Kultur

Lager TV-drama av «Tante Ulrikkes vei»

Suksessboka «Tante Ulrikkes vei» kan bli TV-serie på NRK. Iram Haq utvikler manus og skal ha regi.

Bilde 1 av 2

– Det er en gavepakke å få lage en TV-serie av Zeshans bok, sier Iram Haq.

Hun skriver nå manus sammen med Hilde Hagerup («Snøfall») til en TV-serie basert på Zeshan Shakars suksessdebut «Tante Ulrikkes vei». Haq skal også ha hovedregi på serien, som er under utvikling av produksjonsselskapet Rubicon i samarbeid med NRK.

– Dette er superkult. Jeg håper denne historien kommer på en TV-skjerm på NRK. Det er på høy tid med en TV-serie fra Groruddalen, sier forfatter Zeshan Shakar.

Les også: - Når de har lest boka, håper jeg de ser at Stovner er mye forskjellig

Suksessdebut

Norsk filminstitutt har nå gitt 200.000 til manusutvikling for serien, og NRK og Rubicon har gått inn med et tilsvarende beløp hver.

Rubicon er ett av de største produksjonsselskapene i Norge, og har blant annet stått bak serier som «Lilyhammer» og «Maniac». «Tante Ulrikkes vei» handler om to tenåringsgutter i Groruddalen, og er blitt en av Bok-Norges store suksesser det siste året. Boka kom ut i september, og Shakar ble i mars tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris. Opplaget på boka rundet nylig 50.000. Det er historisk høyt for en romandebutant, fastslår forlaget Gyldendal i en pressemelding sendt ut fredag.

– Rubicon var tidlig ute med å sikre seg opsjon på boka, sier Zeshan Shakar.

– De koblet på NRK, som også viste stor interesse. Siden har jeg fått 7–8 seriøse henvendelser fra store aktører som var interessert i filmrettighetene. Men jeg har allerede en avtale med Rubicon, og jeg har stor tro på dem. Jeg har fått en konsulentrolle, men skal overlate manusarbeidet til andre, sier Shakar.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Rørende

Iram Haq hadde i fjor suksess med «Hva vil folk si», hennes andre spillefilm som regissør, som nådde over 120.000 på kino.

– Det føles veldig bra å ha med Iram Haq på laget. Både Iram og Zeshan er blant sin generasjons fremste historiefortellere, sier «Lilyhammer»-skaper Anne Bjørnstad. Hun er initiativtaker og executive produsent for «Tante Ulrikkes vei»-prosjektet.

– Jeg leste boka da den kom, og før jeg var halvveis skjønte jeg at jeg ville lage TV-serie av den, sier Bjørnstad.

Rubicon beskriver prosjektet som «et påkostet historisk drama fra Stovner ved starten av 2000-tallet».

– Zeshan har skrevet en slags Lars Saabye Christensens «Beatles» for Stovner på 2000-tallet. Det er en rørende og morsom fortelling med et svært interessant samfunnsmessig motiv. Det er på tide med et moderne historisk drama som tar opp innvandring, integrering og fremmedfrykt, temaer folk er opptatt av, sier Bjørnstad

Tidligst 2020

Iram Haq er, i likhet med Zeshan Shakar, vokst opp på Stovner i Oslo.

– Jeg kjenner meg igjen i boka, sier Iram Haq.

– Vi har ennå ikke sett den type historie på TV eller film i Norge, med unggutter som vokser opp på Stovner. Det er mer enn nok stoff i boka til å lage TV-serie. Mange har fordommer mot kule innvandrergutter fra østkanten. Zeshan kommer under huden på dem. Han viser usikkerheten deres og beskriver dem med følsomhet. Man blir glad i karakterene han beskriver.

Nå fortsetter Haq og Hagerup å skrive manus, før prosjektet legges fram for endelig godkjenning fra NRK og videre finansiering.Tone Rønning, executive producer i NRK Drama, mener «Tante Ulrikkes vei» er et viktig prosjekt for NRK:

– Det er NRKs oppgave å fortelle historier fra hele Norge, så dette prosjektet er midt i hjertet av vår strategi. Kjernen i historien er som skapt for TV. Det er en historie vi ikke har hørt før. Og vi har laget «Halvbroren», så hvorfor ikke lage denne også, sier Rønning.

– Med Rubicon og Iram Haq er vi godt på vei til å gjøre «Tante Ulrikkes vei» til tv-serie. Men det er et stykke fra det å utvikle et prosjekt til å finne finansiering og sette det i produksjon. Jeg skal iallfall gjøre mitt for å få til dette, sier Rønning.

Rubicon-produsent Anne Bjørnstad anslår at serien kan komme på skjermen tidligst i 2020.

– Nå håper vi dette blir realisert. Det er en veldig positiv energi rundt prosjektet, sier Iram Haq.

Les også: Drabantbygutt -  Zeshan Shakar i lørdagsportrettet (DA+)

Mer fra Dagsavisen