Kultur

Joshua French på scenen med Kongo-saken for første gang

Blodbildet var en tabbe, innrømmet Joshua French på første kveld av sin allerede omstridte foredragsturne om drapssaken i Kongo.

– Jeg har gledet meg i flere år til å fortelle min historie direkte, ikke gjennom diverse medier, sa Joshua French da han gikk på scenen for et fullsatt Nøtterøy kulturhus onsdag kveld.

Neste uke er det premiere på storfilmen «Mordene i Kongo», samtidig som Joshua French begynner på sin foredragsturne om drapssaken i Kongo, der sjåføren Abedi Kasongo ble drept på oppdrag for Joshua French og Tjostolv Moland. De to ble dømt til døden i Kongo, og Tjostolv Moland døde i fengsel.

– Han var min beste venn, sa Joshua French.

Han kom på scenen til tonene av Leonard Cohens «By the rivers dark», og fortalte om sin familiebakgrunn og militærkarrieren som førte til at han dro til Uganda og traff Moland.

– Jeg er et løvetannbarn. Tjostolv var et følelsesmenneske, sa French flere ganger under foredraget.

Han fortalte om bakgrunnen for oppdraget French og Moland var ute på drapsnatta 5. mai 2009.

Ifølge French var de i april 2009 blitt kontaktet av advokaten til en rebellgruppe i Kongo. En leder for rebellgruppen hadde stukket av med rebellgruppens formue, og rebellgruppen hadde en informant i Kisangani, som visste hvor pengene var skjult. French og Moland skulle være sikkerhetsmenn for informanten. De hadde med seg 10.000 dollar til informanten, som de gravde ned utenfor Kisangani for ikke å bli ranet. Men informanten var blitt arrestert av etterretningstjenesten, ifølge French, og de skulle hente tilbake pengene med Abedi Kasongo som sjåfør. De var på vei gjennom jungelen, da bilen stoppet og de ble angrepet av regjeringssoldater, ifølge French:

– Vi hørte rop på swahili og skudd, sa French, som fortalte at han løp rundt bilen, og så sjåføren sitte skutt i førersetet.

– Jeg dro ham ut av setet og satte meg inn. Jeg ville etterlatt Tjostolv. Det var en skuddveksling. Tjostolv hoppet inn i bilen og sa: Kjør, kjør, sa French.

French sa at han angret på bildet han hadde tatt like etter drapet av en smilende Tjostolv Moland i bilen med sjåførens blod på setet og døra.

– Jeg er interessert i ballistikk, og jeg tenkte blodet ville vise noe. Men bildet var en fuckup, sa French.

Kritiserte pressen

Første halvdel av det over to timer lange foredraget gikk han gjennom forholdene de ble dødsdomt for.

I drapssaken finnes det ingen bevis, ikke noe drapsvåpen og ikke noe motiv, og vitnene løy, sa French. Han karakteriserte Kongo som «en bandittstat» , «et kleptokrati» og sa at «det var en elite vi hadde lagt oss ut med».

– Norsk presse kjøpte avhør som var forfalsket, hevdet French, som i andre del av foredraget kritiserte fremstillingen norsk presse hadde gitt av saken og av dem:

– Det var mange faktafeil, vi ble sett på av mange journalister som samfunnsfiender, som eksemplet på alt som var feil med hvites historie i Afrika. Vi skulle representere rasisme og kolonialisme, noe vi overhodet ikke sto for. Det var vi som bodde og jobbet i Afrika. Og her kom de, sa French.

Foredragsturneen arrangeres av firmaet Atikko. «Joshua French deler han sin historie og sine erfaringer om krisehåndtering og motivasjon og om menneskets overlevelse i et av verdens farligste land», heter det i presentasjonen.

Kritisk

Tidligere generalsekretær i Norsk Folkehjelp Halle Jørn Hanssen har uttalt seg kritisk til Frenchs foredragsturne.

«Det er fullstendig grotesk. French var en som leide seg ut for pengar, og nå skal han holde foredrag om dette i kulturhus i bygd og by», uttalte Hanssen til Vårt Land tidligere i høst.

I et av Dagsavisens mest leste debattinnlegg den siste uka skriver Hanssen: «Joshua French og hans avdøde kamerat Tjostolv Moland skal nå, gjennom hva som bare kan beskrives som et gigantisk renovasjonsprosjekt, gjøres til folkehelter. Hvorfor skjer dette? Hva er det vi holder på med?»

Manusforfatter Nicolai Frobenius trakk seg fra filmprosjektet i høst etter uenighet om fremstillingen av French og Moland. Frobenius mener at filmen gir en helteaktig fremstilling av dem. Han har kommet med sin egen roman om saken, «Kongonotatene».

Berørt

French var følelsmessig berørt flere ganger under gjennomgangen av drapssaken og når han fortalte om Tjostolv Molands sykdom i fengselet, og da han fant Moland død på cella. Da han fortalte om fengselsopphold og fluktplaner, lo han og smilte sammen med publikum. Han spilte også egne lydopptak fra fengselet.

French ble løslatt og kom tilbake til Norge 17. mai 2017, etter lange forhandlinger mellom kongolesiske og norske myndigheter. Foredraget i Nøtterøy var første gangen han opptrådte offentlig etter at han kom tilbake. På slutten av foredraget tok han imot spørsmål fra publikum.

Det ikke var gitt adgang for pressefotografer, og heller ikke satt av presseplasser på foredraget, der Dagsavisen hadde kjøpt billett.

Torsdag fortsetter Joshua French sin foredragsturné i Drammen. Foredraget i Drammens Teater er utsolgt. Søndag kommer Joshua French til Sandnes kulturhus, hvor det er satt opp ekstraforedrag etter at første forestilling ble utsolgt. Tirsdag 23. oktober har French foredrag på konferansesenteret Meet Ullevaal i Oslo.

Les også: French kom på bokopplesning