Kultur

Helt Texas

Fort Worth er cowboybyen, mens Dallas er den urbane og mer kosmopolitiske. Opplev en miks av det historiske og det moderne Texas.

Bilde 1 av 2

Bare navnet Texas er så fylt av assosiasjoner, at man kan bli rent blek om nebbet. Texanerne er seg da også meget bevisst sin mytologi, sine stereotyper og sin status både i resten av Amerika og i verden utenfor. I sin ferske bok «God Save Texas» skriver forfatteren Lawrence Wright til og med om hvordan vi nordmenn har adoptert navnet i dagligtalen: «Even in Norway – that earnest, pacific, right-thinking country – there is the phrase «Det var helt Texas!» which translates as «It was totally bonkers. It’s actually said with a touch of admiration, a Norwegian friend assured me.»

Lawrence Wright har en intellektuell og kritisk innfallsvinkel til hjemstaten sin, men i boken er det ingen tvil om hvor hjertet hans befinner seg. Er du født i Texas skal det godt gjøres at det ikke preger deg. For besøkende kan staten imidlertid også by på overraskelser. Staten er for eksempel ikke så høyrevridd og republikansk som mange tror. Den lave valgdeltakelsen gir negative utslag for det demokratiske partiet, og derfor forblir «The Lone Star State» en republikansk bastion.

Xtra Large

I Texas er alt ekstra stort; bilene, biffene – og til og med himmelen. Å se gedigne pickup-trucks midt i de store byene er helt normalt, og så å si ethvert måltid er «supersized». Også økonomien er stor. Hadde Texas vært en egen nasjon, ville den befunnet seg rundt tiende plass på listen over høyest bruttonasjonalprodukt med hele 1,3 trillioner dollar. Synkende oljepriser ga et svakt 2016, men pilene peker igjen oppover, ikke minst takket være økningen i teknologibedrifter og medførende arbeidsplasser.

Fort Worth og Dallas utgjør bare en knøttliten del av USAs nest største stat. Det var en svart dag i Texas da Alaska ble innlemmet i De forente amerikanske stater i 1959, og skjøv texanerne ned på andre plass i areal. Med mer enn 28 millioner innbyggere, har Texas også USAs nest største befolkning, kun forbigått av California. Befolkningsveksten er imidlertid høyere i Texas, noe som gleder texanerne, som generelt nærer en voldsom skepsis til alt som smaker av California. Konservative lokalpolitikere i opposisjon til «demokratiseringen» i byer som Dallas, Houston og Austin benytter gjerne slagord som «Don’t California my Texas!»

###

Foto: Erik Valebrokk

Bør ha bil

I det såkalte metroplexet Fort Worth-Dallas bor mellom fem og seks millioner mennesker. Fordelingen mellom hvite amerikanere og latinoer er omtrent 50/50 i Texas som helhet, men i Fort Worth-Dallas er majoriteten hvit. Delstaten har også mange afroamerikanere, mens et klart mindretall er av asiatisk avstamning.

I likhet med veldig mange amerikanske storbyer er både Fort Worth og Dallas spredt utover større geografiske områder. Mindre sentre erstatter gjerne sentrumsområdene man kjenner fra Europa eller den amerikanske østkysten, delt opp av boligområder, fabrikkområder, konsentrasjoner av kjøpesentre og bilforhandlere. Derfor bør du leie bil, eller bruke Uber for å bli kjent med byen, siden offentlig transport er dårlig utbygd.

Byene har imidlertid veldig forskjellig karakter. Mens Fort Worth er cowboybyen, er Dallas den urbane og mer kosmopolitiske.

