Kultur

Bytt ut Barcelona – alternativ langhelg

Klar for en herlig langhelg i høst? Her er seks spennende alternativer til turisttrengselen i Barcelona. Mange av stedene kan du besøke på en dagstur – men de fleste bør du spandere minst én overnatting på!

Bilde 1 av 2

Cavasmaking i Penedès

Elsker du bobler i glasset? Da bør du sette kursen mot vinmarkene som ligger bare 55 kilometer vest for Barcelona! Her produseres mesteparten av de velkjente, sprudlende cava-vinene, som de siste årene har fått en betraktelig kvalitetsheving. I Penedès kan du besøke flere av de mest kjente – og flere ukjente – cavaprodusenter, som holder til på tradisjonelle, katalanske vinherregårder, kalt maisa. Her vil du oppdage at de rundt 2800 vinmakerne også lager et vell av andre spennende viner. Hjertet i vinregionen er middelalderbyen Vilafranca del Penedès, som også er en livlig og hyggelig base for vinsmakingsturer til ulike vingårder i nærheten. Her finnes det også et vinmuseum, flott modernista-arkitektur og flere meget gode restauranter. Sant Sadurni d’Anoia regnes imidlertid som selve cavahovedstaden, der du finner store produsenter som Freixenet og det staselige anlegget til Codorníu. Kombiner gjerne besøket hos en av de store med en av de små og mer personlige håndverksprodusentene, som for eksempel fine Gramona.

Slik kommer du deg dit: En rekke selskaper og vingårder tilbyr ferdigpakkede dagsturer til området fra Barcelona eller fra småbyene. Du kan også reise på egen hånd, med buss (45 minutter) eller tog (én time). Noen vinmakere holder til nær sentrum. Ellers kan du ta taxi, leie sykkel eller bil for å komme deg ut til vingårdene.

turismevilafranca.com og enoturismepenedes.cat/en

###

Besøk vinmarkene og cavaprodusentene i Penedés. Foto: Codornieu

Les også: Denne pilegrimsvegen er blitt ekstremt populær på kort tid 

Gourmetbyen Girona

Den historiske lillesøsteren til Barcelona er en riktig hyggelig by, bare 92 kilometer mot nord. Dessuten er dette Spanias avant garde-gourmethimmel! Her kan du fint tilbringe en full dag med å utforske de trange smugene i middelalderkvarteret Bari Vell, det jødiske kvarteret El Call, de vakre arabiske badene, det romerske klosteret og de gotiske kirkene. Etterpå rusler du en over elven Onyar for å se på de fargerike, «hengende elvehusene», penjades. Bli gjerne over en natt, så får du med deg et uforglemmelig måltid på en av verdens aller beste restauranter, El Celler de Can Roca, med tre stjerner i Michelin-guiden, eller én stjernes-restauranten Massana. En av kokkene som jobbet der har dessuten startet gastrobaren Nu, der Catalonia møter Asia – som også er litt snillere mot lommeboken. I tillegg finnes det en rekke andre gode restauranter, som for eksempel Divinum, Occi og El Cul de Món. Bestill uansett tidlig! Gourmetiskrembaren Rocambolesc er også et must å prøve ut. Det er også kort vei til «Dalí-triangelet» herfra.

Slik kommer du deg dit: Høyhastighetstog tar deg hit på 40 minutter.

Girona byr på både spennende historie og avant garde-restauranter. FOTO: ISTOCK

Opplev de berømte hengende husene i Girona. Foto: Istock

Salige Montserrat

Du trenger ikke være religiøs for å føle en smule ærefrykt når du besøker Montserrat, der det store, gamle benediktinerklosteret Santa Maria de Montserrat klorer seg fast høyt oppe i fjellveggen i det mer enn 1000 meter høye fjellmassivet. Hit kommer tusenvis av pilegrimer og nysgjerrige daglig for å oppleve både det store klosterkomplekset og den storslåtte basilikaen, be den hellige, svarte madonnaen her om et mirakel – og for å høre på både øvingene og konsertene til det sagnomsuste guttekoret som trenes opp her. Mange kommer imidlertid også for å gå på tur i de fantastiske fjellene som ruver bak helligdommen. Her finnes det nemlig ut et stort og flott stinett i alle himmelretninger. Dessuten kan du haike med kabelbanen opp. Bli gjerne en natt over i det enkle, men fine klosterhotellet her, så du kan kjenne på den fine stemningen når turisthordene forsvinner, og freden senker seg. Magisk!

Slik kommer du deg hit: Det tar cirka en time med toget å komme seg ut hit. Fra togstasjonen tar en gondolbane deg opp til helligdommen.

Les mer om Montserrat her!

