Kultur

Kule høstferietips

Har du fortsatt ikke planlagt hva du skal gjøre i høstferien? Da kan dette kanskje være noe for deg!

###

1. Skrekkblandet fryd

Også i år inntar blodige monstre fornøyelsesparken Tusenfryd (bildet) i høstferien. Hvis du har nerver til det, kan du utforske de tre superskumle labyrintene, der zombiene og killerklovnerene råder.

Saken fortsetter under bildet.  

Tør du bli med på Monsterslipp i Tusenfryd? Foto: Christine Baglo

Flere ganger om dagen er det også monsterslipp, der mostrene strømmer ut i parken – så du kan få tatt noen bloddryppende selfies med dem. Labyrintene er definitivt for de litt større barna, med aldersgrense. For de minste er det også laget en morsom og litt snillere halloween-labyrint. De fleste attraksjonene i parken kjører hele perioden.

Saken fortsetter under bildet. 

Opplev en ekte spøkelsesnatt i Kongeparken i uke 41! Foto: Kongeparken

Opplev en spøkelsesnatt i Kongeparken! Foto: Kongeparken

Stavangerregionen har ikke høstferie før om en ukes tid, men mellom 6. og 12 oktober kler Kongeparken seg også i høstlig drakt, med lysende gresskar, skummel gårdsbuffé og nifse hekser. Dessuten må du løse koder og hjelpe Brumle med Den Store Gresskarjakten. I parken kan du også lage din egen høst- og halloweenpynt og teste Høylabyrinten. De litt tøffere kan besøke Den Forheksede Gården, og i spøkelseshuset må du passe deg for ikke å gå deg vill i de mørke gangene, fulle av fæle vesener. Lørdag 6. oktober og fredag 12. oktober arrangeres det dessuten Spøkelsesnatt i Kongeparken, med kveldsåpen park full av magisk lys og mystiske gater, en egen Skremmeskog og masse nyinnflyttede zombier på Gravgården! Det blir også siste sjanse til å prøve seg i det nye klatretårnet, før parken stenger dørene fram til jul.

Også Hunderfossen holder åpent store deler av høstferien, 29. september, 2. oktober og fra 4. til og med søndag 7. oktober fra 11–16. Alle attraksjonen, utenom de vannbaserte, holder åpne. Eventyrshow hver dag kl. 14.

Dyreparken i Kristiansand er også åpen i både uke 40 og 41, med aktivitetstilbud i både Julius Jungelløype, Hakkebakken Filmstudio og i det nye Spøkelseshuset. Det innendørs badelandet er også åpent.

Saken fortsetter under bildet. 

Escape rooms er blir en farsott! Klarer du å komme deg ut av de 45 cellene på Fangene på fortet? FOTO: ALBERT BULI

Kommer du deg ut i tide? Foto: Fangene på Fortet

2. Escape room

Kommer du deg ut – i tide? De siste årene er det blitt et vell av såkalte Escape Rooms rundt i landet. Bare i Oslo er det nå flere enn ti. I et Escape Room blir du låst inn i et rom, der man må gå sammen å løse gåter, knekke koder, finne ledetråder eller takle ulike former for fysiske utfordringer for å komme seg ut – innen en viss tid. Dersom du digger Harry Potter, bør du prøve deg i trolldomsrommene på Kingdom of Escape Room i Vika, som også har ulike illusjonsrom. Noen av de andre mest kjente i Oslo er The Gatsby Maze Escape Room Oslo, Adventure Rooms, Spektrum Escape Room, samt House of Secrets, som også har et Escape Room med eventyrtema som er beregnet på barn i alderen 6–12 år. Fangene på Fortet i Nydalen er også populært, med 45 forskjellige celler med ulike oppgaver som skal løses. The Escape Games har også flere rom i Oslo og andre steder i Norge, flere med barnevennlige temaer.

I Stavangerområdet kan du prøve deg på piratrommene til Real Escape Game i Stavanger eller Sandnes. Og i Fredrikstad kan du prøve å komme deg ut av Alcatraz på Evasion Escape Room.

