Kultur

– Viktig at våre historier blir hørt

Hasan Kassas, syrisk flyktning i Oslo, lot seg fengsle i «Privacy of Wounds».

– Jeg ble kjent med Dalia da vi begge gikk på norskkurs på Rosenhoff i Oslo. Jeg fortalte at jeg hadde vært fengslet i Syria, og at jeg var interessert i å finne andre som hadde vært i syrisk fengsel. Så begynte vi å snakke om å lage en dokumentarfilm, forteller Hasan Kassas.

Han er oppført som medprodusent på «Privacy of Wounds», og var med å finne de andre to syriske flyktningene som er med i filmen: Mazen som bor i Tyskland, og Khaldoon, som bor i Sveits og sonet hele 13 år i syrisk fengsel.

Dalia er Dalia al-Kury, som sperret de tre syriske flyktningene inne i en kjeller i Oslo så de skulle fortelle sine historier. En av dem var altså Hasan. Nå konkurrerer filmen om nordisk dokumentarpris.

– Jeg ville dokumentere hvordan de politiske fangene forteller sine historier til hverandre, ikke til media, sier Dalia al-Kury. Hun er opprinnelig jordansk filmskaper som bor og jobber i Norge.

Les saken om Dalia og filmen: Dramatiserer syrisk fengsel på film

217 dager

Hasan Kassas studerte jus og statsvitenskap i Libanon, da opprøret mot Assad-regimet brøt ut i 2011.

– Da protestene mot det brutale, hjerteløse Assad-regimet startet, kunne jeg ikke sitte i Libanon og se på. Jeg ville delta i kampen for et bedre land og en bedre fremtid. I Syria deltok jeg i demonstrasjonene, og ble arrestert. Jeg satt i fengsel i 217 dager.

Da Kassas ble løslatt, flyktet han sammen med faren fra hjembyen i Idlib-regionen, over til Tyrkia, og videre til Libanon. Han kom til Norge i 2014 som kvoteflyktning, og arbeider nå som tolk.

– I begynnelsen var det ubehagelig å være innesperret igjen, sier Kassas om innspillingen av «Privacy of Wounds». Jeg trodde det ville bli var vanskelig å dele de sterke erfaringene våre, men det ble etter hvert noe kreativt over det å snakke om hva vi hadde opplevd, sier Kassas.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Jeg er kjempeglad

– Nå blir filmen vist på store og viktige festivaler i mange land. Jeg er kjempeglad for dette. Det betyr mye for meg personlig at våre historier blir hørt. Det kan bidra til å få flere fanger fri i Syria. Andre stemmer blir hørt gjennom oss.

Til visningen på Human skal de tre etter planen gjenforenes i Oslo, men det er ikke sikkert Kassas får det til:

– Vi venter vårt første barn og har termin når filmen skal vises på Human, smiler han.

Mer fra Dagsavisen