Kultur

Kunstnere jubler over ny åndsverklov

Kunstnerne jubler over at stortingsflertallet avviser et lovforslag som etter deres mening ville overføre opphavsretten til oppdragsgiveren.

Av Jon Even Andersen

Artister, komponister, tekstforfattere, designere, illustratører, skuespillere og filmskapere har stått sammen i protest mot forslaget til ny åndsverklov.

Nå sier familie- og kulturkomiteen enstemmig nei til den omstridte paragraf 71 – som etter kunstnerorganisasjonenes syn ville bety at opphavsretten automatisk overføres til oppdragsgiver eller arbeidsgiver.

Etter massive protester fra et samlet Kunstner-Norge ble forslaget til ny åndsverklov utsatt da den lå til behandling i Stortinget i fjor vår. Ikke minst ble det stor oppmerksomhet om saken da flere norske artister fjernet musikken fra sine musikkvideoer i protest mot forslaget.

Les også: Kunstneropprør mot ny lov

Utenfor fornuften

Seieren som ble innkassert i dag, utløste et lettelsens sukk hos flere aktører.

– Det var et forslag som lå så langt utenfor fornuften til en vernelov at jeg ville blitt veldig overrasket dersom det hadde gått gjennom, sier forbundsleder Monica Boracco i Dramatikerforbundet til NTB.

Foreningsleder Ika Kaminka i Norsk Oversetterforening viser til at forslaget i forrige runde ble trukket med begrunnelse av at det ikke ville innebære en reell endring.

– Men det gjør det jo, noe også departementets juridiske vurdering har konkludert med. Nå ville de i tillegg inkludere frilansere, som ville vært helt hårreisende, sier Kaminka til NTB.

Les også: Samlet Kunstner-Norge ut mot åndsverkloven

Levebrødet

Begge slår fast at oppdragsgiver nå må forhandle om rettighetene. Og de minner om følgende:

– Kunstnere lever av to ting. De får betalt for arbeidet, men i tillegg lever kunstnere også av opphavsrett. Så kunne man teoretisk si at da skulle vi fått bedre betalt for arbeidet, men i virkeligheten er det jo ikke slik, sier Kaminka.

Litt absurd

SV-representant Freddy André Øvstegård i familie- og kulturkomiteen sier at klasseromsbestemmelsen har vært en vrien sak under behandlingen. Det handler om at kunstnerne skal få betalt for det arbeidet som brukes i klasserommene.

– Der kom vi ikke helt i mål. Men opposisjonen har samlet seg om et forslag fra SV der vi ber regjeringen utrede å sidestille fremføring og overføring i klasserommet med eksemplarfremføring, slik at avtaleverket også omfatter strømming. Regjeringen må nå utrede rammeverket for å få til en løsning, sier han til NTB.

Dramatikerforbundets leder er i beste fall mellomfornøyd.

– Jeg er jo glad for det de har fått til, men er samtidig overrasket over at klasserom defineres som en privatsfære hvor det ikke skal betales for bruk som i andre offentlige rom. Det virker en smule absurd, sier Boracco. (NTB)

Les også: Åndsverkloven må også gjelde i klasserommet