Cowtown

Området som mer enn noe annet definerer Fort Worth, er det historiske Stockyards-distriktet. Den store attraksjonen er den daglige framvisningen av kvegdrift, der «ekte» cowboyer fører en liten flokk langhornet kveg ned den lille hovedgaten, mens vi turister står og fotograferer, og får et lite gløtt av geskjeften som i sin tid bidro til å skape byen. Fra den amerikanske borgerkrigens slutt i 1865 til siste halvdel av 1880-årene ga kvegdrift liv til Fort Worth og andre tettsteder som lå langs den berømte Chisholm Trail, og andre ruter som førte fra forskjellige kvegrancher sør i Texas til de store jernbanestasjonene i byer lenger nord. Alle som har lest texaneren Larry McMurtrys Pulitzer-belønnede roman «Lonesome Dove» eller sett TV-serien basert på boken vil kjenne fenomenet som også er skildret i en lang rekke filmer, ikke minst John Wayne-klassikeren «Red River».

To ganger daglig drives kveget gjennom hovedgaten i Fort Worth, til ære for turister og besøkende.

Foto: Erik Valebrokk

Derfor har Fort Worths beliggenhet tilnavn som «Cowtown», «Queen City of the Prairie» og «Where the West Begins». Derfor er også hele Fort Worth Stockyards fylt av butikker som selger cowboyboots og westernklær, countrymusikk og krimskrams. Her er også restauranter og barer i hopetall.

Rodeoshow

Her kan du oppleve rodeoshow, der klin gærne ryttere gjøre sitt beste for å holde seg i salen med én hånd, mens en illsint mustang som hopper og spretter og forsøker å riste dem av. Ikke alle blir sittende like lenge! Når en av de dristige rytterne flyr gjennom lufta og lander på trynet, ser det utvilsomt vondt ut. Mens to assistenter griper tak i tøylene på hesten og fører den tilbake til båsen, reiser han seg sakte og hinker ut av arenaen.

Litt mindre risikabelt er det for rytterne som jager små kalver gjennom arenaen og prøver å fange dem med lasso og binde dem til salen på hesten sin, før han slenger kalven på rygg og svinebinder føttene dens på så kort tid som mulig. Det er lett å synes synd på dyret, og denne type underholdning er kanskje ikke for alle. Likevel kommer dyrene uskadd fra det hele. Det samme er ikke alltid tilfellet for rytterne.

Foto: Erik Valebrokk

Verdens største honkytonk

Hvis du går skikkelig sakte, tar det deg tre minutter å spasere fra rodeoarenaen til Billy Bob’s. Verdens største honkytonk-bar er ikke et på langt nær like risikabelt sted for utøverne, som gjerne er store lokale eller internasjonale artister. Blant de mange som har stått på scenen her er Willie Nelson, Vince Gill, Loretta Lynn og, noe mer overraskende, Ringo Starr. Likevel er det countrylegenden Merle Haggard som har gjort seg mest bemerket her. Da han spilte på Billy Bob’s i 1983 tilbød han alle i publikum – 5.095 personer – en drink, og regningen kom på det som den gang var svimlende 12.737 dollar og 50 cent. Som seg hør og bør fikk han en plass i Guinness rekordbok som giveren av tidenes største barrunde!

I dag må vi imidlertid betale drinkene selv. På scenen står det populære countrybandet Lonestar, og det store dansegulvet er fylt av feststemte texanere. Foran scenen er det også et område for spisende gjester, og i lokalet er det til og med en egen bullridingring for profesjonelle rodeoryttere. Vanlige besøkende kan også prøve seg på okseryggen, men da i form av en modell der du kan bli avfotografert i «artige» positurer.

###

Foto: Erik Valebrokk

Finkultur

Et annet område å få med seg i Fort Worth er Cultural District med mange flotte museer. Modern Art Museum of Fort Worth har en permanent samling som inneholder verker av Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Pablo Picasso, Francis Bacon, Jackson Pollock og mange flere.

Det er vanskelig ikke å få øye på skulpturen «Eye» av Tony Tasset utenfor Joule Hotel i downtown Dallas.

Foto: Erik Valebrokk

I samme strøk finner vi også verdens eneste museum viet cowgirls, National Cowgirl Museum and Hall of Fame. Her blir vi kjent med mange tøffe kvinner. En stor del av museet er viet den mest kjente av dem alle, Annie Oakley, skarpskytteren som var del av det berømte Buffalo Bill’s Wild West Show på slutten av 1880-tallet, i selskap med blant annet den sagnomsuste Lakota-lederen Sitting Bull. Dama traff alt hun siktet på med geværet, og var en viktig del av det mytiske ville vesten.

Kennedy-museum

Også i det moderne downtown-området finnes det spor av byens dramatiske historie. Med springvannet på flotte Sundance Square Plaza som utgangspunkt, har du høyhus og enkelte skyskrapere rundt deg på alle kanter, og gatenettet rommer en interessant barscene, et utvalg restauranter, bra shopping, gallerier og mye mer.

Her finner du også minnesmerke etter John F. Kennedy, som besøkte byen før han dro videre til nabobyen Dallas, der han ble skutt og drept 22. november 1963. Da Lee Harvey Oswald fyrte av de tre skjebnesvangre skuddene fra sjette etasje i The Texas School Book Depository mot kortesjen med den amerikanske presidenten, endret han historiens gang.

Om det lå en større sammensvergelse bak, eller om det var én mentalt ustabil manns ugjerning, har vært diskutert i snart 55 år, og The Sixth Floor Museum i Downtown på Dealey Plaza i Dallas prøver ikke å gi et endelig svar. Attentatet har vært en skamplett for byen, som kanskje ufortjent, måtte påta seg mye av skylden for anti-Kennedy-stemningen som rådet i Texas på begynnelsen av 1960-tallet.

Oljestaten

Et annet meget interessant museum, er George W. Bush Presidential Library And Museum. Selv om Bush-familien ikke opprinnelig er fra Texas, slo den kommende president George H.W. Bush seg ned i Vest-Texas med sin unge familie tidlig på 1950-tallet.

Mens det i Fort Worth er fokus på cowboykultur og hester, er det en annen type hovdyr som preger Dallas – pegasusen. Den bevingede hesten fra romersk mytologi, var i Dallas sin logo for det som tidligere het Magnolia Oil Company, som i dag tilhører ExxonMobil. Pegasusen er selve symbolet for Texas’ oljeøkonomi, og er å se overalt i Dallas.

Men selv om økonomien er i vekst, sliter både byen og staten Texas med et betydelig og synlig fattigdomsproblem. I Dallas var det en kraftig økning i antall hjemløse det siste året, og du ser dem overalt i gatebildet. Kontrasten mellom moderne kontorbygg, lekre hoteller og poshe restauranter til livet på gata er iøynefallende.

Bydelen Deep Ellum ligger i forlengelsen av Downtown og er Dallas’ hotspot med liveklubber, spennende restauranter og barer, mikrobryggerier, småbutikker og gallerier. Det er en bydel med en belastet historie, men den er i dag et forholdsvis trygt og levende nabolag. Ut fra sentrum, nordøst i byen, ligger Greenville Avenue, der det også ligger restauranter og barer tett i tett.

Dallas har også sitt eget Arts District, med obligatoriske stopp på Dallas Museum of Art, Nasher Sculpture Center og det veldig spennende Perot Museum of Nature and Science. Et interaktivt eventyr av et museum for familier, der du kan lære om dinosaurer, løpe om kapp med Usain Bolt og bli med ut i verdensrommet.

###

Foto: Erik Valebrokk

Kontrastenes USA

Texas er et møte med kontraster; rik og fattig, moderne og gammeldags, konservativ og progressiv, landlig og urban. Texas er også en tydelig personifisering av den amerikanske drømmen der alle potensielt kan lykkes, men slett ikke alle gjør det. Glansbildet har en synlig bakside, og den bærer du med deg hjem. For Texas er ikke bare et spennende sted å besøke. Texas er også en tilstand. Som Nanci Griffiths synger – «I’m in a Lone Star State of mind».

Dagsavisen var invitert av Icelandair og lokale turistkontor

Mer fra Dagsavisen