Kultur

Inviterer til opera i bakgården

Opera skal være folkelig, mener Gjøril Songvoll. Nå inviterer hun til sommerlige operakonserter i bakgården til Gamle Raadhus ved Christiania Torv.

Bilde 1 av 3

Tidligere i år måtte Underwater pub stenge dørene av økonomiske årsaker. Puben var kjent for sin helt spesielle kombinasjon av pub og opera, hvor nye talenter så vel som etablerte sangere underholdt gjestene.

De som savner kombinasjonen uformell setting, godt drikke og opera, kan ta veien til bakgården til Gamle Raadhus på Christiania Torv. Der arrangeres det nemlig utendørs operakonserter i bakgården de tre siste lørdagene i august. Her kan du høre trillende arier fra blant andre Stina Steingrim Levvel, Lydia Bryngelsson, Ingunn Kilen og Thomas Ruud.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Operaens lillesøster

– Vi har ikke værforbehold. Blir det dårlig vær, flytter vi konserten inn i våre egne lokaler i 2. etasje, i Gamle Raadhus Scene. Der har vi også Lørdagsopera utover høsten og vinteren, sier primus motor Gjøril Songvoll i Opera til folket.

– Opera til folket samarbeider med Gamle Raadhus Restaurant, så det er mulig å få seg noe å spise i Raadhusgården mens man nyter de herligste arier, sier Songvoll. Hun er opptatt av at opera opprinnelig var folkelig underholdning og vil gjerne at det skal fortsette å være slik. Konsertene på Gamle Raadhus koster maks 150 kroner.

– Vi ser på oss selv litt som lillesøsteren til Operaen. Stedet du kan komme og oppleve opera på en litt annen måte, kanskje med et glass vin og ikke minst sammen med 100 andre operaelskere. Det er ofte folk som kommer til meg og sier de aldri har hørt opera live før, men nå som de har opplevd det, så vil de ha mer, sier Songvoll, som også har mange faste gjester på Lørdagsoperaen.

– De kommer hver uke og har fast plass. Vi kjenner navnet på de fleste av dem.

Savner Underwater

Selv savner hun Underwater pub, men føler seg sikker på Oslo kommer til å få en operapub igjen.

– Jeg synes det er utrolig trist at Underwaterpub ble stengt. Det har vært en meget viktig arena for operakunsten gjennom 25 år.

Olav Aamodt som startet den første operapuben har vært som en mentor for meg i alle år. Nå føler jeg på ansvaret for å bringe det han startet på videre. Vi har flere utesteder som er interessert i å samarbeide med oss, så det vil komme en ny operapub i byen i løpet av høsten, sier hun.

– Grunnen til at operapub er så viktig er at opera er en musikkform som er ukjent for mange. Det skal mye til at du stikker innom operaen hvis du aldri har hørt opera før. Men det å stikke innom en pub og oppleve det live sammen med gode venner i en uformell setting, gjør at mange får øynene opp for opera.

Songvoll har også mer opera i ermet. I september arrangerer hun Oslo Operafestival for trettende gang, med blant annet en forkortet versjon av «Don Giovanni» på Edderkoppen Scene. Festivalen foregår fra 7.–15. september pluss tre forestillinger i oktober.

Les også: Underwater pub: Operapuben som synger sitt siste vers

Unge talenter

Operafestivalen er kjent for å være en arena der nye talenter kan få prøve seg. Slik blir det også her.

– Dirigent Gunvald Ottesen og regissør Harald Maagerø er begge i midten av 20-årene. Dagfinn Andersen som synger tittelrollen er også en ung baryton som sin unge alder til tross har sunget ved Den Norske Opera & Ballett ved flere anledninger.

Under festivalen kan du også få med deg operakabareten om Dagny Juell. «Dagny – en operakabaret», er skrevet av Henning Sommerro. Tora Augestad spiller Dagny og musikerne er blant annet Håvard Gimse på piano og Øyvind Gimse på cello.

Under operafestivalen blir det også en spesialversjon av Lørdagsoperaen i Gamle Raadhus, hvor jazzmusiker og tenor Håkon Kornstad synger utdrag fra operaene «Faust» av Gounod og «Eugen Onegin» av Tsjajkovskij, sammen med Stina Steingrim Levvel, Dagfinn Andersen og Nora Oleanne Sårheim.

Mer fra Dagsavisen