Kultur

Dubais kule instagramstrand

Dubai er i stadig endring. Sjekk ut det kule, nye strandområdet La Mer!

Bilde 1 av 9

– Oi, se der! og der!

Mobiltelefonen får kjørt seg skikkelig, når du besøker det splitter nye, og herlig lavbygde strandområdet La Mer, som ligger i den nordlige delen av Jumeira i Dubai. Fra du setter foten på bakken, dukker det opp instagramvennlig gatekunst over alt – noe med skikkelig tvist – mens andre er utilslørte kopier av «kul, interagerbar gatekunst» fra hele verden – av typen to englevinger du selvsagt må stille deg selv mellom.

Legg på dampende food trucks, omkledningshytter i sukkertøyfarger, som sakset ut fra Miami, surfer shacks og rustikke vannkannedusjer – pluss et lite badeland og et «industrielt bykvartal», The Warf, stappfullt av lekne detaljer, små gallerier, boutiquer og enda flere veggmalerier – så er det nesten så du glemmer hva du egentlig kom hit for: Nemlig å legge deg på stranden og ta deg en deilig svømmetur.

Det er to strandbukter, La Mer South og La Mer North, som begge er like fine.

Hipt og avslappet

Men selv om utviklerne kanskje egentlig har prøvd litt for hardt i for å stappe omtrent alt som er hipt og kult fra hele verden inn som en kulisse bak de to vakre, kritthvite strandbuktene som er hovedtrekkplasteret her, er det unektelig blitt et av de diggeste stedene å være i Dubai.

De to strandbuktene er virkelig flotte, med et grønnturkist vann og muligheter for vannaktiviteter lenger ut.

Men det er når magen rumler, og du blir sulten, at det blir virkelig gøy å være på La Mer. For her kan du virkelig, bokstavelig talt, spise deg hele verden rundt! Utviklerne har bevisst satset på å ha ett spisested fra så mange land og matregioner som mulig, slik at du kan spise nøyaktig det du har lyst på – eller prøve noe helt nytt. Som fantastisk drue- eller ingerfæris på HOLA, irakiske flammegrillede karper, hawaiisk poké, beduinkaffe med rosevann, libanesisk-armenske spesialiteter eller usbekisk osh. Du får alt fra gatemat og spesialiteter fra alle verdenshjørner, til fine dining på Aprons and Hammers.

Se og bli sett

Alle stedene ser ut til å ha høy kvalitet, og det vi spiser, smaker aldeles nydelig. Inkludert den indiske rødbeterotien med kikertmos, paneer og spinat, med korianderdipp på Roti Rollers.

– Vi lager moderne, indisk gatemat med nye, sunne ingredienser, forteller Hanane Belaouaer, som er daglig leder her, og opprinnelig fra Tunisia.

Hun er veldig fornøyd med området.

– La Mer er blitt det nye se og bli sett-stedet i Dubai, som alle snakker om. Det er så utrolig mye du kan se og gjøre her, sier hun.

###

Hele verden på fredag

Det er det ingen tvil om. Det er fredag, hvilket vil si «lørdag» i den muslimske verden, noe som omskaper gaten utenfor til et veritabelt trafikkaos. Litt ut på formiddagen kommer nemlig halve Dubai for å joine turistene på stranden.

Faktisk er det stor underholdning bare å sitte og se på strømmen av så utrolig ulike folk som rusler forbi. Fra italienske speedomenn til asiatiske ungpiker i minibikinier som poserer sexy i vannkanten, til arabiske kvinner på 20 centimeter høye Prado-heler, ikledd svarte, heldekkende abayaer og malaysiske storfamilier med de mest fargerike sjal du kan tenke deg, med åtte unger på slep. De reflekterer at Dubai må være en av klodens mest multikulturelle byer. Og et av få steder i verden der så mange nasjonaliteter og kulturer omgås såpass tilsynelatende friksjonsfritt. Bare rundt ti prosent av befolkningen er emirati.

– Det er første gang vi er her, men alle snakker om området. Så nå måtte vi dra å se det, sier Adnan og Zainab Rida. ALLE FOTO: CHRISTINE BAGLO

Strengt for noen, fritt for andre

– Det er veldig populært for folk fra Saudi-Arabia å reise hit, fordi vi kan bevege oss mye friere her, sier et hyggelig saudiarabisk par som vi møter, spaserende hånd i hånd på moloen.

Det er vel strengt tatt forbudt i Dubai, men det er mye som det ses gjennom fingrene med. Imidlertid skal man være klar over at det er mange ting som er forbudt i byen, som du kan risikere strenge fengselsstraffer for, som kyssing eller kjærtegn, eller drikking på offentlig sted.

– What happens in Dubai, stays in Dubai, sier imidlertid en annen vi møter, skjelmsk.

For byen er også et fristed for dem som har det enda strengere hjemme.

Ingen kalde øl

Det eneste som mangler her – og jeg registrerer hvor ekstremt lite jeg savner dem – de lyserøde, brautende nordeuropeerne med vommer og ølkagger. Her er et glass nydelig, økologisk myntete det du trekker deg tilbake fra stranden for å nyte. Alkoholservering er forbudt i Dubai, bortsett fra inne på de store hotellområdene.

Eller du kan prøve deg på et glass Harry Pottersk Butter Beer – eller iskaffe med krem nedkjølt av flytende nitrogen, eller ostepop (!) som er behandlet på samme måte. Når du spiser den, står en iskald røyksøyle ut av munnen din!

