Kultur

Kulturministeren føler seg som en budsjettvinner

Mens kulturminister Trine Skei Grande (V) ser seg selv som en budsjettvinner, mener Ap kulturen har tapt i regjeringen i år også.

– Dette kulturbudsjettet innebærer ikke et stort løft for kulturfeltet, på tross av at partilederen i Venstre valgte seg nettopp dette departementet, sier Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen til Dagsavisen.

Budsjett-vinner

Forventningene til nettopp kulturminister Trine Skei Grandes første kulturbudsjett var på forhånd høye. Venstres kulturminister har i løpet av sine 10 måneder som statsråd signalisert at hun vil framstå som en ambisiøs kulturminister, som et stort hjerte for nettopp kulturfeltet. Grande har dessuten bak seg en periode som Oslos kulturbyråd, og som mangeårig kulturpolitiker i Stortinget. Og Grande var tydelig stolt da hun la fram budsjettet på en pressekonferanse. I alt ble det 14,8 milliarder til kultur, kirke og idrett.

– Jeg har verdens beste jobb, og jeg har tenkt å utrette mest mulig før noen eventuelt kaster meg, sa hun, med adresse til KrFs mulige sidebytte i politikken i november.

– Som jeg pleier å si til unger: Jeg er sjef for alt som er artig, sa Grande til de fremmøtte pressefolkene. Overfor Dagsvisen var hun klar på at hun er fornøyd med sitt aller første kulturbudsjett, selv om «man alltid kan ønske seg mer».

– Dette er et løft, det er min start, og et godt grunnlag for alt jeg har lyst til å gjøre seinere. Jeg kom inn som statsråd midt i en budsjettprosess i januar, og har fått til en økning på 640 millioner kroner. Jeg la merke til at KrFs Geir Bekkevold omtalte meg som «budsjett-vinner», og det er jeg helt enig med Geir Bekkevold i. Jeg, eller vi, føler oss som vinnere i dag, sier Grande til Dagsavisen.

Les også: Dette er veiene regjeringen satser på

Budsjett-taper

Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen mener det stikk motsatte: At Grande sitter igjen som en av budsjett-taperne i regjeringen.

– Om vi skal måle henne ut ifra de skyhøye forventningene, leverer hun ikke med dette første budsjettet, mener Trettebergstuen. Hun mener støtten til rene kulturformål i realiteten øker med bare 319 millioner.

– Når man selger inn et tall på 640 millioner, må det nyanseres. Skreller du bort pengene til mediene, idretten, frivilligheten, kirken og tros- og livssynsorganisasjoner, blir det ikke så mye igjen til «rene» kulturformål, mener Trettebergstuen.

– Regjeringen avspiser kulturen med småpenger, mens de store pengene går til skattekutt. Kulturen taper igjen. Det blir lite igjen til de vanlige kulturarbeiderne rundt om i landet. De har all grunn til å være skuffet, sier hun til Dagsavisen.

– Økningen til kultur er forsvinnende liten. Kulturfeltet har stått stille og hatt en reell nedgang i mange år, sier Trettebergstuen, som samtidig syns det er bra at det blir en stor økning til norsk filmbransje.

– Det er bra at Venstre har satt en bremse på Høyres kuttpolitikk til film. Men økningen i seg selv er ikke stor. Det skulle bare mangle. Her er etterslepet stort, mener Trettebergstuen.

Saken fortsetter under bildet.

Anette Trettebergstuen er ikke imponert over              kulturminister Trine Skei Grandes første kulturbudsjett. FOTO: ARNE OVE BERGO

Anette Trettebergstuen er ikke imponert over kulturminister Trine Skei Grandes første kulturbudsjett. Foto: Arne Ove Bergo

Les også: Slik slår statsbudsjettet ut for arbeidslivet

Kritikk

Grande tar kritikken fra Ap og Trettebergstuen med stor ro:

– Jeg syns kritikken fra opposisjonen spriker, men det er jobben deres å kritisere, så det må de få lov til. Og som sagt, jeg føler meg ikke som en budsjett-taper, sier hun til Dagsavisen.

KrFs kulturpolitiske talsperson Geir Bekkevold bekrefter at han har omtalt kulturminister Grande som «en budsjett-vinner».

– Det stemmer! Kulturbudsjettet har i år fått et realt løft, selv om ikke alle får det de ønsker seg, sier han til Dagsavisen.

– Det er en økning på flere millioner kroner, så det blir feil å omtale kulturministeren som en budsjett-taper. Men man kan alltid diskutere innretning, tiltak og prioriteringer, sier Bekkevold, som – i likhet med flere medietopper – ikke er fornøyd med 313 millioner i produksjonstilskudd til mediene. Posten står uendret fra i fjor.

– Men dette er ikke «på stedet hvil». I realiteten innebærer dette et kutt i pressestøtten, mener Bekkevold.

– Det er overraskende, all den tid KrF og Venstre de siste årene har stått skulder ved skulder om å reversere de store pressekuttene fra høyresiden de siste årene, sier han.

Kulturminister Trine Skei Grande sier til Dagsavisen at pressestøtten står på stedet hvil i påvente av den varslede mediemeldingen, som skal komme før jul, kanskje samtidig med at budsjettet vedtas.

– Da er dumt å flikke på en ordning, når det kan kommer endringer, sier hun.

Mer fra Dagsavisen