Kultur

Ta med familien på oppdagelsesferie i Norge!

Dropp Danmark i år! Det er minst like deilig å ha med barn på ferie i Norge! Dessuten har vi verdens beste utendørs lekeland. Helt gratis! Her er seks av våre norske favorittområder for familier.

Bilde 1 av 9

Veldig mange som får barn, føler plutselig at de må reise til a) Danmark. Eller b) Bamseklubb i Syden. Det kan være fint det – og ja, danskene og charterselskapene er veldig flinke til å legge til rette for ferierende som har unger i alle aldre på slep. Men jammen har det skjedd mye i Norge de siste årene også! Aldri har det vært så mange gøyale og spennende opplevelser for hele familien rundt i Norge. Ta dem med på tur, og la dem bli bedre kjent i sitt eget land! Her er noen gode ruteforslag!

###

Dyreparken i Kristiansand har også et fabelaktig fint badeland! Foto: Christine Baglo

1. Hallingdal

Hallingdal er blitt et av våre aller morsomste dalfører. Her kan du begynne eventyrturen allerede på kråkeslottet Villa Fridheim i Noresund, med artige eventyrutstillinger med Asbjørnsen og Moe-tema. Også sandstrand og kanoutleie. Så fortsetter dere opp til Bjørneparken i Flå, som også har et bredt aktivitetstilbud og teateroppsetninger om sommeren, og et stort krokodille- og reptilland. For mer dyreliv, svinger dere oppom den fantastiske dyre- og naturparken på Langedrag, oppe på Tunhovd. Nede i Hallingdal igjen kan dere stoppe i Meteorittparken på Gardnos rett utenfor Nesbyen, og bli med en geolog inn til et ekte meteorittkrater (også lekepark). Slår været seg været vrangt, er det fortsatt sydentemperaturer i badelandet Tropicana på Pers Hotell på Gol. I Ål er Hallingdal Feriepark blitt et opplevelsesmekka med klatrepark, bondegård, minigolf og en kul, innendørs lekepark. De har også fem stjerners campingplass og familievennlige overnattingsmuligheter. Det er også en flott sykkelbane ved siden av. Fortsett videre mot Geilo, der dere kan bo på relativt rimelige leilighetshoteller, flere med svømmebasseng, og gå den flotte, familievennlige turen opp på Prestholtskaret. Smak den nyystede geitosten på stølsysteriet her og se på geitene, og dra også innom herlige Hamarsbøenstølen (på veien opp fra Geilo, også meget barnevennlig overnatting) og hils på Norges heldigste utegående griser, sauer og kuer. Gårdsbutikk med herlig ost. Geilo sommerpark på Vestlia har et bredt aktivitetstilbud med utforsykling, Nord-Europas lengste zipline, aktivitetspark, lekeland og badeland. Det er også et aktivt terrengsykkelmiljø i området, og mange flotte sykkelveier.

Les flere reportasjer om familieaktiviteter i Hallingdal her!  ...og på Geilo her!

###

I Hallinggdal Feriepark bygner det av lekeaktiviteter, både innendørs og utendørs. FOTO: CHRISTINE BAGLO

2. LOM/JOTUNHEIMEN

Lom og Jotunheimen er også en flott base for en aktivitetsferie med naturen som lekepark. I Lom sentrum har Aktiv i Lom en aktivitetspark med gyrotrampoline, minigolf og klatretårn, og du kan kjøre Perstfosstraversen, en heftig zipline over frådende fossefall. Et besøk på Norsk Fjellmuseum er også spennende. Familier kan bo enkelt og rimelig i låvebrua eller hyttene på koselige Strind gård eller en av de andre flotte gårdene i området, som Storhaugen gard, Galde Uppigard eller Furuheim gard. Og besøke gårdsbutikken på urtegården Nordgard Aukrust, som har en fantastisk hage.

Bollene fra Norges mest berømte bakeri i Lom kan få de fleste unger med litt gåerfaring til å klare turen opp til Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen. Daglig breføring fra Juvasshytta, som er korteste rute. Ved Juvasshytta kan du ta med ungene inn i den spennende istunnelen på Mimirsbrunnir Klimapark, og se innfryste kulturskatter og skulpturer i 6000 år gammel breis. Eller stå på ski i Galdhøpiggen sommerskisenter.

I området bugner det selvsagt også av andre flotte fotturmuligheter. Er været dårlig, kan dere bli med på en spennende grottetur i Dumdalen. Isbreguiding er også mulig. På Raubergstulen (på vei opp til Juvasshytta) kan du bli med på korte eller lengre ridetur, eller prøve den luftige klatreparken her. Klatrepark finnes også ved Brimiland, der koselige Brimi Sæter er et flott familiestopp.

Ta gjerne med fiskestanga!

Les flere om flere spennende familieaktiviteter i Lom/Jotumheimen her

###
Ved Juvasshytta kan du bli med inn i den spennende istunnelen på Mimirsbrunnir Klimapark: Foto: Christine Baglo

 3. Rundtur i indre Sognefjord

Sognefjordens indrefilet er et mekka av herlige opplevelser for hele familien! Gi ungene litt kulturpåfyll i Norges best bevarte stavkirke, Borgund fra 1180. Her er det også en café med god husmannskost! Følg stien som går opp til Vindhellavegen, et praktfullt stykke veiingeniørkunst som er en del av den Gamle Kongevegen over Filefjell. Stopp for en cafétur og beinstrekk i koselige Gamle Lærdalsøyri, og fortell barna om brannen i 2014. En tur innom Villakssenteret kan også vurderes. Lærdal ferie- og fritidspark har familievennlige leiligheter, camping og en stor «motorikkpark» med masse lekeapparater og tråbiler. Utleie av sykler, tråbiler, båter og kanoer.

Kjør den nasjonale turistvegen over fjellet til Aurland, og stopp på de spennende utsiktspunktene. De litt større, spreke barna kan gå den drøyt 20 km lange Aurlandsdalen. Og nyte herlige bakervarer og geitostpizza på Marianne Bakeri & Kafe etterpå, og en tur til Norges eneste skofabrikk i sentrum. Ta også en svipptur til Undredal, og kjøp med geitost og geitekarameller fra Støylsysteriet her, og ta piknik på bryggekanten.

Hopp over Flåm (rimelige thairuller, dog), og reis videre 1000 år tilbake i tid i den nye, store vikinglandsbyen Njardarheimr, «Njords hjem» i Gudvangen, som åpnet i fjor sommer. Ta ferja over til nordsiden av fjorden, og dra innom bokbyen Fjærland, som byr på fire hyllekilometer med bøker – og egen barneboksjappe! Ta en lunsj på bokkafeen eller i historisk sus på Hotel Mundal. Norsk bremuseum har også tilbud til familier.

Den superidylliske bygda Solvorn er også en bra familiebase for noen dager. Eplet Bed & Apple er et budsjettvennlig alternativ, med kokemuligheter, søte kopplam, frukthage, utleiesykler, tipiovernatting og klatrevegg. Gå fotturer i fjæra, til små strender og ta en familievennlig tur opp på Molden (1116 m.o.h), en av fjordens fineste utsiktstopper.

Herfra er det heller ikke langt til ville og vakre Jostedalen, med kajakktur-muligheter og isbrevandring på Nigardsbreen, lettgått familietur til majestetiske Bergsetbreen i nabodalen og familievennlig rafting på Elvepurka. Etterpå, eller når det regner, drar dere til det skikkelig lekre og barnevennlige Lustrabadet i Gaupne.

Innerst, i Øvre Årdal, ligger den spennende Utladalen. Her kan du følge den familie- og trillevennlige Folkevegen inn i et av Europas dypeste dalfører, til vaffelstopp (og eventuell overnatting) på Vetti Gard Turiststasjon. Fortsett gjerne på sti til Vettisfossen, som skal være Nord-Europas høyeste frie fossefall. Svalheim gård og camping har mange familievennlige overnattingsalternativer og sykkelutleie.

Les flere reportasjer om de små hotellperlene i Sognefjorden, vakre og ville Utladalen og de beste opplevelsene innerst i Sognefjorden.

###

Bli mer på kombinert kajakktur og isbrevandring på Nigardsbreen i Jostedalen. FOTO: CHRISTINE BAGLO

4. Kristiansand, Barnas By

Sørlandet er en av de store, klassiske familiefavorittene. Her får du det mest stabile sommerværet, en fabelaktig skjærgård, deilige strender, krabbefiske, motortøff og sønnavind. Her ligger sommerbyene på rekke og rad, med yrende liv, masse festivaler og hyggelige, familievennlige aktiviteter og mange familievennlige campingplasser.

Dyreparken i Kristiansand er selvsagt det store trekkplasteret, med både dyrehage, Kaptein Sabeltanns land (her kommer det et nytt spøkelseshus i år), Kardemomme by, Hakkebakkeskogen og et flott badeland (egen billett). Du må eventuelt løse egne billetter til de ulike forestillingene med Kaptein Sabeltann og Jespers sirkus (nye forestillinger begge steder i år). Så vær forberedt på at pengene flyr! Skal dere slå på stortromma, kan dere også sove over i Abra havn eller Kardemomme by. Bestill gjerne en pakkeløsning – det blir billigst.

Besøk det splitter nye, superskumle spøkelseshuset i Dyreparken i Kristiansand. ILLUSTRASJON: DYREPARKEN

Dyreparken får et nytt superskummelt spøkelseshus i år! ILLUSTRASJON: DYREPARKEN

Men også Kristiansand by har fått mange flotte familievennlige attraksjoner. Mange av dem er dessuten helt gratis! Som den flotte bystranda, der det også er fine friluftsarealer. Regner det, er det fortsatt deilige badetemperaturer inne hos naboen Aquarama, som også har en velværeavdeling for mor og klatrevegg.

Så er det koselig bare å sitte og dingle med en deilig is på Fiskebrygga, der det også er konsert hver tirsdag. Og gå turer ut på Odderøya, der det er flere fine badebukter, gallerier, kafeer og spennende konserter. Sjekk ut både kul arkitektur og kulturarrangementer på Kilden Teater- og Konserthus, som også ligger her. På det lille Vitensenteret kan ungene sjekke ut små og store fenomener (også en avdeling i Arendal). Sørlandets Kunstmuseum har også tilbud om aktiviteter for barn. Se også hva som skjer på Kilden kulturhus.

Om sola skinner, kan dere dra ut til den populære Hamresanden, like utenfor byen. Ti minutter utenfor sentrum finner du også Høyt & Lavt Kristiansand er Sørlandets største klatrepark. Det er også artig å ta en tur opp til Kanonmuseum Møvik Fort, som også har en liten Ammunisjonsjernbane, som har daglige avganger om sommeren. For regnværsdager, kan dere svippe ut til Leo´s Lekeland eller Planeten Pluto.

Legg også gjerne til en tur ut til Norges sørligste punkt, Lindesnes. Her er det mulig å sove over i de gamle fyrvokterboligene. Det er også café og museum. På veien kan dere stoppe i Mandal, som også har en Norges flotteste sandstrender, Sjøsanden, og det flotte park- og friluftsområdet Furulunden.

Turistinformasjon om Barnas by finner du her.

5. Andøya

Vesterålens nordligste øy er en av de morsomste i Norge! Direktefly med Norwegian fra Oslo om sommeren. Den store attraksjonen her er hvalsafari fra Andenes, der du om sommeren kan se spermhvalene beite rett utenfor kysten. I Andenes skal det etter hvert også komme et flott, nytt hvalsenter, men inntil videre er det hval- og kulturutstillingene på Andøy Museum og fyret som du kan besøke. Stikk også innom de koselige små galleriene og julehuset på Fargeklatten Veita, som også har et pensjonat med både hyggelige priser og rom.

Andøya Space Center kan dere leke astronauter og ta en tur med romskipet Aurora og forske på nordlyset. Det er også gøy å dra på fisketurer og ta piknik i herlige, kritthvite sandbukter. Hele døgnet! En lett og familievennlig tur går opp på fjellknausen Røyken, rett bak Andenes, med eventyrlig utsikt!

Det er også artig å dra på lunde- og sjøfuglsafari ut til de snåle, gjennomhullede Bleiksøyene utenfor «landsbyen» Bleik – der du også finner en av Norges aller fineste sandstrender, med turkist vann. Mellom Bleik og de varme badestampene og trampolinene på Stave Camping går det dessuten spektakulært fine kyststier mellom kritthvite paradisstrender i dramatisk landskap.

Følg den nasjonale turistvegen langs yttersida til Nordtun Gård, der du kan hilse på lamaene og kjøpe med deg deilige oster og gårdsprodukter av mange slag. Skal ha med familien på sykkeltur, er den sørlige delen på øya best – med lite trafikk. På innersida er det fint å ta et stopp i den koselige kafeen og såpefabrikken Alveland på Dverberg, der dere også kan mimre om gamle dager på det artige Nostalgi & Motormuseet. Stikk også innom Gammelbutikken i Risøyhamn. Marmelkroken i Bø er et bra boalternativ.

Les flere spennende reportasjer fra Vesterålen her!

###

Bli med på en spennende hvalsafari fra Andenes eller Stø i Vesterålen. FOTO: CHRISTINE BAGLO

6. Gudbrandsdalen

Området rundt Hamar og Lillehammer har også mye å by på for familier. Hunderfossen Familiepark er selvsagt det største trekkplasteret. Her får de blant annet splitter nye rundsnurr-båter i år, nye italienske radiobiler, en ny, helautomatisk Hønsegård med en snakkende hanefar og en ny eventyrforestilling i juni og august på amfiscenen. For de minste, opp til åtte år, er imidlertid Lilleputthammer Familiepark i Hafjell et ypperlig familieferie-alternativ. Her kan alle kjøre og gjøre alt! Og mor og far kan slappe mer av. Parken har også en miniatyrutgave av Storgata i Lillehammer og korte teaterforestillinger. Smårollingene koser seg også med husdyrene på Barnas Gård rett utenfor Hunderfossen.

I Hafjell er det også bra utforsyklingsbakker og sykkelpark. Regner det, er det deilig å ta et bad på Jørekstadbadet eller leke innendørs i Lekeland Hafjell.

I Lillehammer er det hyggelig å ta med ungene på Maihaugen, et levende utendørsmuseeum med masse familievennlige aktiviteter og omvisninger om sommeren. Dessuten kan ungene leke kunstagenter i Lillehammer Kunstmuseum.

Rett sør for Hamar ligger Tangen dyrepark – som passer godt spesielt for yngre barn, siden den ikke er altfor stor. Snilsberg Familiepark, som er en kombinasjon av bondegård og dyrepark, er et must for alle Gråtass-fans, litt nord for byen, med husdyr, putball og ATV. I Hamar kan dere også teste Norges dyreste stupetårn på Koigen.

Litt lenger opp i Gudbrandsdalen kan dere bli med på rafting, riverboard og juving i Sjoa, eller prøve dere som bobkjelkekjørere i Lillehammer Olympiske Bob- og akebane (fra ti år). De runde, myke fjellområdene rundt byr dessuten på mange familievennlige fot- og sykkelturer.

Det er mange familievennlige campingplasser i dalen, som populære Magerli camping (svømmebasseng og badestrand langs Gudbrandsdalslågen) og leilighetskomplekser rundt skianleggene, som ofte tilbyr hyggeligere leiepriser om sommeren.

Mer turistinformasjon om regionen finner du her.

###

Lilleputthammer er topp for de minste, opp til åtte-ti år.

christine.baglo@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: