Kultur

– Lesbos er en fantastisk ferieøy!

– Lesbos er en helt fantastisk ferieøy! Og det er utrolig viktig at turistene kommer tilbake til denne vakre, greske øya, sier forlegger og flyktninghjelper Kristina Quintano.

Bilde 1 av 5

Quintano elsker Lesbos, som hun mener mange flere nordmenn bør besøke – fordi det er så utrolig fint der.

– Lesbos er den tredje største greske øya, og den er veldig autentisk, med koselige fiskehavner, små familieeide hoteller, tavernaer som serverer dagens ferske fangst og veldig avslappet stemning. Her er det ingen store kjedehoteller. Lesbos er også kjent som olivenøya, med 13 millioner oliventrær – og en olivenolje som er verdt reisen ned alene, mener Quintano, som også forteller at øya er gode nyheter for feriebudsjettet.

– Det er mye billigere å spise ute her, enn på andre greske turistøyer, som for eksempel Kreta! Dessuten er det store øde områder, så det er lett å finne seg en egen strand, frister hun.

###

Plomari. Foto: Chirstine Baglo

Assosiert med flyktninger

Lesbos, som ligger bare fire kilometer fra det tyrkiske fastlandet, er imidlertid en av øyene som har fått noen av de største bølgene av flyktninger, spesielt for et par år siden. Fortsatt kommer det nesten daglig båter til den før veldig populære ferieøya, til tross for trusler om tilbakesendelse til Tyrkia.

– Turismen har gått dramatisk ned, forteller Quintano, som har vært på Lesbos og flere andre øyer i Middelhavet en rekke ganger i forbindelse med flyktningkrisen, og som driver hjelpeprosjektet Volunteers.

Ifølge greske myndigheter var turismen fortsatt ned med over 40 prosent i fjor sommer, i forhold til før flyktningkrisen. Og i hele 2017 fikk øya bare besøk av ett eneste cruiseskip – mot 53 i 2014–2015.

– Finanskrisen rammet også øya hardt, og øya klarte aldri å reise seg skikkelig. Så nå har mange av de små hotellene og tavernaene måttet stenge, forteller Quintano.

Kritisk turistmangel

Turisme er, sammen med fisk og olivenolje, en av øyas hovedinntektskilder.

– Når turistene uteblir, fører det til at hele familier mister inntekt, og noen har måttet flytte fra øya for å få seg jobb. En dårligere privatøkonomi har også konsekvenser for økonomien i offentlig sektor, noe som går ut over blant annet sykehustilbudet. Dette fører igjen til gnisninger innad i lokalbefolkningen. Noen protesterer, men andre engasjerer seg fortsatt veldig i å hjelpe, sier Quintano, som roser øyboerne generelt for å ha håndtert flyktningkrisen veldig godt.

Quintano har for øvrig fått et stipend av Det faglitterære fond for å skrive bok om det hun har opplevd i Middelhavet de siste ti årene.

###

På Lesbos kan du oppleve genuin, gresk stemning. Foto: Christine Baglo

Redd for kriminalitet

Quintano tror at mange turister dessverre har en misoppfatning om at det følger kriminalitet med store flyktninggrupper.

– Det hender vi ser forespørsler på nettforum, som Trip Advisor, av typen «are there refugees and are they dangerous»? Men i virkeligheten er det helt motsatt. Flyktningene er tvert imot veldig opptatt av regler og å oppføre seg bra, så det ikke skal ødelegge for deres nye muligheter. Svært mange flyktninger jobber også som frivillige med å hjelpe andre flyktninger. Og ikke minst med andre samfunnsoppgaver, som å plukke søppel i gatene, forteller Quintano, som tror noe av turistenes skepsis skyldes at de vet for lite om dem.

– De fleste turistene vil ikke legge merke til at flyktningene er her engang. De befinner seg jo i mottakssentrene! De er verken på stranda, i handlegatene, eller på alle de små koselige hotellene, påpeker hun.

Direkte med Apollo

Blant sine favorittplasser nevner hun Skala Sikaminas, liten nydelig havneby på nordkysten.

– Det er et lite kunstnersamfunn som holder til her, så det er fullt av små gallerier og kunsthåndverksutsalg, forteller hun.

I mange år var Lesbos fast inventar hos charteroperatøren Lilleput, som imidlertid la ned ruten i fjor. Men nå har heldigvis charterselskapet Apollo tatt over reisemålet, og vil fortsette å ha turer nedover i hele sommerhalvåret.

– Det går også fly hit fra Aten, forteller Quintano, som også påpeker at det er mange andre øyer i Middelhavet som lider under samme skjebne, som italienske Lampedusa, som har tatt imot flest flyktninger av alle øyene i Middelhavet.

– Der er jo Rabbit Beach kåret til en av Europas flotteste, påpeker hun.

Du kan hjelpe

– Det er jo også mange turister som gjerne ønsker å hjelpe. Hva kan de bidra med?

– Absolutt! Man kan for eksempel ta med en ekstra koffert med klær. Det er spesielt mangel på sko og vinterklær. Man kan også donere penger. Rundt 10.000 mennesker bor i leirene nå, men de har bare daglige matrasjoner til 2.000. Eller du kan hjelpe til med distribusjon i noen dager av ferien som frivillig, foreslår hun.

Da kan du ta kontakt med organisasjonen Volunteers. Organisasjonen samarbeider med den lokale hjelpeorganisasjonen The Hope Project.