Det finnes også ulike former for Escape Rooms med historiske tema, blant annet på Brekkemuseet i Skien og Oscarsborg Festning, der du kan være med å «senke» Blücher.

Som oftest kan dere være mellom to og åtte personer i hvert rom. En del steder opererer med aldersgrenser på ti eller tolv år. Du booker tid på forhånd.

3. Gamlebyen i Fredrikstad

Gamlebyen i Fredrikstad er blant Norges aller mest sjarmerende bykvarterer. Den beste måten å ankomme bydelen på, er å ta den gratis bybåten som går fra sentrum og ut til den grønne lungen. Ved fremme, bør du gå deg en tur langs de unike, stjerneformede vollene, før du snoker etter skatter i de kule bruktbutikkene og interiørsjappene, og kjøper med deg håndverksøl fra et av landets beste ølutsalg! Det er også flere hyggelige serveringssteder her. Sjekk også ut Fredrikstad Museum, der du kan få deg en «historisk drink» i Bar 1567, visstnok verdens eneste historiebar! Eller ta med deg ungene i tidskapselen i 2. etasje. Har du med barn, bør du også ta turen innom Skandinavias største Modelljernbanesenter, med en verden av små tog, biler, hus, mennesker og landskap – og masse humor! Og sjekke hva som skjer på Kulturhuset Qulthus, som har mange gøyale kunstprosjekter for barn. Etterpå kan du rusle bort til Aktivitetsbyen like utenfor Gemlebyen, som har en utendørs adventure-minigolfbane med modeller av Gamlebyens historiske bebyggelse, pay-and-play golfbane, fotballgolf og tennis.

Saken fortsetter under bildet. 

Hallingdal Feriepark byr på et vell av lekemuligheter både ute og inne. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Innendørs lekehus i Hallingdal Feriepark. Foto: Christine Baglo

4. Familiemoro i Hallingdal

Hallingdal Feriepark på Ål er blitt et lite mekka for barnefamilier, med en rekke både innen- og utendørstilbud. I begge høstferieukene, 40 og 41, er det et stort aktivitetsprogram, med alt fra barnedisco, bålkos, skattejakt og ulike verksteder, til villmarkscamp. Parken har også et digert, innendørs lekehus, en flott klatrepark, ziplines, minigolf, bondegård og en stor, gratis sykkelpark med hopp og doseringer. Det er også mulig å overnatte her, i moderne hytter eller på campingplassen. Nær Ål ligger også Torpo Gjestegård, et nyoppusset hotell som er dedikert til ski- og sykkelentusiaster, med egen pump track, sykkelutleie, trimrom og spillrom. Ta gjerne med sykkelen opp i høstfarget lyng på fjellet, for å utforske de mange flotte høyfjellsveiene i området. Eller ta sykkelheisen opp og sus ned sykkelløypene i bakkene på Geilo på to hjul. Bjørneparken i Ål holder også åpent hele høstferien, med mange aktiviteter.

Saken fortsetter under bildet. 

###

På Marinemuseet på Karljohansvern i Horten kan du gå inn i en ekte ubåt. Foto: Christine Baglo

5. Innta Festningene

Norge er proppfull av spennende og flotte festinger, som nå brukes til langt fredeligere formål. Mange av disse kan besøkes, og er flotte utfluktsmål når de store, gamle løvtrærne på områdene gnistrer i rødt, gult og oransje.

På Akershus festning i Oslo finner du flere spennende mimilitærhistoriske museer, café og barnas squlptursti. I Blykjelleren kan du også se en minneutstilling med den kjente billedhoggeren Knut Steens vakre skulpturer (gratis). Etterpå kan dere ta lunsj på mathallen Vippa på Vippetangen.

Er det en solfylt høstdag, er det nydelig å ta båten over fra Drøbak til Oscarsborg Festning, og bli med på familievandring i tunnelene eller å prøve å senke Blücher i et av Norges råeste escape-rooms!

Kongsvinger Festning er også veldig flott, med langstrakt utsikt over dype skoger. Rett under ligger Øvrebyen, med koselige småbutikker og Fru Balchen’s cafè.

