Kultur

– Ser svart ut for Y -blokka

Avtalen om riving som nå foreligger kan være siste spiker i kista for Y-blokka. Men støtteaksjonen vil kjempe til siste slutt, blant annet med en ny film som skal spres internasjonalt.

– Vi ser at det ser svart ut for Y-blokka nå, etter avtalen om riving. Men vi skal fortsatt kjempe videre, for nå haster det. Nå brenner det virkelig, sier Hanne Sophie Claussen, en av de sentrale aktørene bak Støtteaksjonen for å bevare Y-blokka.

– Vårt neste steg nå er å lage en internasjonal kortfilm som kan øke presset mot norske myndigheter. Vi ser protestene utenfra kommer i drypp, nå vil vi gjøre dette presset massivt, understreker Claussen overfor Dagsavisen.

Filmen skal hete «Redd Y-blokka» på norsk, og «Save the Y-block» på engelsk.

– Dette føles som et siste halmstrå, men vi håper filmen skal slå hardt og bredt på sosiale medier og kanskje som forfilm på norske kinoer, sier Claussen til Dagsavisen.

Kommentar: "Regjeringen vil rive Y-blokka. Den er et arkitektonisk ikon av internasjonal betydning." (Lars Elton)

Klart for riving

I går ble Claussen kjent med nyheten om at Statsbygg nå har inngått en avtale med Veidekke om å rive R4-bygget i regjeringskvartalet. I avtalen foreligger det også en opsjon om å rive Y-blokka.

– Det betyr at avtalen kan utvides til å omfatte riving av Y-blokka dersom begge parter ønsker det, sier kommunikasjonsleder Pål Veiby i Statsbygg til NTB. Han fortsetter:

– Noen er imot riving av Y-blokka, men regjeringen bekreftet så sent som høsten 2018 at tidligere beslutninger ligger fast, sier Veiby.

Avtalen ble inngått etter en anbudsrunde. Den innebærer at R4-bygget og bygget i Møllergata 17, begge hardt skadd 22. juli 2011, trolig skal rives nå i mars. Etter det kan det bli aktuelt å rive Y-blokka.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tøff i tematikken

Men lenge før det, innen en måneds tid, vil Støtteaksjonen for Y-blokka få lansert kortfilmen «Redd Y-blokka» som de håper skal øke presset mot den norske regjeringen, som ikke har ikke har vært til å rikke i denne saken. Ressurspersoner i aksjonsgruppa har altså gått sammen om å lage en 10 minutters film om 22. juli, Y-blokka og Picassos kunst som finnes der. Filmen er laget for å påvirke og overbevise særlig det internasjonale samfunnet at det vil være en stor feil å rive.

– Filmen er tøff i tematikken, men også varm og poetisk, for dette er en vakker bygning, sier Claussen. Hun forteller at i den internasjonale versjonen skal kunstner og skuespiller Kate Pendry lese teksten, mens en norsk skuespiller leser teksten i den norske versjonen.

Støtteaksjonen har også opprettet en internasjonal Facebook-side for at Y-blokkas sak skal bli kjent ute i verden. «Save Oslos Y-block with mural by Picasso», heter den. Gruppa planlegger også en kunstutstilling om Y-blokka i nær framtid på Grafill, hvor ulike kunstnere vil delta.

– Synlighet, det er det vi jobber aktivt med. Y-blokka skal ikke glemmes, sier Claussen.

Saken fortsetter under bildet.

Fra markeringen mot riving av Y-blokka 24. oktober i fjor.                 FOTO: STØTTEAKSJONEN FOR Y-BLOKKA.

Fra markeringen mot riving av Y-blokka 24. oktober i fjor. Foto: Støtteaksjonen for Y-blokka.

Les også: Nytt regjeringskvartal blir mindre enn først planlagt

Venstre alene

Mest kjent er nok Støtteaksjonens store demonstrasjoner de siste årene. Den siste, kalt «Folkeaksjonen», ble arrangert i oktober i fjor. Da holdt blant annet Oslo Venstres stortingsrepresentant Guri Melby en flammende appell der hun ba om Y-blokka blir bevart. Hun er ikke glad for at nok et skritt i retning riving ble kjent i går.

– Jeg syns det er dumt med alle skritt som går i den retningen, sier Melby til Dagsavisen.

– Vi i Venstre har lenge kjempet hardt mot riving av Y-blokka, men politisk føler vi oss veldig alene, sier hun. Hun innrømmer at det politisk ser mørkt ut nå.

– Flertallet i Stortinget sier de ønsker å rive Y-blokka, og det har ikke vært noe opprør på Oslobenken. Heller ikke lokalt i Oslo finnes det noe flertall som vil stanse rivingen. Oslos byråd har heller aldri tatt til orde for å stoppe dette, sier hun.

– Utenom oss er det bare MDG som har gått inn for å bevare Y-blokka. Men jeg så faktisk en lokalpolitiker fra KrF på markeringen nå i høst. Da slo det meg: «Tenk om KrF kunne tatt dette med inn i regjeringsforhandlingene?» Da kunne vi hatt en sjanse, sier Melby. Hun syns det er påfallende å se hvor sterk den folkelige motstanden i Kultur-Norge er, men så svak blant politikerne.

– Det må være frustrerende å ikke få gjort noe, når Venstre tross alt sitter i regjering?

– Jo, det er klart. Men dette ble avgjort i regjeringen lenge før Venstre kom inn. Så lenge vi ikke har de andre partiene med oss, får vi ikke gjort noe.

Les også: Flertall i Oslo for riving av Y-blokka

Nyeste fra Dagsavisen.no: