Kultur

– Deeyah-seieren er stort for norsk dokumentarfilm

– Hun er en dokumentarfilmskaper i fremste internasjonale klasse, fastslår Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, som var med på å finansiere Deeyah Khans Emmy-vinner.

Bilde 1 av 2

– Hun har en helt spesiell og personlig måte å lage film på, der hun aktivt bruker seg selv på en saklig begrunna måte. Dette er en stor dag for norsk dokumentarfilm.

Det sier direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, som er glad for at stiftelsen har støttet Deeyah Khan.

Natt til tirsdag ble Deeyah Khan tildelt sin andre internationale Emmy i kategorien «Current Affairs», denne gang for «White Right: Meeting The Enemy», som er Khans fjerde dokumentarfilm. Her møter hun amerikanske nynazister, og hvite nasjonalister, blant annet under den skjebnesvangre demonstrasjonen i Charlottesville i 2017, som førte til at en antirasistisk aktivist ble drept. I Norge er filmen vist under tittelen «Deeyah Khan: I møte med fienden».

Fritt Ord-direktøren tror Emmy-pris til norske dokumentarfilmer som Deeyah Khans gir et viktig signal:

– Forhåpentligvis vil det føre til at det blir litt lettere å finansiere fram­tidige filmer, sier Åmås til Dagsavisen, på telefon fra Jerevan.

Les også: Premiereklar med nazidokumentar

Pris til fotball-dokumentar

I tillegg til Khans dokumentar, vant også dokumentaren «Forever Pure» et Emmy-trofé i kategorien «Politics and Government Docu». Filmen er en internasjonal samproduksjon med det norske, og tidligere Oscarnominerte produksjonsselskapet Piraya Film, med støtte fra Fritt Ord.

I likhet med Khans produksjon, er også «Forever Pure» en dokumentarfilm om ekstreme grupper, og handler om den israelske fotballklubben Beitar Jerusalem, som får problemer blant sine supportere, når det rekrutteres to muslimske fotballspillere til laget.

– Det er også en pris å være glad for, også for norsk dokumentarfilm, der det jo blomstrer om dagen, med en rekke produksjoner av meget høy internasjonal standard. Det viser hvor godt det står til med kvaliteten på norsk dokumentar, mener Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

– Blir lettere å finansiere

Hvilken betydning har det at disse filmene har mottatt slik anerkjennelse?

– Det vil jo føre til at de får et enda større internasjonalt publikum, og forhåpentligvis vil det også føre til at det blir litt lettere å finansiere fremtidige filmer, sier Åmås.

– For Fritt Ord er dokumentarfilm et av de to viktigste områdene våre, i tillegg til journalistikk.

Tar ofte sjanser

Direktøren mener Fritt Ord skiller seg ut blant flere viktige aktører som finansierer dokumentarfilm i Norge, ved at de ofte tar sjanser når de bevilger midler til kvalitetsprosjekter:

– Ofte er vi de første som kommer med bevilgning til en film, før andre tar sjansen. Men det fører ofte til at Norsk filminstitutt og andre også blir med på finansieringslaget. Vi har jo fulgt Deeyah Khan helt fra hennes første dokumentar, «Banaz: A Love Story», som også vant en Emmy. Det var en veldig enkel og billig produksjon som vi hadde gleden av å fullfinansiere.

Fritt Ord-direktøren påpeker at denne var en lavbudsjettfilm, og dermed også desto mer gledelig at den vant en Emmy.

– Den var svært aktuell da den kom. Det samme gjelder for «White Right: Meeting The Enemy», som også er en utrolig aktuell dokumentar om hvordan vi skal forholde oss til militant ekstremisme og i dette tilfellet nazisme.

Ikke mikrofonstativ

– I lys av den pågående debatten om såkalt «no plattforming» – om hvorvidt man skal la folk med ekstreme syn få plass i media til å uttale seg overhodet – hva tenker du om det at Khan lar nazister få taletid, og måten hun fremstiller nazistene på i dokumentaren?

– Hun lar dem jo få snakke, men hun lar dem ikke få drive med sin propaganda. De får ikke snakke fritt, hun utfordrer dem kritisk og pågående, og forsøker å få fram hvordan de tenker, sier Åmås.

– Det er et intelligent eksempel på hvordan de kan kommunisere kritisk med ekstremister uten å falle i den fellen der man ender med å bare være et mikrofonstativ.

– Tid for å ta debatten

17. september var Khan på Norgesbesøk for å diskutere dokumentaren hos Fritt Ord. Her uttalte hun seg om «no plattforming»:

– Snarere enn å ta fra ekstremistene mikrofonen, tror jeg flere av oss må gripe en mikrofon, for nå er tida inne for at vi tar debatten. Det er eneste måten å bekjempe rasisme og fascisme på, uttalte Khan da til Klassekampen.

Les Dagsavisens portrett med Deeyah Khan da hun ble nominert til denne Emmyen i 2013: Sviktet av Norge - hever stemmen i kampen mot æresdrap