Kultur

Her er teatervåren

Amerikansk drama om Oslo-avtalen, David Bowie-musikal og suksessboken «Tante Ulrikkes vei» er alle på Det Norske Teatrets vårmeny.

I juni får Det Norske Teatret urpremiere på et teaterstykke basert på en av årets bestselgere, debutant Zeshan Shakars «Tante Ulrikkes vei». Boka handler om hvordan det kan være å vokse opp som barn av innvandrere på Stovner i Groruddalen.

Victoria Meirik har fått i oppdrag å sette det hele i scene, og stykket får urpremiere på Rommen scene i Groruddalen.

– Dette er et stykke som jeg tror vil bringe folk fra Groruddalen i teateret, og folk til Groruddalen for å oppleve den sterke fortellingen om de to ungguttene som vokser opp her. Vi ønsker å lytte til dem som bor i Groruddalen, og går inn i et samarbeid som vi tror vi kan dra veksler på til glede for et større og mer mangfoldig publikum, sier teatersjef Erik Ulfsby.

Dessuten trenger Det Norske Teatret mer plass, påpeker teatersjefen.

– Alle våre scener er fulle, sier han.

Les også: Lager TV-drama av «Tante Ulrikkes vei» (for deg som er abonnent)

«Oslo» til Oslo

Det har allerede vært kjent at Det Norske Teatret har sikret seg rettighetene til dramaet om Oslo-avtalen, en avtale som ble inngått mellom Israel og palestinerne i 1993. Teaterstykket er skrevet av amerikanske J.T. Rogers, og ble en kjempesuksess på Broadway der det hentet inn flere teaterpriser. «Oslo», som også har vært vist i London, får norsk premiere på Det Norske Teatrets hovedscene 11. januar.

– «Oslo» er nok et ledd i prosjektet vårt om å stille spørsmål knyttet til store samfunnsdebatter. Her går vi bakenfor en av de store og mer omdiskuterte fredsforhandlingene som nordmenn var med å fasilitere. Den er ikke uten humor til tross for et alvorlig og politisk betent bakteppe, sier Ulfsby.

Sentralt i stykket står det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen, som i Det Norske Teatrets oppsetning skal spilles av Kjersti Dalseide og Preben Hodneland.

Musikalen «Lazarus» er blant David Bowies siste gaver til fansen. Samtidig med at han arbeidet med sitt avskjedsalbum «Blackstar», skrev han «Lazarus» sammen med dramatikeren Enda Walsh.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fortolker Bowie

Teatersjef Erik Ulfsby sier at «Lazarus» passer Det Norske Teatrets profil når det gjelder å lete fram gode prosjekter som bringer musikk inn i scenerommet.

– Tidligere har vi løftet fram Tom Waits, The Smiths, Brecht/Weill for den del, vår egen Stein Torleif Bjella, Don Martin og Castro-brødrene, og nå er det David Bowies katalog som blir fortolket.

Musikalen har vært vist både i New York og London, og har norsk premiere på Det Norskes hovedscene 11. mai

Tredje premiere ut på hovedscenen til våren blir Goksøyr & Martens nye stykke «Dottera», som får urpremiere 23. februar.

På hovedscenen fortsetter også knallsuksessen «The Book of Mormon», som nylig passerte forestilling nummer 200 og som spilles fram til St. Hans neste år.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo  20170302.
Erik Ulfsby sjef på  Det Norske teater er med og starter en ny teaterfestival under Hedda dagene.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Teatersjef Erik Ulfsby. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Les også: Spiller Bowie på norsk scene (for deg som er abonnent)

Renberg-komedie

På de mindre scenene blir det blant annet møter med sterke nynorskstemmer. Olaug Nilssens «Tung tids tale» i regi av Marit Moum Aune, har denne høsten vært ute på turné med Riksteatret, og blir fra 26. januar å se på Scene 2.

14. februar blir det urpremiere på Scene 3 på Agnes Ravatns «Operasjon sjølvdisiplin» med Charlotte Frogner på scenen. Regien er ved Peer Perez Øian.

– Dette er en forestilling for deg som en gang hadde en lys framtid, men som nå er en internettavhengig, nevrotisk, dvask og ulykkelig tufs i tidsklemma, skriver teatret om Ravatns stykke.

På Scene 3 blir det også urpremiere på et stykke signert Tore Renberg. «Tante Jane» i regi av Fritjov Såheim blir å se fra 14. mars. Det beskrives som «en høyenergisk og kullsvart komedie». Marit Adeleide Andreassen har tittelrollen.

Mer fra Dagsavisen