Kultur

Bunadssøm settes ut til lavkostland som Kina, Thailand og Estland

Lavere priser, raskere levering og bedre kompetanse på brodering er noen av grunnene til at stadig flere kjøper bunader som blir produsert i utlandet.

Denne uka kunne Dagsavisen fortelle om designer Siri Sveen Haaland som har startet nettsiden Bunadspolitiet.no der alle som produserer bunader i Norge kan registrere seg for å garantere at alt de leverer er produsert i Norge. Hilde Øya, daglig leder hos Heimen Husfliden i Oslo synes det er en god idé med denne typen forbrukerinformasjon.

– Ja det synes jeg er fint at folk kan orientere seg. Selv produserer vi både på vår egen systue i Oslo, og på vår søsterbedrift i Estland, sier Hilde Øya til Dagsavisen.

– Er dere flinke til å opplyse folk om dette?

– Ja, dette er vi helt åpne om på våre nettsider, sier Hilde Øya.

Les også: Nå kommer Bunadspolitiet

Bunader sydd i Norge koster mer enn dobbelt så mye som de som blir sydd i utlandet. Denne er sydd av Bunadstua og Ragnhild Bye i Noresund.

Bunader sydd i Norge koster mer enn dobbelt så mye som de som blir sydd i utlandet. Denne er sydd av Bunadstua og Ragnhild Bye i Noresund. Foto: Hilde Unosen

Broderier fra Kina

Heimen Husfliden kan levere bunader som er helt eller delsydd i Norge. Men alle broderier blir utelukkende utført i Kina og Vietnam.

–  Vi monterer og produserer både i egen systue og på vår søsterbedrift i Estland. Broderiene kjøper vi fra Kina og noe fra Vietnam. Dette er vi helt åpne om og det ligger informasjon om det på våre nettsider, sier Hilde Øya.

–  Men finnes det ikke lenger folk som kan brodere i Norge?

– Selvfølgelig finnes det småaktører som gjør dette nærmest som en hobby. Og for mange er dette også svart arbeid noe vi ønsker vi på det sterkeste å motarbeide. Men det finnes det ingen skole for det i Norge som kan levere til store profesjonelle aktører som oss, det har det neppe gjort i de siste 20 årene, sier Hilde Øya.

– Er fabrikkene dere bruker, er de sertifiserte slik at dere kan være trygge på at forholdene følger etiske retningslinjer?

– Ja, men vi er på besøk jevnlig og ser hvordan alt foregår. Når det gjelder de som broderer er ikke det en fabrikk men enkeltpersoner som kommer og leverer oppdrag. Men vi er veldig nøye på at de skal ha anstendige forhold, sier Hilde Øya.

Prisspørsmål

Ifølge Hilde Øya er det et prisspørsmål som avgjør hvor folk ønsker at bunaden skal sys.

– En herrebunad som er sydd hundre prosent på vår systue i Oslo kan ligge på rundt 100.000 kroner, uten sølv. Tilsvarende sydd i Estland ligger på rundt 25 000 kroner. Derfor er det bare en håndfull bestillinger i året fra folk som vil ha en norsksydd herrebunad, sier Hilde Øya. Produksjonstiden er også avgjørende for hva mange velger.

– Ja vi har jo en del ferdige bunader i butikken, som kan tilpasses den enkelte. Nå er det stor forskjell fra bunad til bunad. Men om vi tar for eksempel Hardangerbunaden som ett eksempel – ønsker man den skreddersydd hundre prosent i Oslo tar det ett år. Men om man vil ha den delsydd i Estland kan vi levere på rundt 2 uker.

– Hva ønsker de fleste?

– Det er veldig individuelt, og vi syns folk må få bestemme selv, sier Hilde Øya.

I tillegg til i Estland, produseres i dag bunader og bunadsdeler i land som Kina, Thailand, Estland, Vietnam, Ghana, Madagaskar og Latvia.

Bra side, dårlig navn

Heidi Fossnes som driver bladet Magasinet Bunad, synes Bunadspolitiet.no er en knallgod idé, mer er skeptisk til navnevalg.

– Folk er blitt mer opptatte av hvor bunadene lages og det kan være vanskelig å finne ut av fordi ikke alle systuer er like flinke til å opplyse. Med en nettportal som bunadspolitiet.no blir det lettere å orientere seg, sier Heidi Fossnes.

– Men Bunadspolitiet er et meget negativt ladet ord som kanskje gir oppmerksomhet i pressen på kort sikt, men som kan slå negativt ut fordi bunadtilvirkere vil se på det som lite seriøst, og kanskje av den grunn ikke vil melde seg på.

Les også: Pelsstopp for luksusmerket Versace

Stakk i strid

De store aktørene i bransjen hevder de må sette produksjonen ut for å imøtekomme etterspørselen. Det mener Fossnes er tull.

– At ingen lenger produserer hundre prosent i Norge er myte enkelte folk i bransjen har skapt som ikke stemmer med virkeligheten. Det er problematisk fordi forbrukerne tror på det. Men jeg vet om mange som kan tilby hundre prosent norskproduserte bunader, sier Heidi Fossnes.

Les også: Bunadfeber

Bunaden er mer enn et plagg, det er politikk, kultur og følelser.

– Men om stoffene og teknikkene er norske og alt stemmer i forhold til hvordan bunadene sys – spiller det da noen rolle hvor de blir sydd?

– Ja, det syns jeg helt avgjort. Bunad er et kulturuttrykk, ikke et vanlig antrekk eller kostyme, det er noe som skal fortelle noe om det stedet den kommer fra.

– Men selv en seriøs aktør som Heimen produserer deler av sine drakter i Estland og Kina?

– De har sikkert sine grunner, men jeg gråter nesten ved tanken, sier Fossnes til Dagsavisen.

Les også: Hun nekter å sende soldater for å passe på Mexico-grensen for Donald Trump

Mer fra Dagsavisen