– Det var kjempekult, sier den unge kjemiingeniørstudenten Maha Al-Hammedi fra Abu Dhabi, som står med macen under armen.

Hun er representant for en ny generasjon høyt utdannede kvinner, som er i siget Emiratene.

Gøy for barna

Det er også et stort underholdningskompleks under bygging på La Mer, med en liten fornøyelsespark og kinoer, slik at området er levende til langt på kveld.

Men allerede nå kan ungene ha det moro på flere store lekeområder, inkludert på en enorm oppblåsbar, sanddyneaktig hoppeinstallasjon, kalt Hawa Hawa. I tillegg er det et morsomt badeland med sklier og bassenger.

###

Kunsten å svelge kameler

Multikulturelle Dubai byr på spennende mat fra hele verden. Bli med på en matsafari i byens eldste og mest tradisjonelle nabolag!

– Bare prøv! Kamelkjøtt er kjempesunt, oppfordrer vår lokale matguide, og peker på rettene på bordet.

På restauranten Local House kan du nemlig få kamelkjøtt tilberedt på en rekke måter – også som burger. Vi setter tennene i gryterettvarianten i stedet. Og det smaker slett ikke så stramt som vi hadde trodd.

Restauranten ligger i Dubais ekstremt lille «gamleby», Al Fahidi, de restaurerte leirehuskvartalene som utgjorde beduinenes enkle bosetning på 1950-tallet. Da bodde det et kun et par tusen rundt elveutløpet Dubai Creek.

Siden den gang har Dubai vokst i eksplosiv fart, og blitt en av verdens mest multikulturelle byer med rundt 2,5 millioner innbyggere. Kun rundt ti prosent av dem er emirati, og resten kommer fra andre deler av verden.

Little India

Vi går en tur innom det fine kaffemuseet, før vi vandrer inn i de trange, og langt mer rufsete, kvartalene utenfor. Her er det ikke vanskelig å se hvor svært mange av byens innflyttere kommer fra – nemlig India.

Og det er her vi for alvor starter på en aldri så liten matsafari, en verden unna hotellenes overdådige buffeer og gullkraner. For det finnes faktisk et Dubai som ikke bare er bling og raske biler.

– Området kalles Little India, siden det er så mange indere her. Men det er også kvartaler der det bor veldig mange fra andre deler av verden, som Iran, Egypt, Afghanistan og Afrika, forteller matguiden vår.

Vi stopper på flere små hull i veggen-restauranter, der vi får servert alt fra sukkerrør-juice og grønnsaksamosa til de indiske spesialitetene jalebi og pani puri, en slags tynn, hul, sprø deigball fylt med potetmos, som du heller spicy chili- og tamarindvann over, på Saalam Namaste.

– Ta den som et tequilashot, oppfordrer guiden vår.

Elegant blir det ikke, men ingrediensene forårsaker en smakseksplosjon inne i munnen vår. Kjempegodt!

– Det finnes også søte varianter, sier guiden.

Afghansk myntedipp

Det dufter farlig fristende av chutneyer og currier. Men vi skal videre. Noen kvartaler lenger bort får vi smake nybakt afghansk tamis-brød på Abu Sahar Bakery med en helt fantastisk søt, supersterk mynte-lime dipp, som det er umulig å stoppe å nyte. Bare liiitt til!

Vi fortsetter forbi Bollywood-forretninger, gullsmedvarehus og myriader av småsjapper som virkelig gir oss følelsen av å ha reist et hakk videre, til Asia.

Men når vi setter oss på en abra, de rustikke trebåtene som fortsatt tar folk i skytteltrafikk over Dubai Creek, kommer vi brått tilbake i Midtøsten igjen, når vi, etter å ha prøvd kamelmelk-is, blir kastet inn blant de drevne selgerne på kryddermarkedet.

– Vær obs når du handler her! Mange andre selgere tørker solsikkeblader og påstår at det er safran, sier butikkinnehaveren som har hanket oss inn.

Der frister han med «helt ekte» vanilje fra Madagaskar – og magiske mikser som skal kurere alt fra hodepine til humør og slapp potens.

– Du bør også ta med deg knust, tørket lime. Det setter fantastisk smak på utrolig mange retter, lokker han, før han lar oss smake en lokal spesialitet – dadler dekket med kamelmelksjokolade.

###

Heisrestaurant

Turen avsluttes på en afghansk heis-i-veggen-restaurant i et av de trange smugene her. Ariana Afghan Restaurant er ikke et fancy sted, men byr på spennende og god mat, med store porsjoner og en regning som er mye hyggeligere enn dem du vanligvis får utlevert i Dubai, der rimelige restauranter. Et stort delemåltid på tre koster bare rundt et hundrings per snute.

Flere mattips:

Flere selskaper og lokalguider tilbyr matsafari og matturer i Dubais gamle kvarterer. Frying Pan Adventures har et stort utvalg ulike turer, www.fryingpanadventures.com.

Under Dubai Food Festival, som holdes 21. februar-9. mars 2019, som skal være verdens største matfestival, inviteres du til å prøve mat fra hele verden på alt fra topprestaurantene til rimelige, skjulte matperler. Festivalens eget matmarked, Beach Canteen, på stranden, med boder med rimelig gatemat, matkurs og moro, er også verdt et besøk.

Sjekk ut Farmers Market at the terrace, et stort matmarked som holdes ukentlig gjennom hele vinteren på Bay Avenue at Business Bay.

###

Dagsavisen var invitert til Dubai av turistkontoret.

Nyeste fra Dagsavisen.no: