter, få tittelen «kultur- og likestillingsminister». Til gjengjeld kan det hende at Grande mister livssynspolitikken til nettopp Ropstad.

Les også: Skeiv motvind for homofritatt Ropstad

Vil slippe

– Det handler om at KrF skal få rendyrke barne- og familieprofilen sin, men slippe støy knyttet til særlig LHBT+ og abortspørsmål, som er krevende for KrF. Samtidig får Grande en større og bredere portefølje i Kulturdepartementet, sier kilden til NRK.

Svaret på om dette faktisk skjer får vi dag, når statsminister Erna Solberg etter planen viser fram sine nye statsråder på Slottsplassen. Av de tre fra KrF som skal inn, er altså nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som er kjent for å ha et konservativt syn på familiepolitikk og abortspørsmål.

Statsråd for alle barn

Trettebergstuen tar forbehold om at opplysningene om politikkbyttet blir endelig bekreftet i dag. Men stemmer dette, syns hun det er et «drøyt» signal statsminister Erna Solberg sender ut, spesielt til mange av landets barnefamilier.

– For meg er likestillingspolitikk uløselig knyttet til familiepolitikken, sier Trettebergstuen til Dagsavisen. Og som hun skriver det på Facebook: «Det mangfoldet av familier vi har i dag, med barn skapt på så forskjellige måter, med foreldre i ulike konstellasjoner og kjærlighetsformer, vi trenger en regjering og en statsråd som ikke bare evner å løfte fram mor, far og barn i kjernefamilien. Klarer du være statsråd for en type familie, bør du klare å være det for flere», skriver Trettebergstuen, med klar referanse til Ropstad nå så kjente replikk i NRKs Debatten: «Klarer du å bære fram ett barn, klarer du også å bære fram to».

– De barna Ropstad kan få ansvar for som statsråd, er også barn fra utradisjonelle familiekonstellasjoner, med homofile foreldre, sier Trettebergstuen.

– Dette viser hvor langt Erna og Høyre er villig til å gå for å beholde egen makt, når de tramper på kjerneverdier som for oss andre er helt urokkelige, sier Trettebergstuen til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kunstig med kultur

Men Trettebergstuen syns også dette viser hvor lite Erna bryr seg om Kulturdepartementet.

– Likestillingspolitikken har ingen ting å gjøre i Kulturdepartementet. Jeg syns dette byttet vitner om et syn på både likestilling og kultur som jeg syns er pinlig, sier Trettebergstuen til Dagsavisen.

Les også: Frp beholder sju og Venstre sine tre statsråder

Homostøy

Også SVs kulturpolitiske talsperson på Stortinget, Freddy André Øvstegård, er oppbrakt over denne saken.

– Med forbehold om at vi får bekreftet dette, så syns jeg det er unaturlig og konstruert å dytte likestilling inn i Kulturdepartementet, sier Øvstegård til Dagsavisen.

– Men det jeg reagerer mest på, er begrunnelsen. At Erna vil flytte på likestillings- og homopolitikken for at Ropstad skal slippe å forholde seg til oss, sier Øvstegård, som selv er homofil.

– Jeg vet at mange i det skeive miljøet reagerer sterkt på dette, at Ropstad skal få slippe homostøy og likestillingsstøy når han skal virke som statsråd. Helt hårreisende av Erna og lavmål av Ropstad, mener Øvstegård, som minner om tidligere Frp-statsråd Solveig Horne, som mange homofile var skeptiske til etter gamle uttalelser.

– Men hun viste etter hvert at hun både lyttet og lærte. Når Horne kunne får dette til, kunne vel Ropstad også.

Lest denne?: Visepresident Mike Pence sammenligner Donald Trump med Martin Luther King jr.

Mer fra Dagsavisen