Kultur

Her blir det flest menn som vinner

Sju av ti som vinner litterære priser i Norge er menn, fastslår Helene Uri i sin nye bok - som nå er Brage-nominert!

Nominerte til Brage-prisen 2018: Bak fra venstre Peter Normann Waage, Arild Bye, Tore Kvæven, Anna Fiske, Trude Marstein, Gunnar Wærness, Jenny Jordahl, Anja Røyne, Katharina Vestre, Ole Mathismoen. Foran fra v.: Kristin Roskifte, Maria Kjos Fonn, Kaia Dahle Nyhus, Anne Sverdrup-Thygeson.

– Statistisk ligger jeg dårlig an. Men jeg holder motet oppe fram mot prisutdelingen, humrer Helene Uri. Hennes nye bok «Hvem sa hva? Om kvinner, menn og språk» ble torsdag nominert til Brage-prisen i klassen beste sakprosa.

Og i sakprosa-klassen går prisen til mannlige forfattere i 83,3 prosent av tilfellene. Dette påpeker Uri selv i boken, som Brage-juryen kaller «en ambisiøs bok, med et vell av overbevisende og nedslående fakta». Under presentasjonen av årets Brage-nominerte ble det påpekt at Uris bok også handler om skjevheter i tildelinger av litterære priser.

Dette er de nominerte til Brageprisen 2018

Ulikt

Helene Uris bok tar for seg hvordan kvinner og menn omtales ulikt, og hvordan språket former vårt syn på kjønn. Boka er basert på både tilgjengelig forskning og Uris egen research, og har et eget kapittel kalt «Kvinner og litterære priser». Eller rettere sagt: Kvinner og manglende litterære priser. Uri og researcher Gro-Beate Wennevold har gått gjennom vinnerne av 47 norske litterære priser, til sammen 1714 prisvinnere. I snitt har menn fått 69 prosent av norske litterære priser, påpeker Uri. Noen eksempler fra boka:

* Rivertonprisen, som gis til beste krimbok, har 84,4 prosent mannlige vinnere.

* Brake-prisen, senere Ypsilon-prisen, ble delt ut av Drammen folkebibliotek mellom 2000 og 2012. Alle de 12 vinnerne var mannlige forfattere.

* Gyldendal-prisen, som i prisbeløp er Norges største litterære pris, er gitt til 16 menn og fire kvinner – 80 prosent mannlige vinnere.

* Riksmålsprisen har i åtte av ti tilfeller gått til mannlige forfattere.

* Andel mannlige vinnere av Bokhandlerprisen er 67,3 prosent. «Sagt på en annen måte: Prisen går dobbelt så ofte til en mann som en kvinne» skriver Uri. Som selv har vært nominert til Bokhandlerprisen – uten å få den.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ekstra glede

– Det var en ekstra glede å bli nominert til Brage-prisen for denne boka, også på et metaplan, siden jeg skriver om både Brage og andre litterære priser i boka jeg nå er nominert for, sier Uri.

For priser som er delt ut gjennom flere tiår er ikke kjønnsandelen blitt markant bedre, påpeker Uri i boka. Etter et visst oppsving av kvinnelige prismottakere på 1980-tallet, viser Uris tallmateriale et tilbakeslag de siste tiårene. Samtidig er det omtrent like mange kvinner og menn som skriver bøker. Uri har summert tallene for 2014 til 2017, der 55 prosent av bokutgivelser var av menn.

Helene Uri var ikke selv til stede under presentasjonen av de nominerte. Hun holdt foredrag om kjønn og språk på Høgskolen i Lillehammer.

Uri har doktorgrad i språkvitenskap, har arbeidet i en årrekke ved Universitetet i Oslo, og gitt ut flere fagbøker innen filologi, i tillegg til sitt skjønnlitterære forfatterskap. Hun har gitt ut åtte romaner for voksne og fire barne- og ungdomsbøker. Hennes eneste litterære pris var Kulturdepartementets fagbokpremie for barne- og ungdomslitteratur i 1998. Den har gått til 24 menn og 15 kvinner, ifølge statistikken i Uris bok.

Blant de nominerte til årets Brage-pris var det til sammen ti kvinner og sju menn. Prisene deles ut 22. november på Dansens Hus i Oslo.

Les også: «Å, skjønneste, fineste du!»