Kultur

– Politisk korrekthet har nesten blitt tøft

Jaa9 med stikk til Listhaug og Visjon Norge-grunnlegger Hanvold i sin ferske singel «Oppi Her»: – Høyrevridde gauler de sjukeste ting, noe som har gjort at politisk korrekthet nesten har blitt forfriskende og tøft.

###


– Jeg hadde på den beaten, og så skjønte jeg at her må man smelle litt med døra.
Johnny Engdal Silseth, alias Jaa9 snakker om sin ferskeste singel «Oppi Her» som kom like før påsken. Den andre halvparten av rap-duoen Jaa9 & OnklP har etter snart to tiår med samarbeidsprosjekter,  beslutta å gjøre alvor av en solokarriere.

Les også: Listhaug i full korskrangel

Ut mot Listhaug og Hanvold

«Har kjærlighet til alle/ men har bare vold til Hanvold/  Min visjon av Norge har en Hanvold bak lås og slå/ Til helvete med hele jævla fyren me og ta med Listhaug óg/ Alt for mye nazi oppi sjappa/ allerede dommedag på trappa» rapper 36-åringen i den ferske låta der predikanten og grunnlegger av TV-kanalen Visjon Norge, Jan Kåre Hanvold får gjennomgå sammen med Sylvi Listhaug. Dagsavisen var i kontakt Fremskrittspartiets pressekontakt, men fikk beskjed om at Sylvi Listhaug ikke var tilgjengelig for kommentar om innholdet i låtteksten. I Hanvolds tilfelle forsøkte Dagsavisen å ringe Visjon Norge, men kom rett til telefonsvarer.
– Jeg har dratt inn Listhaug i en parallell til de kristen-greiene. Hun var jo på TV-kanalen til Hanvold og veiva med korset sitt. Jeg synes bare alt med Visjon Norge og hvordan de opererer er super creepy, og fra mitt ståsted virker det bare som noe utspekulert lureri for å få ensomme mennesker til å gi dem penger, i stor grad eldre folk, sier Silseth som ikke har for vane å rappe så mye om politiske temaer.
– Jeg er ikke nødvendigvis fan av å bruke så mye politikk i rap-musikk, av flere grunner. Jeg synes at man skal være litt forsiktig med det. Ikke fordi musikk ikke er en god kanal, men det handler om holdbarhet. Hva som er på dagsorden, endrer seg for fort. Temaer og saker kan være utdatert før låta di er gitt ut.

Les også: Ikke fått noe gratis

Ukorrekt politisk korrekt

Rapperen synes likevel det er litt stas å være politisk korrekt.
– Politisk korrekt er og var i utgangspunktet ganske kjedelig og lite spennende. Men i verden i dag, hvor folk som Trump og høyrevridde, også her til lands, går rundt og roper og gauler de sjukeste ting, så har man nå en situasjon hvor politisk korrekthet nesten har blitt  forfriskende og tøft, sier Silseth.

Les også: Forsvarsveteran mer skremt av Listhaugs retorikk enn av Putin

– Greia med «Oppi Her», var ikke stort verre enn at jeg hadde en beat jeg var veldig fornøyd med, og en tanke om å prøve å komme med en del ganske utbredte politisk korrekte meninger, på en ganske ukorrekt måte, for å få det til å høres litt mindre korrekt ut. Men det er ting som jeg mener, og som de rundt meg mener, som jeg ikke hører blir sagt i rap-musikken.

– Det var motivasjonen bak å gjøre noen verbale skyts til disse personene jeg nevner. Det passet seg. «Det skulle jeg likt å hørt», tenkte jeg. Da skriver jeg det. Og jeg mener jo det som står der. Jeg må jo prøve å vise litt ulike sider på et slikt soloprosjekt, og denne låta her handler vel litt om moral i så måte. Og så bare banner jeg litt ekstra slik at det ikke skal høres ut som jeg er en helt vanlig fyr på 36 som mener det samme som alle andre. Det ville jo vært flaut.

Les også: VG: 26-åring reagerer på Grandes versjon av historien

Les også: Resett-redaktør mener han har håndtert Trine Skei Grande-saken både etisk og faglig korrekt

Driver gjøn med omstridt Grande-sak

Også Trine Skei Grande får gjennomgå: «Virker som om høyre og venstre nå for tida er det samme/Please la meg være negativ og banne/ for jeg ser ut som en 17-åring/ Halla Trine Grande».
– Den linja referer til at jeg ser ut som en 17-åring fordi jeg ble spurt om legitimasjon for ikke så lenge siden, og da ville jeg putte på en liten parallell til Trine. Man skal være litt varsom rundt «metoo», men den saken der, den kan jeg kødde med, tenkte jeg. Sett fra et maktperspektiv, må det værra lov. Jeg tuller jo med at det er jeg selv som ser ut som jeg er under 18 år.

Les også: De er gamle, men gode også

Album i juni

Nå er Silseth god gang med å ferdigstille soloalbumet sitt, og pendler mellom seng og studiojobbing på DatMusic på Grunerløkka. Det er fortsatt usikkert om det vil bli et album i to deler, eller en. Men sikkert er det at Silseth vil slippe neste singel natt til 1.mai – samme kvelden som han og OnklP  spiller på Rockefeller.
– Og albumet kommer i begynnelsen av juni. Det er ganske sikkert.

– Har du noen tanker om hva som blir den røde tråden på den kommende plata?
– Jeg har tidligere gjort ting ganske fort, uten å tenke så mye over sammenhengen. Og selv om jeg har gjort noen små solonummere på det jeg og OnklP har laga før, blir det kanskje pakka inn litt annerledes, enn det jeg har gjort før. Nå blir det bare mer meg. Men foreløpig vet jeg enda ikke helt hva som blir med og ikke. Men det blir mer om meg. Jeg sitter jo i det store hele bare og leiker meg. Prøver å lage noen kule uttrykk, for å være helt ærlig. Så enkelt er det.