Et annet flott høstutfluktsmål er Karljohansvern i Horten, der kan du blant annet gå inn i en ekte, diger ubåt og mange marine militærfartøy på Marinemuseet, sjekke ut spennende fotoutstillinger på Preus-museet og titte litt i de morsomme butikkene og cafeen på torget utenfor.

Og så har du selvsagt flotte Fredriksten Festning i Halden, med fine turløyper og lekeplasser. Flere kvelder i høstferien lyses den opp av historiske lysspill klokken 21.

6. Full aktivitet på museene

Interessert i hvordan tingene rundt i verden fungerer? Både Tenkisk museum i Oslo, det vitenskapelige opplevelsessenteret Inspiria i Sarpsborg og Oljemuseet i Stavanger byr på massevis av spennende, familievennlige aktiviteter i høstferien. På Teknisk museum kan du blant annet bygge legografitti og din egen tegnerobot i LEGO WeDo, under Legofestivalen som varer fra 29. september til 20. oktober.

Du kan også bli med på en særdeles levende polfarertur på det nyrenoverte Frammuseet på Bygdøy. der den ekspedisjonsklare polarskuta Fram og polarhistorien blitt vekket grundig til live med nye utstillinger og digitale projeksjoner, som plutselig forvandler lokalet til en forrykende orkan ute på ishavet. Du kan også gå inn i en iglo.

Et annet alternativ er å bli med på guidet gruvetur i de gamle sølvgruvene på Kongsberg, eller i koboltgruvene på Blaafarveværket på Modum, der du kan bli med på familietur til glassgulvet og hengebruen inne i gruven hver dag kl. 12, 13, 14 og 15 i høstferien. Det blir også Gruvequiz og andre aktiviteter på Gruvetråkka.

Saken fortsetter under bildet. 

Ta med sykkelen på Krossobanen, og tråkk deg innover i høstfargene på Hardangervidda! FOTO: CHRISTINE BAGLO

Ta sykkelen med deg på Krossobanen opp på Hardangervidda. Foto: Christine Baglo

7. Sykkeltur på Hardangervidda

Det er fortsatt håp å få seg en herlig sykkeltur på fjellet, før snøen setter inn. Fra Rjukan kan du haike med Krossobanen opp til Gvepseborg, 886 meter over havet, der du dessuten kan teste Sabotørløypa i den nye, flotte Rjukan klatrepark, med panoramautsikt til Gaustatoppen. Fra Gvepseborg er det supert å sykle på småkuperte og slake, barnevennlige grusveier innover Hardangervidda, inn til Kalhovd turisthytte, der du kan overnatte og få det et godt måltid, tre mil lenger inn. Herfra kan du også sykle tilbake til Rjukan via Atrå.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Christine Baglo

8. Superkoselige Sogndalstrand

Ta en høsttur langs Nordsjøvegen til den lille kystperlen Sogndalstrand i Rogaland. Det renoverte ladestedet fra seilskutetiden ligger tre mil sør for Egersund. Her kan du gå deg en lang tur ute ved havet og kjenne på naturkreftene, før du utforsker den koselige trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet, med flere små gallerier og utsalg. Etterpå unner deg et bedre måltid på det flott restaurerte Sogndalstrand Kulturhotell, som også tilbyr stemningsfull overnatting i flere ulike hus i gata. Fra Sogndalstrand er det ikke så langt til den trange, spektakulære Jøssingfjorden, med masse spennende krigshistorie. Her må du også besøke den vesle husmannsplassen Helleren fra 1700-tallet, som er klemt inn under et digert klippeframspring. Og slappe av i utleiehengekøyene i den gamle tunnelen på nordsiden av fjorden, som nå er omgjort til rasteplass! Det er også flott å ta en høsttur opp på den stadig mer berømte Trollpikken, som ligger like innenfor Egersund. En halvtimes enkel gåtur, og du er fremme ved naturfenomenet.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Gå en tur på Trollpikken i høstferien! Foto: Christine Baglo

###

Husmannsplassen Hellaren i Jøssingfjorden. Foto: Chirstine Baglo