Overnatting:
Det kan være litt utfordrende å finne familiebudsjettvennlig overnatting i Norge. Sjekk gjerne nettsteder som booking.com, agora.com og hotels.com for å få en oversikt. Men bestill gjerne direkte – og du bør få bedre pris enn på søkemotorene! Og husk – det er slett ikke alltid sikkert at det er fullt, selv om bookingsidene sier det.
Campingplasser har ofte familievennlige hytter, i tillegg til vogn/teltplass. Mange av dem er ikke å finne på bookinggigantenes nettsider, så søk på «camping» og «sted». Standarden kan variere voldsomt, fra spikertelt uten hodeputer til høystandards luksus.
Lei feriebolig privat, gjennom nettsteder som for eksempel Airbnb og Novasol, eller på finn.no. Eller send ut en forespørsel på Facebook om noen har en privat hytte eller hus du kan leie.
Telting er også et rimelig alternativ - og barn elsker det!
Turistforeningen har selvsagt også mange flotte hytter man overnatte på – og stadig flere av dem har fått bookingsystemer som gjør at man er sikret en seng, så man ikke trenger å stresse for å være «først til mølla». For et ekte villmarkseventyr bør du også ta en titt på det voksende hytteutvalget på inatur.no – der det også er kommet mange oppføringer av «vanlige» private hytter.
Reis gjerne sammen med en annen familie/venner/flere generasjoner! Da kan dere ofte leie en større hytte med bedre standard, og alle får mer for pengene. Og ungene flere å leke med.
Søk gjerne etter overnatting på gård i området du skal til! Det er supert når du har barn opp til ti-elleve år! Sjekk også www.hanen.no for gårdsovernatting og -opplevelser.
Ha basecamp i et kult område. Bli i flere dager hvert sted. Da blir det ikke så mye pakking og vasking.
[ Les også: Ta med barna til seters! ]
Mat & drikke:
Overnatt et sted med tilgang på kjøkken. Det får ned reisebudsjettet betraktelig.
Kjøp god og spennende lokalmat og ferske bakervarer, og ha piknik, i stedet for å spise lunsj på restauranter.
Ta med en sammenleggbar grill og et kokebluss – og lag middag i fjæra. Gjerne med egenfisket fisk! Barn fisker ofte gratis (og da spiser de ofte fangsten mer velvillig!).
En kjølebag som fungerer i bilen er en god investering, om dere skal reise en del rundt.
Drikk vann til maten ute på restaurant! Og kjøp is i matbutikken i stedet for i kiosken.
[ Les også: ikke gå i disse feriebudsjettfellene! ]
Aktiviteter:
Når barna er veldig små, under fire-fem år, er det ofte ikke vits i å ta dem med til de største og dyreste ferie- og lekeparkene. Da kan du spare mange hundre kroner på å dra på en besøksgård eller til en mindre dyre- eller familiepark i stedet, som for eksempel til Bergvang gård i Asker, Foldvik Familiepark på Brunlanes eller Tangen dyrepark utenfor Hamar. Husdyr som kan klappes og en oversiktlig lekeplass/aktivitetsområde er nemlig ofte det som er mest populært i denne aldersgruppen, som heller ikke er så glade i stå lenge i kø. Spar pengene til Legoland, Tusenfryd og de største og dyreste parkene, til de er litt større (og mer tålmodige). Og husker mer! Ofte er en strand og en bøtte alt du trenger i denne alderen.
Gå gjerne i dyre- og fornøyelsesparkene når det er meldt litt ruskete vær. Da er det ofte mindre kø! Og været blir ofte bedre enn antatt.
Ta med deg næringsrik niste i fornøyelsesparkene, der du kan. Da sparer du køtid og mye penger.
Bestill billetter til fornøyelsesparker online. Det blir ofte billigere, og du slipper kø. Bestiller du lenge i forveien får du ofte mye rabatt. I svært mange dalfører og fjellområder finnes det aktive sætre som du kan besøke. Og hilse på dyra og budeia, smake nykinna smør, geitekarameller og hjemmeystet ost. Dette er en superkoselig aktivitet, spesielt de aller minste, gjerne i kombinasjon med en fottur.
Kano og kajakk kan nå leies nesten overalt. Ikke er det så innmari dyrt heller! Isbrevandring, rafting og klatreparker (finnes nå nesten i hele Norge) koster litt mer, men er spennende for mange aldersgrupper.
De klassiske vintersportsstedene er nå blitt sommeraktivitetsmekka. Både Beistostølen, Hafjell, Geilo, Hemsedal og Trysil tilbyr nå et vell av sommeraktiviteter. Ofte kan du bo bra, relativt rimelig, i leilighetshotellene som er tilknyttet bakkene om sommeren.
Fra fire år og oppover kan barna gjerne være på fotturer – gratis eventyr! Men ikke legg lista for høyt. La veien være målet, og nyt alle de små eventyrene som dukker opp underveis.