Kultur

Bakgrunn: Dette er krisen i Svenska Akademien

21. november 2017: 18 kvinner står i en reportasje i svenske Dagens Nyheter fram og forteller om til dels grov seksuell trakassering ved en mann som i media er blitt hetende «Kulturprofilen». Han driver en klubb som har vært mye brukt som lokale for Det svenske akademiets arrangementer, og er dessuten gift med en av Akademiets atten medlemmer, Katarina Frostenson.

23. november: Akademiet avbryter samarbeidet med Kulturprofilen.

1. november: Dagens Nyheter avslører at tidligere Akademi-leder Horace Engdahl for noen år siden foreslo at Kulturprofilen skulle få kunstnerlønn.

4. desember: Det blir kjent at Kulturprofilen skal ha kjent til og spredt navnet på vinnere av Nobelprisen i litteratur for tildelingen. Dette er strengt taushetsbelagt informasjon. Ektefelle Frostenson mistenkes.

10. desember: Sara Danius forteller Dagens Nyheter at hun selv tidligere har mottatt «skammelige forslag» av Kulturprofilen. Hun angrer på at hun ikke varslet, takker #metoo for at kvinner nå tør.

12. desember: Minst åtte kvinner har nå anmeldt Kulturprofilen for ulike former for trakassering og overgrep.

8. mars 2018: Via sin advokat nekter Kulturprofilen alt han er anklaget for. Han kaller det «heksejakt».

13. mars: Dagens Nyheter avslører at Kulturprofilens klubb er under granskning for å ha mottatt 1,3 millioner av Kulturrådet. 15. mars kommer nyheten om at klubben dessuten skal ha betalt arbeiderne svart.

14. mars: Noen av sakene mot Kulturprofilen henlegges, mens etterforskningen fortsetter i minst ett tilfelle.

1. april: Akademi-medlem Kristina Lugn sier at alt som sies om Kulturprofilens trakassering er sant, men hevder samtidig at Akademien ikke er innblandet.

6. april: Peter Englund, Kjell Espmark og Klas Östergren går av som Akademi-medlemmer. Grunnen er en avstemming om hvorvidt Frostenson skal tvinges til å gå. Seks, inkludert Danius, stemte for, mens åtte stemte imot.

7. april: Sara Danius sier at Akademien ikke kommer til å politianmelde Kulturprofilen. Hun sier også hun ønsker å fortsette som leder.

9. april: Det blir kjent at Kulturprofilen har avslørt minst sju Nobelprisvinnere i litteratur. Den første allerede i 1996.

10. april: Horace Engdahl uttaler at Sara Danius er «den verste lederen av Akademiet siden 1786». Samme dag uttaler svenskekongen at han, som Akademiets høyeste beskytter, vurderer å gripe inn.

11. april: Nobelkomiteen, som har oversikt over alle Nobelprisene, kritiserer Svenska Akademien.

12. april: Akademien stemmer om tillit til Sara Danius. Hun må gå, mot sin vilje. Katarina Frostenson går også av, samme dag. Ifølge Dagens Nyheter var hennes premiss for å gå at Danius gjorde det samme.

16. april: 227 svenske forskere skriver i et opprop at de er misfornøyde med situasjonen, men forventer at de gjenværende medlemmene i Akademiet driver videre på verdig vis.

18. april: Kongen endrer Svenska Akademiens statutter, slik at det blir mulig for medlemmer å fratre og erstattes. Også medlemmer som ikke har deltatt i arbeidet de siste to årene kan erstattes. Tidligere ble kun dødsfall regnet som gyldig fratredelsesgrunn.

27. april: Svenske økokrim innleder undersøkelser i en sak «med tilknytning til Akademiet».

28. april: Sara Stridsberg, som sto på Sara Danius' side i konflikten, oppgir at hun ønsker å tre ut av Akademiet.

4. mai: I en pressemelding oppgir Svenska Akademien at de ikke kommer til å dele ut Nobelprisen i litteratur i 2018. Pengene blir stående på bok. Planen er å dele ut to priser i 2019.

19. september: Rettssaken mot Kulturprofilen starter. Han står anklaget for to voldtekter, inkludert en sovevoldtekt, av samme kvinne. Disse skal ha skjedd i oktober og desember 2011.

Kilde: Dagens Nyheter, SVT

Mer fra Dagsavisen