Kultur

– Ekstremisme vil alltid interessere meg

Emmy-vinner Deeyah Khan er i gang med ny film for britiske ITV.

– Det var overveldende. Det har gått i ett kjør siden utdelingen, sier Deeyah Khan når hun endelig har tid til å sette seg ned og ringe Dagsavisen, tilbake i London etter at hun natt til mandag vant Emmy-pris i kategorien nyhet og aktualitet for dokumentaren «White Right: Meeting The Enemy». Den er produsert for den britiske kanalen ITV og er også solgt til amerikanske Netflix.

– Innboksen min er full av mailer. Det har strømmet inn med gratulasjoner, og telefoner fra nummer jeg ikke kjenner. Jeg har hatt et par møter, men jeg hadde allerede gjort avtale med ITV om to filmer. Den første skal vises neste år. Jeg tar fatt på arbeidet med filmen nå i disse dager, sier Deeyah Khan, som nå er dobbelt Emmy-vinner.

Hun vant Emmy også i 2013 for «Banaz: A Love Story», om drapet på en ung britisk-kurdisk kvinne. Hun vil foreløpig ikke si noe mer om hva det kommende filmprosjektet skal dreie seg om, eller i hvilken grad det vil bli en personlig preget film slik som «Meeting The Enemy».

Les også: – Deeyah-seieren er stort for norsk dokumentarfilm

Ekstremisme

– Ekstremisme vil alltid interessere meg. Jeg kommer til å gjøre mer som handler om ekstremisme og hvordan det påvirker samfunnet, sier Khan.

– Men det er spørsmålene, undersøkelsene, prosessen som bestemmer formen. Jeg har ikke fastlagt hvordan en film skal bli når jeg begynner. Jeg hadde ikke tenkt å være så mye foran kamera i denne filmen. Men reaksjonene deres på meg var interessante. Første halvdel av livet mitt tilbrakte jeg foran kamera, nå vil jeg helst være bak kamera, sier Deeyah Khan, som kommer fra Oslo, hvor hun også har produksjonsfirmaet Fuuse, men er basert i London som filmskaper.

– Det var egentlig meningen at jeg skulle ha et par dager fri i New York i forbindelse med Emmy-utdelingen. Ellers har jeg aldri ferie, jeg jobber hele tida. Jeg hadde virkelig ikke trodd at jeg skulle vinne. Vi dro til utdelingen for å feire at vi var blitt nominert. Det er den hardeste utvelgelsen som finnes å bli nominert som en av fire på Emmy. Så seieren ligger i nominasjonen. Jeg hadde ikke forberedt noen tale, og jeg var virkelig i sjokk da de leste opp navnet på filmen vår.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Charlottesville

I filmen oppsøker Deeyah Khan sentrale amerikanske nynazister og alt right-ledere, og presenterer seg som muslim, innvandrerdatter, feminist og venstreradikal, og spør: Er jeg din fiende? Hun har fortsatt kontakt med personene hun intervjuer i filmen.

– Nå skal jeg sette meg ned og fortelle dem at filmen de er med i har vunnet Emmy, i tilfelle de ikke har fått det med seg. De kommer til å bli minst like overrasket som jeg ble, ler Deeyah Khan.

– De som har sett filmen, har sagt seg fornøyd. Det er viktig for meg at de blir korrekt representert i filmen. Selv om jeg ikke liker disse folkene eller det de står for, betyr ikke det at jeg skal presentere et galt bilde av dem på film, sier Khan.

Les også: - Muslimske ekstremister har alt til felles med Anders Behring Breivik

Filmen ble dels innspilt under de store opptøyene i Charlottesville, der en antirasistisk motdemonstrant ble kjørt ned og drept. Hendelsene i Charlottesville fikk i ettertid store ringvirkninger for det amerikanske ytre høyre. Tidligere denne uka ble fire høyreekstreme arrestert, mistenkt for voldshandlinger under Charlottesville-opptøyene, og påtalemyndigheten i USA utelukker ikke flere pågripelser.

– Charlottesville ble et alvorlig tilbakeslag, både økonomisk og juridisk. Flere av nynazistgruppene kunne finansiere virksomheten ved å selge effekter og produkter på nettet. Nå har PayPal og flere andre nektet å la nynazistene bruke betaltjenestene sine. Flere av de store nynazist-nettstedene har vært borte i månedsvis, sier Deeyah Khan.

– Men selv om du ikke ser dem lenger, fortsetter de å jobbe og organisere seg i undergrunnen. De har vært der lenge og de er vant til å jobbe i det skjulte. Charlottesville var et alvorlig tilbakeslag, men samtidig er ekstremisme blitt mainstream, hjulpet fram av det politiske klimaet i dagens USA, sier Khan.

– De folkene jeg snakket med sier at det de har sagt i årevis nå blir sagt fra talerstolen i Det hvite hus. Innvandringsstopp, mur mot Mexico, tilbaketrekking av statsborgerskap – nå har de en president som setter disse tingene ut i livet.

Les Dagsavisens portrett fra 2017 med Deeyah Khan: Verden går til helvete. Men Deeyah Khan er optimist.

Mangfold

Ved årsskiftet ble Deeyah Khan valgt inn som nytt medlem av Kulturrådet. Som dokumentarfilmskaper som nå har fått sin andre Emmy blir det en utfordring å få tid til jobben i Kulturrådet, medgir Deeyah Khan.

– Men det er en viktig oppgave og jeg følte meg så beæret over å bli utnevnt, sier hun.

– Da jeg vokste opp i Norge var jeg sulteforet på å se mangfold i norsk offentlighet. Det er så viktig at Kulturrådet støtter og hjelper fram mangfold og minoritetsrepresentasjon i kulturlivet. Vi er ikke i nærheten av å ha god nok representasjon, og det er så mange talenter der ute.