Kultur

Sid hadde «jentehår» - fikk sparken i engelsk flyselskap. I Norwegian hadde han fått beholde jobben

– Du har jentehår, sa sjefen til Sid som mistet jobben i British Airways.

Av Sissel Hoffengh og Espen H. Rusdal

Sid Ouared (26) anklager ledelsen i British Airways for kjønnsdiskriminering.

– Du har jentehår, sa sjefen til Sid og ga han sparken.

Jentehår i denne sammenheng er da at Sid har alt håret samlet i en topp midt oppe på hodet – en såkalt «man bun».

Sid Ouared sier han ble stilt et ultimatum av sin arbeidsgiver British Airways, nemlig å endre sveis eller slutte, skriver BBC.

En «man bun», er en populær frisyre spesielt blant yngre menn og sees ofte både på fotballbanen og blant jetsettere på den røde løperen.

Men, denne lille oppsatsen falt altså ledelsen i British Airways tungt for brystet.

I følge 26-åringen aksepterer flyselskapet denne typen hårfrisyre for sitt kvinnelige kabinpersonale, mens de i hans tilfelle omtalte den moteriktige sveisen som «jentehår».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Norwegian

I norske Norwegian, derimot, hadde Sid kunnet beholde både sin «man bun» og jobben. Der i gården er det nemlig helt greit med håret samlet i en topp midt oppe på hodet.

Flyselskapet skiller ikke mellom kvinner og menn der.

Talsperson Astrid Mannion-Gibson i Norwegian kan fortelle at det er helt greit med langt hår, bare det er samlet.

– Når det gjelder uniform så må Norwegians flyvende følge selskapets retningslinjer. Våre uniformer er nøytrale og diskrete og piloter og kabinansatte skal ikke ha symboler som refererer til religion eller fremmer politiske budskap.

Vi er et globalt flyselskap som transporterer passasjerer over hele verden, så det er viktig at våre piloter og kabinansattes uniformer er nøytrale og diskrete, sier Mannion-Gibson i en epost.

Der hvor British Airways har et forbud på «man bun», er det hos Norwegian altså ingen tvil; langt hår er greit på både kvinner og menn.

– En mannlig ansatt kan ha en «man bun»; det aller viktigste her, er at langt hår samles, slår Mannion-Gibson fast.

Les også: Sid fikk sparken i flyselskapet: – Du har jentehår, sa sjefen

Turban

I England skal British Airways ha gitt Ouared beskjed om at han eventuelt kunne ta på seg en turban eller anlegge rastafletter dersom han ikke ville klippe håret.

– Men, jeg er verken sikh eller rastafari, hvorfor skulle jeg kle meg sånn? Jeg kan ikke engang legge en turban riktig, sier den oppgitte 26-åringen.

Det er også regler for kvinnelig ansatte i British Airways, de kan ikke ha barbert hode, gå uten strømper og må ha diskret makeup og knelange skjørt.

Les også: 10-åringen som kler seg som en bankdirektør: – Jeg liker å kle meg opp

Hestehale

Og for menn er regelen at de ikke kan ha hår som er så langt at det ligger over skjortekragen, med mindre de har rastafletter som de kan samle i en hestehale.

– Dette er som et gufs fra syttitallet, og det virker som om de overhodet ikke følger med i vår tid, sier Ouared.

Sid Ouared er bare en av flere menn som i de senere år har protestert mot det de oppfatter som kjønnsdiskriminering når det gjelder arbeidsantrekk.

Under hetebølgen i fjor sommer stilte både franske bussjåfører, svenske servitører og britiske skolegutter opp i skjørt og kjoler i protest mot et kjønnsdiskriminerende uniformskrav som nektet

dem å gå i i et mer luftig antrekk med shorts.

British Airways ønsker ikke å uttale seg om enkeltsaker.

Les også: Ny måling: Halvparten av USA mener Donald Trump bør stilles for riksrett