Kultur

Vier åpningskonserten til Rim Banna

Kari Bremnes synger om henne på sin siste plate. Nå er hun blant artistene som hyller palestinske Rim Banna på årets Oslo World-festival.

Tidligere i år døde den palestinske sangeren Rim Banna etter lang tids kreftsykdom, bare 51 år gammel. Hun ble hyllet som en av Palestinas store stemmer. Nå kunngjør Oslo World-festivalen at årets åpningskonsert er viet Rim Banna, der norske og internasjonale artister gjør sine musikalske hyllester til Rim Banna og hennes musikk.

– Da budskapet nådde oss om Rim Bannas død ble vi grepet, også av den massive oppslutningen vi opplevde at hun hadde internasjonalt, forteller Alexandra Archetti, leder for Oslo World-festivalen.

– Siden frihet er tema for årets festival, kom ideen om å markere Rim Banna med en hyllestkonsert. Hun sto for så mange friheter - hun kjempet for et fritt Palestina, hun kjempet for sin kunstneriske frihet, og hun kjempet også en indre kamp mot kreftsykdommen. Hun var en rollemodell for mange kvinnelige artister i Midtøsten, sier Alexandra Archetti.

Les anmeldelse av Rim Bannas siste plate: Men stemmen lever

Norske utgivelser

Rim Banna hadde også et nært forhold til Norge. Hennes siste album, «Voice of Resistance», ble gitt ut posthumt tidligere i år på Kirkelig Kulturverksted. Banna innledet samarbeid med KKV i 2002 da hun deltok på utgivelsen «Lullabies From the Axis of Evil» sammen med Kari Bremnes. Bugge Wesseltoft ble deretter produsent på flere av Rim Bannas plater, inkludert hennes siste. Wesseltoft er en av deltakerne på hyllestkonserten.

«Rim sin stemme», heter en av låtene på Kari Bremnes’ kritikerroste album fra fjoråret, «Det vi har».

«- Hun har lenge vært syk med kreft, men har likevel gjort plater og konserter. Så snakket jeg med henne på telefonen, og hørte at stemmen var annerledes. Så jeg spurte, og hun svarte «jeg kan ikke synge mer». Jeg satte meg rett ned og skrev teksten», fortalte Kari Bremnes til NTB ved utgivelsen av albumet i høst:

Les anmeldelsen av Kari Bremnes' «Det vi har»: Bryter med det trygge

Konserten finner sted tirsdag 30. oktober på Folketeatret i Oslo. Blant de som opptrer er:

Kari Bremnes

Bugge Wesseltoft

Checkpoint 303, elektronika-kollektiv fra Tunisia og Palestina, produserte Bannas siste plate sammen med Bugge Wesseltoft, husband under hyllestkonserten.

Maryam Saleh (Egypt)

Tanya Saleh (Libanon)

Marthe Valle

Solveig Slettahjell

Ministry of Dub-Key (Palestina)

Les også: - Kunst er våpen i motstandskamp

Med Roger Waters

Årets Oslo World-festival finner sted mellom 31. oktober og 5. november. Artistlista inkluderer navn som: Estrella Morente (Spania), Fatoumata Diawara (Mali), Orchestre National De Barbes (Benin), Bixiga 70 (Brasil) og Ibeyi (Cuba/Frankrike). Bugge Wesseltoft er også aktuell med sippkonsert for hans nye platelabel Jazzlands OKWorld, for samarbeider mellom world music-utøvere og norske artister.

Ny på programmet er palestinske Le Trio Joubran, som tidligere i år samarbeidet med Roger Waters om låten «Supremacy», en protest mot USAs flytting av ambassaden til Jerusalem.

Les også: 20 år med snø på pianoet

Frihetstema

– Frihet er å ha med seg sine røtter og tradisjoner for å kunne skape noe nytt. En rekke av artistene på årets program er knyttet til frihetstemaet på forskjellige måter. Fatoumata Diawara er en viktig artist i arbeidet for kvinners rettigheter i Mali, og står for fri bevegelse over grenser. Le Trio Jobrian er tydelige i sitt standpunkt for et fritt Palestina, og «Supremacy» med Roger Waters er en fantastisk vakker måte å markere dette på, sier Alexandra Archetti Stølen.

– Innenfor temaet frihet vil jeg også trekke fram Bugge Wesseltoft, et fritt musikalsk sinn, som har gjort en rekke store prosjekter innenfor mange musikalske stilarter for Oslo World.

Les også: Mali-stjerne raser mot rebellrock

Mer fra Dagsavisen