Kultur

De beste førjulsopplevelsene

Snart ligger eimen av gløgg, pepperkaker og ristede mandler stinn over Europa! Her er guiden til de beste julemarkedene og førjulsopplevelsene, enten du vil ha det tradisjonelt, morsomt – eller litt mer pikant.

Julemarkedsbyen Oslo

Det er vanskelig ikke å bli sjarmert av den blunkende elgen i Spikersuppa. Foto: Christine Baglo 

Oslo er faktisk blitt en riktig så sjarmerende juleby de siste årene. Jul i Vinterland overtar Spikersuppa allerede 17. november, og fyller området med et vell av boder og kulinariske fristelser. Og ikke minst en utrolig søt, snakkende elg! Nyt et glass gløgg ved bålet, og send ungene ut på glattisen. Eller bli med på en tur i det 33 meter høye pariserhjulet «Julestjerna». I år kan du også teste Lille Korketrekkeren, et 15 meter høyt tårn, der du kan skli ned igjen på akematter.På Youngstorget blir det dessuten i år julemarked i ni oppvarmede samiske lavvoer. Det foregår også mange julemarkeder rundt i byen. Unike gaver finner du garantert på Designernes julemarked på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter) 1. og 2. desember, og på søndags-julemarkedene på Blå i hele desember. Oslo Brukthandelforening byr på bruktskatter, vintage og retroskatter på sitt tradisjonelle julemarked søndag 25. desember.

Folkemuseet på Bygdøy byr på julemimring fra flere århundrer. Også det glade 70-tallet. Foto: Christine Baglo

På Folkemuseet på Bygdøy kan du også besøke et av verdens kanskje aller mest unike, og fineste julemarkeder. Her kan du oppleve norsk jul gjennom hundrevis av år. Kos deg ved peisilden i de gamle tømmerstuene fra 1800-tallet, og møt 1970-tallsfamilien i full julemundur og humre litt over hvor rare vi så ut da! Massevis av hyggelige aktiviteter, og mer enn 100 fine gaveboder med kvalitetshåndverk og ekte norsk mat. Kjøp billett på forhånd på nett, og husk at det også er en inngang på baksiden. Markedet finner sted første og andre helg i desember.

Førjulseventyret i Henningsvær

Julestemningen har allerede inntatt Henningsvær i Lofoten. Her feires blåtiden og førjulseventyret helt fra begynnelsen av november. Fiskeværet huser en rekke artige småbutikker og gallerier, der du kan finne gavene som har det lille ekstra. Som kule luer og ørevarmere fra Haddock. Eller hva med en ny tatovering? På dagen kan du rusle innom kunstmuseer i verdensklasse, som Kaviar Factory, lete etter kul gatekunst, eller oppleve ramsalt nordnorsk historie sett med kunstnerøyne på Galleri Lofotens Hus. På Kvelden kan du jakte nordlys og smaker fra hav og lofotlam på et av de gode spisestedene her. Kombiner gjerne turen med Norges råeste julebord på Thon-hotellet i Svolvær, der 250 retter og et forrykende, ramsalt juleshow står på menyen! Førjulseventyret har åpent onsdag til søndag helt fram til jul, men det er mest aktiviteter i helgen.

Les også: Lars Monsen vil fly turistene inn i den norske villmarka

Nissehelg på Savalen

Besøk julenissen på Savalen! Foto: Christine Baglo

Bli med på kanefart med julenissen på Savalen. Foto: Savalen Fjellhotell og spa

Finland har kanskje kapret Santa Claus, men vi har jo fortsatt julenissen! På Savalen har han sågar sitt eget, digre nissehus ute i skogen, med pakkemaskiner, eventyrtrone, postkontor og julegodt. Det holder til og med åpent alle lørdager hele året, samt i alle fellesferier. Men det er selvsagt mest magisk i den hvite, vakre tiden framover. Du kan også overnatte i Nissegata – eller et digert pepperkakehus! Dessuten blir det drama, når sotnissen prøver å stjele den magiske julesekken til julenissen … Det arrangeres flere familievennlige helger med mange koselige juleaktiviteter her fram til jul.

