To store dramatiseringer av slaget om Narvik er nå under utvikling parallelt. Tommy Wirkola skal regissere spillefilmen «Slaget om Narvik», mens storprodusent Aage Aaberge og Nordisk Film utvikler TV-serien «Narvik».
Begge jobber nå med finansiering av prosjektene, og begge sikter mot opptak vinteren 2020.
– Vi har invitert Nordisk Film til samarbeid om innspillingen, og hatt møter om dette, forteller produsent Kjetil Omberg i 74 Entertainment, som står bak «Slaget om Narvik» og har produsert flere filmer med Tommy Wirkola.
Produsent Kjetil Omberg. Foto: NFI
Dagsavisen skrev i går om journalist Asbjørn Jaklins nye bok «Kampen om Narvik. 62 desperate dager», som forteller historien om kampene i Narvik våren 1940. Det er nå ny og internasjonal interesse rundt dette dramatiske kapittelet i norsk krigshistorie. I den nyeste utgaven av den verdensledende krigsspillserien «Battlefield» er slaget i Narvik ett av oppdragene som spillerne går gjennom.
Les også: Den tunge veien hjem fra krigen
180 millioner
Både Nordisk Film og 74 Entertainment sanker nå internasjonal finansiering for Narvik-prosjektene. Produsent Aage Aberge skal i oktober ha møte med Netflix om potensiell finansiering, meldte NRK sist uke. TV-serien har et budsjett på drøye 180 millioner kroner, som gjør den til ett av norgeshistoriens største dramaprosjekter. Wirkola-filmen har et budsjett på mellom 70 og 100 millioner kroner.
– Vi er kommet langt i vårt utviklingsarbeid og har hatt interessante møter med mulige partnere i Polen, Frankrike og England, skriver Aage Aberge i e-post til Dagsavisen.
Produsent Aage Aaberge. Foto: NTB Scanpix
TV-serieprosjektet fikk i høst 250.000 i utviklingsstøtte fra Norsk Filminstitutt (NFI). Mens Wirkola og «Slaget om Narvik» har inne en søknad om produksjonsstøtte i søknadsrunden som behandles nå.
– Vi har jobbet med disse planene siden vi lagde «Død snø» i 2009, da Tommy fortalte at han ønsket å lage film om dette. Bestefaren hans kjempet i slaget om Narvik, forteller Omberg.
– Vi trenger avklaring fra NFI før sommeren 2019. Hvis alt går som det skal spiller vi inn filmen i februar/mars 2020. Innspillingen må foregå vinterstid på grunn av snøen, dermed blir dette et logisk tidspunkt, sier Kjetil Omberg.
Også TV-serien «Narvik» har utsatt innspillingstart fra vinteren 2019 til vinteren 2020 for å få på plass finansieringen, meldte NRK Nordland sist uke. Dermed er det naturlig å tenke seg et samarbeid, mener produsent Omberg:
– Det ville vært meningsløst å rigge opp to separate innspillinger samtidig uten å se på muligheten for samarbeid. Vi skal fortelle to forskjellige historier, men med tildels samme utgangspunkt, sier Omberg.
– Det vil kunne være aktuelt å gå sammen om digitale effekter, vi skal jo rekonstruere store deler av Narvik før byen ble bombet. Er vi smarte, gjør vi det sammen.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Effekter for TV-skjermen
– Vi har aldri diskutert noe samarbeid med 74 Entertainment, skriver Aage Aberge.
– Uten å ha lest deres manus er det umulig å uttale seg om hva som kunne bli aktuelt for et samarbeid, men når det gjelder digitale effekter vil disse bli laget for tv-skjermen og kan ikke benyttes for en kinofilm, skriver Nordisk Film-produsenten, og understreker:
– Vi skal produsere en ambisiøs TV-serie og kommer nok til å legge opp våre produksjonsplaner i samarbeid med våre internasjonale samarbeidspartnere helt uavhengig av hvordan 74 Entertainment planlegger, skriver Aaberge, som skriver at det er usikkert når de vil gjøre opptak i Narvik-området.
Les også: Klar for kampen om Narvik
Slaget om Narvik
* Slaget om Narvik ble utkjempet fra 9. april til 8. juni 1940, i fjellområdene omkring Narvik og som en serie sjøslag i Ofotfjorden.
* Nazi-Tysklands mål med invasjonen var å sikre krigsindustriens forsyninger av jernmalm fra gruvene i Nord-Sverige, som ble skipet ut i Narvik.
* 10.000 norske soldater og 25.800 allierte soldater deltok. De hadde stor framgang, men de allierte trakk seg likevel ut 8. juni og ble sendt til kontinentet på grunn av krisen ved vestfronten. Slaget regnes likevel som Hitlers første nederlag i 2. verdenskrig, og fikk stor symbolverdi.