Kultur

Donald ducker opp i Oslo

Kvakk! Donald og guttene setter hovedstaden på hodet i en rykende fersk historie med handlingen lagt til Oslo.

Bilde 1 av 0

Historien er signert Arild Midthun, som også er aktuell med sin første salgsutstilling.

– Jeg bodde i Oslo i ti år, og har alltid trivdes godt her. Denne historien er en hilsen tilbake til en by jeg synes er kjempefin, sier bergenser og Donald-tegner Arild Midthun. De siste årene har han vært bosatt i Son, men i ti år var Oslo hans hjem. Og det bærer altså den nye historien preg av.

Historien står på trykk i Donald-bladet som er i salg neste uke. Utgangspunktet for historien, er at Ole, Dole og Doffen skal delta i Norway Cup. Dermed drar Donald og guttene til Oslo i den klassiske 313-bilen. I løpet av turen setter Donald hovedstaden på hodet: på Ekebergsletta klarer han å sabotere en fotballkamp, han feilparkerer bilen på taket av Operaen, og blir til slutt lurt til å stjele en av dyrehodestolpene på Vikingskipshuset.

Les også: Sommerens beste leseopplevelser (+)

Donald feilparkerer på operataket og blir jaget bort. TEGNING: ARILD MIDTHUN © DISNEY

Personlig historie

For Midthun har Donald-historien fra Oslo et personlig utgangspunkt.

– I 1980, da jeg var ferdig på ungdomsskolen, var jeg her i Oslo på Norwaycup. Jeg kom storøyd til Oslo og Ekeberg og hadde også tatt med meg mappa mi med tegninger. De viste jeg til Terje Nordberg, som allerede da var en erfaren tegneserieforfatter og redaktør. Jeg hadde lest i Seriefokus at de etterlyste norske tegneserieskapere, så jeg tok ham på ordet og troppet opp. Det var sånn det begynte og derfor var det veldig morsomt å lage den historien om Donald og guttene, sier Midthun.

– Det er alltid veldig kjekt å kunne ha en personlig vinkling når jeg lager disse fabelaktige historiene om endene som oppfører seg som mennesker.

Les også: Tegner action-serie om Osvald-gruppen

Donald på operaen

Midthun har også gjort en annen, personlig vri.

– I sekvensen der Donald feilparkerer på Operaen, har jeg tegnet inn min ekskone, Hege Høysæter, som er operasanger og jobber ved Operaen. Det er hun som jager vekk Donald fra operataket. Det synes hun er veldig morsomt, humrer Midthun.

Tegneserieskaperen har gjort grundig research i forbindelse med historien.

– Det morsomme var at jeg også kunne bruke mye av researchen jeg gjorde da jeg lagde en tegneseriebiografi om Ivar Aasen på midten av 90-tallet. Da kunne jeg tegne inn mye av fra Hansketorvet og gamle Christiania torg.

På Vikingskipshuset ble Midthun tatt imot med åpne armer – selv om han altså lar Donald stjele fra museet.

– De har vært utrolig hyggelige mot meg og sluppet meg inn og latt meg ta skisser. Det er veldig gøy når alt fra sjefer til billettkontrollører stiller opp og synes dette er moro, sier Midthun.

Les også: Kvinnekamp blir tegneserie

Reddes av kongeparet

Midthun er også aktuell med en annen norsk Donald-historie – og denne har til og med en rojal vri.

– Det er en Donald-pocket som kommer ut i august, hvor kong Harald og dronning Sonja redder Donald fra å drukne i Saltstraumen, forteller han.

Og flere norske historier skal det bli. Juleheftet har handlingen lagt til Svalbard, og har en tydelig miljøprofil. For hva skjer egentlig med julenissens verksted når Svalbard har regn og plussgrader midt på vinteren? Det får vi vite mer om i desember.

Midthun har tegnet Donald siden 2004. I løpet av de 14 årene har jobben bare blitt mer og mer morsom.

– Det er fortsatt like gøy. Faktisk er det nesten gøyere nå, fordi jeg føler meg helt trygg i Andeby, både i form og innhold. Nå kan jeg fortelle de historiene jeg vil, sier Midthun.

Donald og guttene tar turen til Oslo og Norwaycup i den klassiske bilen med nummerskilt 313. TEGNING: ARILD MIDTHUN ©DISNEY

Tidligere har historiene han har tegnet vært skrevet av folk som Knut Nærum og Tormod Løkling. Denne gangen har han selv utformet mesteparten av historien. Det har det blitt mer av de siste årene.

– Ideen har vært min og jeg har laget et synopsis, som forfatterne har skrevet et manus til og som jeg igjen har endret masse på, ler han.

Midthuns Donald-historier havner på trykk i Donald-blader verden over. Der har de fått en trofast fanskare. Særlig er historiene med en norsk vri populære.

– Når vi lager historier med lokalt tilsnitt, så blir det oppfattet som eksotisk andre steder i verden. Blant annet er historiene populære i Brasil. En gang traff jeg og Knut Nærum en brasiliansk legestudent, som hadde lest historiene våre på portugisisk i Brasil. Historiene våre er ofte godt likt fordi de blir sett på som eksotiske, samtidig som de peker seg ut ved å være mer grundige i research og bakgrunnshistorie.

Utstilling

Samtidig med at den nye Donald-historien kommer ut, har Midthun også utstilling med originale tegninger. Den åpner på Sommergalleriet til Asker kunstforening på Vollen, 14. juli.

Her vil det bli stilt ut originale tegninger fra begge Donald-historiene fra Norge, sammen med serier om bl.a. Makspuls Clarsyn og duckifiserte norske skihelter.

Dette er også Midthuns første salgsutstilling, så her er det mulighet for å sikre seg en original Donald-tegning av Norges eneste Donald-tegner.