Kultur

Reiser til VM med blanke PC-er

NRK og TV 2 sender til sammen over 30 medarbeidere til Russland og fotball-VM. Alle drar dit med blanke PC-er og telefoner.

– Vi har vært spesielt opptatt av faren for hacking og IT-kriminalitet under dette mesterskapet. Så vi gjør en del ting for å unngå å sette oss selv i farlige situasjoner. Alle som drar til Russland stripper datamaskinene sine for privat og jobbrelatert informasjon i forkant, eller tar med helt nye maskiner. Det samme gjelder telefoner, sier Eystein Thue, fotballsjef i TV 2, til Dagsavisen.

Hans kollega i NRK, redaksjonssjef i sporten, Janne Fredriksen, bekrefter at også de kjører samme sikre linja.

– Vi har hatt sikkerhet og beredskap høyt i planlegginga. Særlig datasikkerhet tar vi på ekstra stor alvor denne gangen. Vi må regne med å bli overvåket i Russland. Det er viktig at NRKs sikkerhet ikke blir kompromittert, at utenforstående får tilgang på informasjon de ikke skal ha tilgang på, sier hun.

– Forholdsreglene er tatt både med tanke på russiske myndigheter og generelle cyberangrep, sier Thue.

Reportasje: Målene. Kampene. Heltene. Tårene. (Dagsavisen+)

Flere titalls involverte

Første kamp i mennenes fotball-VM spiller i dag. Så går det slag i slag med kamper på vekselvis NRK og TV 2 fram til finalen 15. juli.

– Vi sender totalt 18 kommentatorer, eksperter, reportere og fotografer til Russland. Men ingen av dem er der hele mesterskapet. Ett av teamene, med reporter Øystein Borgen og fotograf Aage Aune, er et nyhetsteam. De leverer nyhetssaker om mesterskapets skyggesider, sier TV2s Eystein Thue.

Det gjelder også i NRK.

– Vi sender totalt elleve fra sporten fordelt utover ulike perioder, pluss at utenriks også har ekstra folk på plass i Russland nå, sier NRKs Janne Fredriksen.

I tillegg er minst tjue medarbeidere i sving i de daglige sendingene fra Kontraskjæret i Oslo, og flere titalls medarbeidere både i TV 2 og NRK her hjemme involvert på ulike andre måter.

– VM berører alle på sporten, sier Fredriksen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Drillo i to kanaler

TV 2 og NRK har fordelt VM-kampene seg imellom. Samarbeidet fungerer ypperlig, skryter begge kanalenes representanter.

– Vi føler oss likeverdige. I avtalen om kampfordeling ligger det også en avtale om å unngå motprogrammering. Det vil si at vi ikke sender fra VM mens NRK gjør det, eller omvendt. Vi deler studio, samarbeider om promo, og om managerspill på nett. Og Egil Drillo Olsen, som normalt jobber mest for oss, kommenterer også for NRK dette mesterskapet. Siden vi har dekker mer fotball til vanlig, har vi større fotballressurser enn NRK, sier Eystein Thue i TV 2.

– Konstruktivt og raust, sier Janne Fredriksen om samarbeidet.

– Det er veldig gledelig for publikum at vi ikke sender samtidig.

Les også: – Dag og Jon var først på ballen

Vil matche Brasil

Konkrete seertall vil ingen spekulere i.

– Været spiller så klart inn, og hvilke lag som plutselig blir populære. Vi trodde for eksempel aldri at Island kom til å gjøre det så bra i EM som de gjorde. De leverte helt fantastiske tall. Men forventningen er at VM i fotball blir det mest sette idrettsarrangementet i sommer. Vi har lyst å matche tallene fra forrige VM, i Brasil. Men det kan bli vanskelig å slå. Det hadde spesielle kamper, som Tyskland-Brasil, sier Eystein Thue i TV 2.

I år er tidsforskjellen mellom Norge og vertslandet liten. Kampene går på dag- og kveldstid.

– Vi vet at lineær TV-seing går dramatisk ned. Men også at sport fremdeles har stor oppslutning. Det viktigste er at publikum finner VM der de er. Kampene kan strømmes, følges som tekst på nrk.no, alle sendes på radio, og vi kommer til å legge ut masse klipp av høydepunktene. Det blir et fantastisk VM. Vi retter dekninga mot alle som er glade i fotball, men som virkelig elsker VM. Dem er det mange av, sier Janne Fredriksen i NRK.

Les også: Se oversikten: Slik spilles hele VM i fotball 2018