Kultur

Reisejulegavene – til dem som har alt

«Alle» elsker å reise og oppleve nye ting. Her er gavene til dem som har alt – spesielt om de er bitt av reisebasillen.

Bilde 1 av 3

Parkbesøk

Til: Barna

Nei, ungene trenger ikke mer lego og flere skjermer. De trenger å komme seg ut og oppleve mer! Derfor bør du heller gi bort et parkbesøk i julegave. Og litt av din dyrebare tid. For eksempel kan du invitere poden på tur til den flotte naturparken på Langedrag, eller til Bjørneparken i Flå, som begge er åpne hele året. Eller til Dyreparken i Kristiansand, som også har et helårsåpent badeland. Eller vær forutseende, og inviter på et fornøyelsesparkbesøk til sommeren – eller kanskje til og med et sesongkort?

Sykkelfilosofi

Til: Ham

Er du også gift med en sånn? Som innerst inne er minst like glad i sykkelen sin, som i deg? Da er det å gi bort «Kunsten å sykle USA på tvers» kanskje et tveegget sverd – siden det er stor risiko for at det kan tenne lysten til å sykle enda lengre vekk fra deg, i enda lengre tid. Boka er skrevet av Gunnar Kagge, som syklet 700 mil tvers gjennom USA, fra Washington til Seattle, under den amerikanske valgkampen. Og kjente på nødvendigheten av langsomhet. Og på kjærligheten til sykling. (399 kr, