Kultur

Taake slår tilbake mot amerikansk artist: – Har kommet med en rekke antisemittiske utbrudd

– Veldig synd for Rockefeller, sier Taake-frontmann Ørjan Stedjeberg om at den amerikanske artisten Talib Kwelis boikott.

Bilde 1 av 2

Den amerikanske rapperen Talib Kweli avlyste mandag sin konsert på Rockefeller, med begrunnelsen at det norske black metal-bandet Taake skal spille der. Kweli kaller Taake et «nazi-band», og sier dette om Rockefeller: «inviterer du nazister hjem støtter du nazister».

Les også: Talib Kweli avlyser i Oslo: – Visste ikke at Rockefeller støtter nazi-band

Årsaken til at Kweli kaller Taake et nazi-band, er at Taakes vokalist Ørjan Stedjeberg i 2007 malte på seg et hakekors under en konsert i Tyskland. Stedjeberg har i ettertid sagt at han verken er nazist eller rasist, og har sagt at dette ble gjort for å provosere og sjokkere.

>

– Veldig synd for Rockefeller

Nå tar Stedjeberg til motmæle mot Talib Kweli.

–  Dette var jo veldig synd for Rockefeller, som vi har hatt et godt forhold til i 15 år. Jeg tenkte mitt når jeg så han (Talib Kweli) var booket der, men ville ikke synke ned på hans nivå ved å gjøre noen oppmerksom på det. Regner med dette er samme Talib Kweli som har kommet med en rekke antisemittiske utbrudd, sier han.

Stedjeberg spesifiserer ikke hvilke utbrudd han sikter til, men rapperen fra Brooklyn har tidligere sagt at han ikke ønsker å spille i Israel i solidaritet med palastinere som ikke får tilgang til konsertene hans der.

I en tweet har han også skrevet: «Det er ingen formel. Både jøder og arabere kommer i alle farger. Inkludert hvit. Men jøder er hvite langt oftere. Fakta.»

###

Rockefeller: –  Tillegger oss oppfatninger vi ikke er kjent med

I en pressemelding skriver Rockefeller blant annet følgende:

«I anledning dagens avlysning av konserten med Talib Kweli er vi lei oss for at artisten tillegger oss oppfatninger vi ikke kjenner oss igjen i.

Rockefeller har i sin 33-årige historie alltid tatt aktivt avstand fra rasisme og nynazisme. Vi har et svært variert, bredt og inkluderende program, med en rekke artister innenfor et mangfold av sjangere, religioner og meninger. På programmet har vi samarbeidspartnere som Oslo World, Oslo Pride, by:Larm, ulike politiske partier og Infernofestivalen.»

Om Taake skriver Rockefeller:

«Ut fra det vi vet i dag har Taake forklart og beklaget episoden ved en rekke anledninger. Til VG uttalte vokalist Ørjan Stedjeberg at han gjerne inviterte Talib Kweli på konsertene deres:
– Da setter vi ham med familie, team og fans på gjesteliste, så kan han selv se hvor trygt der er, som det var for alle afro-amerikanerne som besøkte hver bidige konsert på våre forrige to USA-turneer.
»

Mer fra Dagsavisen