Kultur

Eventyrlig forandring blant hyllene

Deichmanske bibliotek på Stovner i Oslo har fått ny form for å trekke flere folk.

– Det vi lager nå er noe helt annet, sier interiørdesigner Damian Williams. Her med leder for Stovner bibliotek, Eli Follerås i en av kvisthyttene som blir å finne i det splitter nye Stovner-biblioteket 12. januar.

– Det har vært en lang prosess. Og selv om vi ble ferdige før jul, er det ikke helt ferdig før bøkene står i hyllene og folk begynner å bruke det. Det er da det kommer til liv. Stedet vil få en annen karakter.

Det sier kunstnerisk leder for prosjektet, interiør- og filmsett-designer Damian Williams ved Artisan Tech.

De har jobbet intensivt i tre måneder med å forandre biblioteket på Stovner til noe som ligner mer på et filmsett fra en «Harry Potter»-film, med kvistboliger som ser ut som de er hentet rett fra «Til Huttetuenes Land». Det ligner aller minst et offentlig bibliotek. Og det er meningen.

Les også: Her kan du gå etter stengetid

Inspirert av skog

Så har også samtlige av håndverkerne bakgrunn som scenearbeidere fra film- og TV-bransjen.

– Du får jo litt ærefrykt når du vet at det er noen som har jobba på filmsettet til «Star Wars», sier Eli Follerås.

Follerås er seksjonsleder og leder for Deichmanske bibliotek, avdeling Stovner, Nordtvedt, Romsås og Rommen i Groruddalen. Hun er imponert over arbeidet som er lagt ned, og ekstra stolt over at folk på Stovner får dette tilbudet.

– Det er flott å se den kjærligheten håndverkerne har til arbeidet sitt. De blå stolene der, for eksempel, de kommer fra et bedehus et sted i Norge. De finner de utroligste ting. Hver gjenstand har sin historie. Det synes jeg er skikkelig kult. Også det at de driver gjenbruk. Det setter personlig preg på biblioteket.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Fra Tøyen til Stovner

Hodene bak forvandlingen til det nye biblioteket i drabantbydelen som er på hele 1.160 kvadratmeter er det prisbelønnede arkitektbyrået Aat Vos. Arkitektene er svært inspirert av skogen som er nærmeste nabo. De samarbeider med Artisan Tech, og har også jobbet sammen med fornyelsen av ungdomsbiblioteket Biblo Tøyen.

– Da jeg først kom hit, tenkte jeg «oh my god!». At her ville man jo ikke være. For dette så bare så institusjonalisert ut. Det vi lager nå er noe helt annet, sier Williams.

– Når jeg ser tilbake på det vi gjorde med biblioteket på Tøyen, gjør det meg stolt over å være med på fornyinga av disse rommene. Før var det forventa et besøk på 200 i uka på Tøyen bibliotek. I dag er det 200 barn innom der hver dag. For meg er det fantastisk å tenke på at transformeringen av rom funker, og at barna får et eierskap til biblioteket. Nå er jeg veldig spent på nye Stovner bibliotek.

Ny strategi

På få år har Deichmanske fått en ny strategi for måten å tenke bibliotek på.

– Det å skape rom, det er en tjeneste i seg selv, det er ganske nytt i Deichmanske biblioteks historie. Vi har lenge vært vant til den sedvanlige skranken og hyllene, og det kjølige lyset. Nå er det fint å kunne tilby noe annet, sier Follerås.

Menneskene først

– Mye av den nye strategien i biblioteksatsinga, handler om at mennesker skal i fokus. Vi skal selvfølgelig ha bøker, men møter mellom mennesker er det viktigste for oss. På Stovner har vi sett et stort behov for uformelle møtesteder, sier Follerås.

– Det er ikke til å legge skjul på at dette området har fått mye negativ omtale. Det er klart dette blir prikken over i-en på alt positivt som har skjedd her i det siste, som Stovner-tårnet, og oppgraderinga av parkene som følge av Groruddalsatsinga. Dette er også en aktiv bydel, som har stått veldig på, og som vi samarbeider godt med. Her utvider vi begrepet for hva biblioteket er. Det skal være et sted der folk kan være, skape, dele og oppleve noe, og ikke bare komme for å konsumere litteratur, avslutter hun.

Stovner bibliotek åpner den 12. januar 2018.