Klosteret i Montserrat ligger spektakulært til i et fjellmassiv som også byr på flotte fotturmuligheter. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Montserrat er et utrolig vakkert område med et fantastisk kloster. Foto: Christine Baglo

Strandparty i Sitges

Strandbyen Sitges var opprinnelig barcelonesernes eget lille strandparadis, men nå strømmer det folk i både alle aldre og av alle legninger fra hele verden til denne livlige og hyggelige kystperlen 35 kilometer sør for Barcelona. Den har både 17 flotte, gylne strender, en fin gamleby og en lekker, palmekantet strandpromenade der du kan se – og bli sett på. Dette er en viktig aktivitet i den liberale strandbyen, som også er svært populær blant partysugne og homofile. I Carrer Sant Bonaventur og Carrer del Pecat, «syndens gate», ligger nattklubber og barer i alle regnbuens farger. Men også barnefamilier trives i byens litt fredeligere områder. Bare vær nøye på hvilket område du bestiller hotell i! Stiges kan for øvrig også by på en håndfull bra museer, inkludert Museu Cau Ferrat, der både Picasso og El Greco er representert, og mange kule gallerier, butikker og deilige fortauskafeer. Byen har også mange gode sjømatrestauranter, som La Paradeta Stiges. En fin tur er å rusle langs klippene og små, øde (nudist) strender, til nabobyen Vilanova i la Geltrú. Unngå august, da er det avsindig fullt, bråkete og varmt her! Sitges ligger også nær cava- og vinregionen Penedès.

Slik kommer du deg hit: Det tar cirka 40 minutter med toget.

www.visitsitges.com/en/

Den livlige strandbyen Sitges tiltrekker seg turister i alle aldre – og av alle legninger. FOTO: ISTOCK

Sitges er like populær blant homofile som barnefamilier. Foto: Istock

Dalitriangelet

Reis i Salvador Dalís surrealistiske fotspor! Lyntoget tar deg til fødebyen hans, Figueres på en knapp time. Her kan du oppleve verdens største surrealistiske museum, egg-pyntede Dalí Teater-Museum. Det rommer mange av hans mest kjente – og snåleste – kunstverker og en stor smykkekolleksjon. I tillegg til en samling møbler som sammen ser ut som Mae Wests ansikt, når du ser det fra en spesiell vinkel – og mye annet rart! Dessuten er Dalí selv begravet her, i en krypt under teaterscenen.

Vil du ha med deg resten av Dalís verden, bør du imidlertid sette av minst én ekstra dag, og vurdere å leie bil. Da kan du også få med deg det vakre, og selvfølgelig temmelig snurrige, slottet som Dalí kjøpte til sin elskede kone Gala i Puból, fire mil unna. Etterpå må du selvsagt sette kursen mot kysten og Port Lligat, som også ligger 40 kilometer unna Figueres. Her kan du oppleve Dalis viktigste hus og atelier (viktig å reservere billetter, det er kun et begrenset antall turister som får bli med på de 45 minutters guidede turene!), samt de ville, krokete klippene som inspirerte mange av verkene hans. Fiskelandsbyen ligger dessuten en 15 minutters spasertur unna den superidylliske, lille, hvitmalte kystlandsbyen Cadaqués – som du absolutt bør spandere en natt eller tre i. Her har også kulturpersonligheter som Federico García Lorca, Marcel Duchamp, Luís Buñel og Pablo Picasso flanert i gamle dager.

Slik kommer du deg dit: Hurtigtogene tar en knapp time til Figueres. Til Cadaqués går det buss fra både Figueres og Barcelona. Det tar cirka to timer og 15 minutters å kjøre fra Barcelona.

Gå i Salvador Dalís surrealistiske fotspor i Figueres. FOTO: CHRISTINE BAGLO

På Dalís teatermuseum er et rom møblert som ansiktet til Mae West! Foto: Christine Baglo

Badebyer på Costa Brava

Langs Costa Brava-kysten nord for Barcelona ligger det en rekke fine, små turistbyer med finkornede, gylne badestrender, som Tossa de Mar, Lloret de Mar og Blanes, en drøy time til halvannen times kjøring unn

a storbyen. Tossa de Mar, som ligger sju mil nord for Barcelona, er en av de mest populære, med en herlig bystrand og en gamleby beskyttet av høye middelaldermurer, som skaper en fin stemning. Fra «Tossa», som den ofte bare kalles, kan du gå lange turer på den fine kyststien, gjennom duftende, pinjetrekledde klippelandskaper, med utsikt til det store blå – og gode muligheter for en dupp innimellom. Blanes har også en fin botanisk hage. Unngå høysesong, spesielt august.

Slik kommer du deg dit: Det går buss til både Blanes, Lloret og Tossa de Mar (cirka én time og 20 minutter).

tossa de Mar er en veldig koselig kystby noen mil nord for Barcelona. FOTO: ISTOCK

Hyggelige Tossa de Mar. Foto: Istock