Ulefeiring på Langedrag

Det årlige juleshowet på Langedrag er verdt å få med seg. Foto: Christine Baglo 

Dersom familiens yngste er mer dyreglad enn gjennomsnittet, bør du vurdere å ta julegaven på forhånd – og ta dem med til naturparken Langedrag. Her er du garantert skikkelig ulestemning, med ulvene, gaupene, elgene, kosekaninene og alle de andre dyrene på naturgården. På aktivitetsplanen står blant annet hundekjøring, snørekjøring med hest og juleridning på programmet. Bli med på en av deres to veldig hyggelige adventshelger, der mange juleaktiviteter for hele familien er bakt inn. Én av dem foregår samtidig med det store juleshowet 8. desember, der den årlige kampen mellom rødnisser og blånisser utkjempes – så juleribba skvetter!

Julebyen Bergen

Bergen har satt seg som mål å bli en ekte juleby. Det store julemarkedet som ble opprettet på Festplassen i fjor, ble en suksess, og i år er det enda større. Foto: Robin Strand/Visit Bergen 

Bergen har meldt seg på i kampen om å bli Norges beste juleby – og ønsker å være et norsk alternativ til de klassiske julebyene i utlandet. Bryggen pyntes i stemningsfull julestas, og i fjor ble det for første gang arrangert et stort julemarked på Festplassen – som hadde mer enn en halv million besøkende. Det blir utvidet med enda flere boder i år, og vil vare enda lenger. Her kan du også få oppleve verdens minste pepperkakeby. Verdens største pepperkakeby kan du se i Sentralbadet! Det er også veldig koselig å få med seg advenslystenning på Fløyen, som foregår hver søndag i advent, med juleverksted og -forestilling i peisestuen. Etterpå kan du prøve deg på persetorsk, en type presset, lettgravet torsk, som mange koser seg med i jule- og adventstiden på denne kanten av landet!

Jul i Kongeparken

Bli med på julemoro i den vakkert pyntede Kongeparken. Foto: Lund-gruppen 

Ta med ungene på fornøyelig julestemning i Kongeparken i Stavanger! Her tennes over én million julelys, og det yrer av store og små nisser av alle slag. Den julepyntede parken byr på massevis av koselige juleaktiviteter, -verksteder og moro, og mange av karusellene er også åpne, så man kan få svingt seg litt! Julenissen møter du selvsagt også. Inngang koster 399 kr for alle over to år, og da er også en rikholdig julebuffé inkludert. Jul i Kongeparken arrangeres på ulike datoer fra 24. november, både i helger og på ukekvelder.

Les også: Bli med på museumstur for museumshatere

Herskapelig jul i Danmark

Har du fått din dose billig glühwein, masseproduserte pepperkaker og snakkende elger, er det godt å vite at det også finnes alternativer for deg som ønsker julefeiring med stil. I Danmark er det en rekke slott og herregårder som tilbyr julestemning med klasse, både i førjulstiden og på selveste julaften. Kokkedal Slot ligger i tivolivennlig-avstand til København, med et flott spa og staselig gourmetjulemiddag i Slotskælderen. Mange slott arrangerer nå også julemarkeder på dagtid, med masse aktiviteter. Et av dem er Egeskov Slot på Fyn, som har mer enn 100 markedsboder og tilbud om koselige aktiviteter for hele familien, i helgene ut november.

Pikant julemarked i Tyskland

Santa Pauli-markedet i Hamburg er Europas frekkeste julemarked. Med utrolig god partystemning! Foto: Christine Baglo 

…. lyserosa dildo? Svarte blondehalsbånd? Eller rett og slett bare Tysklands kuleste juleparty? Alt dette finner du på verdens mest pikante julemarked, Santa Pauli, på Reeperbahn i Hamburg. Her er det nemlig julelyst som står i fokus! Og slapp av, du kan fint komme hit uten å rødme. For blant bodene med erotiske hjelpemidler, lekkert undertøy og burlesque-accessoirer, bugner det også av glitrende barer, konsertscener og juledisko, med bøttevis av god stemning. Og et eget strippetelt da, for dem som ønsker å få med seg den nakne sannhet om julenissens gode hjelpere. Markedet åpner 19. november.