Kultur

Kritiserer metoo-dekning i ny bok

Metoo-året har utløst en bølge av nye norske bokutgivelser. Kritikervinner Anne Bitsch kommer med personlig bok om overgrep og mediedekning.

Av Bernt Erik Pedersen og Gerd Elin Stava Sandve

– Jeg har en protest i meg mot hvordan ofre for seksuelle overgrep blir fremstilt og ivaretatt, både i rettsystemet og media.

Dette sier Anne Bitsch, forsker og forfatter. Over sommeren kommer hun med boka «Frihet, sex og søsterskap: Brev til en ufødt datter». Det er en av flere kommende norske sakprosabøker som kommer som følge av metoo-kampanjen (se ved siden av).

– Dette er noe mange er opptatt av. Grunnen til at det nå kommer flere bøker i kjølvannet av metoo, er at metoo-kampanjen har preget offentligheten over lang tid, og det er et fenomen som krever analyse, sier Anne Bitsch.

I vår ble hun tildelt den prestisjetunge Kritikerprisen 2018 for beste sakprosabok, for oppvekstskildringen «Går du nå, er du ikke lenger min datter». Hun følger hun opp med nok en personlig bok, denne gang utløst av metoo-bølgen, basert på hennes egen historie og hennes egen forskning på voldtekt og overgrep.

Kommentar: Problemet er at ikke alle i partiet har forstått og akseptert at Giske ikke lenger kan være en del av ledersjiktet (Arne Strand)

Seksuell biografi

– Jeg skriver i brevs form til en ufødt datter. Jeg har nettopp levert en murstein av en doktorgradsavhandling om rettsystemets behandling av voldtektssaker. Den vil jo ikke bli lest av folk flest, så dette handler også om å formidle forskning overfor yngre generasjoner, sier Bitsch, som er stipendiat ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

– Det er en pamflett som drøfter kvinners lengsel etter seksuell frihet, og hvor jeg bruker min egen seksuelle biografi, og ulike grader av krenkelser jeg selv har opplevd, forteller Bitsch.

Fredag deltok hun på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, der hun møtte Suzanne Brøgger til samtale om konsekvensene av metoo-kampanjen. I sin kommende bok kritiserer Bitsch mediedekningen av metoo i Norge:

– Boken er ikke en systematisk gjennomgang av metoo-dekningen i media, men jeg kommenterer hvilke bilder av kjønn vold og seksualitet som media fremstiller, og jeg sier bl.a noe om hvordan Aftenposten, Nettavisen og flere andre aktører har behandlet metoo-kampanjen.

– Seksualitet fremstilles som noe farlig, noe man skal passe seg for, og vi har ikke grepet anledningen skikkelig til å snakke om kvinners lengsel etter seksuell frihet, hva det faktisk betyr på et veldig grunnleggende plan å være født med en jentekropp som opplever ulike former for krenkelser. Det hersker en forestilling om at man så å si er merket for bestandig hvis man har opplevd voldtekt. Det er en reduksjonistisk fremstilling, og det stemmer ikke rent empirisk. Forskningen viser et svært variert bilde av hvilke senskader ofre for overgrep opplever, sier Bitsch.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Giske-avstemning

– Nettavisen hadde leseravstemning om varslene mot Trond Giske: Syntes leserne dette er alvorlig, eller bare bagateller? Det er en enorm disrespekt mot de som har varslet, og det er uklokt å opprette folkedomstoler under en pågående etterforskning av en sak. Det er trist at flere nyhetsmedier gjør seksuelle overgrep til underholdning. Dette er noe av det jeg tar opp i boken.

– Ofre for seksuelle overgrep blir ikke ivaretatt godt nok når de bekjenner seg offentlig om overgrep i rettsystem og i media. En juridisk forståelse av hva som er overgrep kan være svært forskjellig fra ofrenes forståelse av hva som er overgrep. Medias bruk av enkelthistorier for å skape overskrifter og få klikk kan stå i motsetning til ofrenes behov for å bli fremstilt som nyanserte tenkende kompetente mennesker, ikke bare noen som er lidende, mener Bitsch.

Sex, ulyd og feminisme: Her er bokhøstens metoo-relaterte norske bøker

Samtiden 2-2018: «#Metoo - hva nå?» (Aschehoug) Med: Toril Moi, Hilde Østby, Guri Idsø Viken, Silvia Avalone m.fl. Redaktør: Christian Kjelstrup. Lanseres 12. juni.

– Metoo er en revolusjon. Da er det lurt når det er gått litt tid å se på hva som har skjedd, og med litt avstand i tid kan man også stille noen kritiske spørsmål. Vi har utvidet perspektivet fra Norge med tekster fra land som Kina, Italia og Argentina. Her snakker vi om seksuell trakassering. Andre steder er drap på kvinner et reelt problem, sier redaktør Christian Kjelstrup.

«Det skjer nå» (Kagge). Med: Kadra Yusuf, Sofia N. Srour, Sigrid Sollund, Åsa Linderborg, Maren Cecilie Fuchsia Blix, Åsne Seierstad og moren Frøydis Guldahl, m.fl.  Redaktør Helena Brodtkorp.

– Metoo var utløsende for denne antologien, forteller redaktør Helena Brodtkorp.

– Den nye feminismen har vært mer splittet enn kvinnekampen på 60- og 70-tallet. metoo har virket samlende. Det ga en anledning til å spørre: Hva skjedde? Virket det? Nå klemmer vi til mens vi har verdens oppmerksomhet, og samler stemmer på tvers av politisk syn, klasse og etnisitet til å diskutere hva feminismen skal favne nå. Tekstene rommer også kritikk av metoo-kampanjen Her samler stemmer  vi på tvers av politisk syn, klasse og etnisitet til å diskutere hva feminismen skal favne nå. Tekstene rommer også kritikk av metoo-kampanjen, forteller Helena Brodtkorp.

«Ulyd - 12 feministiske essays» (CappelenDamm). Redaktør Hedda Lingaas Fossum. Med:  Maria Kjos Fonn, Olga Ravn, Nora Mehsen,  Emma Holten og Namra Saleem. m.fl.

– Unge skandinaviske forfattere, kritikere og samfunnsdebattanter skriver om nye feministiske bevegelser, sier Hedda Lingaas Fossum, som også er redaktør for det feministiske tidsskriftet Fett. – Lenge har seksuell trakassering blitt bagatellisert og usynliggjort. Dette har endret seg i kjølvannet av metoo. Antologien handler blant annet om hva vi kan gjøre så feministiske initiativer som metoo leder til varige endringer, ikke bare blusser opp og forsvinner.

Anne Bitsch: «Frihet, sex og søsterskap. Brev til en ufødt datter» (Spartacus) (Se over)

«Arbeiderpartiet - sex, løgn og gjensidig forakt» (Kagge). Marie Melgård/Lars Joakim Skarvøy.

Om metoo-kampanjen som ledet til Trond Giskes fall, og Arbeiderpartiets krise før, under og etter valget 2017

Bokessay om feminisme, ventes i 2019 (Spartacus). Marta Breen.

– Jeg skriver en essayistisk bok der jeg prøver å fordype meg i spørsmålet om det fremdeles er sånn at det er lavere takhøyde i kvinnerommet enn i mannsrommet. Det er en dialog med Virginia Woolfs «Et eget rom», og andre kjente feministiske verk. Nesten alle de feministiske debattene vi har sett de siste årene handler egentlig om dette temaet, enten det gjelder kulturmannen, metoo eller skamløse jenter: Har kvinner og menn like stort handlingsrom og bevegelsesfrihet? forteller Marta Breen.

Mer fra Dagsavisen