Kultur

Bill Cosby dømt til minst tre års fengsel for overgrep

Den første kjendisdommen etter at #metoo-bevegelsen startet.

En dommer i Pennsylvania har dømt Bill Cosby, en av USAs mest kjente TV-fjes og komikere, skyldig i seksuelle overgrep. Dommeren kaller Cosby en "voldelig overgriper"

Aktoratet la mandag ned påstand om fengselsstraff på mellom fem og ti år. Cosby har ikke vist anger og det er fare for at han kan begå nye overgrep, har påtalemyndigheten argumentert.

Cosby ble i april kjent skyldig i å ha dopet ned og voldtatt Andrea Constand i 2004. Etter å ha betalt kausjon på 1 million dollar har han siden sittet i varetekt i sitt eget hjem, men etter domsavsigelsen tirsdag bar det rett i fengsel, iført håndjern

Cosbys forsvarere har på sin side vist til at 81-åringen er gammel, skjør og blind i juridisk forstand, og at han i stedet bør dømmes til husarrest.

Cosby var som skuespiller og komiker mest kjent som doktor Heathcliff Huxtable i «The Cosby Show», eller «Cosby med familie» som serien ble kalt på norsk, og som gikk over åtte sesonger fra 1984 til 1992. Den folkekjære skuespilleren ble omtalt som "America's dad".

Cosby, som har vært i husarrest siden han ble kjent skyldig, nekter for å ha gjort noe galt. Forsvarerne hans mener han er utsatt for en heksejakt og har varslet at de kommer til å anke dommen.

Også rundt 60 andre kvinner anklaget Cosby for overgrep, men de aller fleste sakene er foreldet. Han var derfor kun tiltalt for overgrepet mot Constand da han møtte i retten i april.

#metoo

Dommen er den første mot en kjendis etter at #metoo-bevegelsen startet i fjor, etter at en rekke kvinner fortalte om sine opplevelser med den mektige Hollywood-filmskaperen Harvey Weinstein.

Emneknaggen #metoo spredte seg raskt, og kvinner over hele verden har delt historier om alt fra grove seksuelle overgrep, til trakassering på jobben og ubehagelige seksuelt ladede kommentarer.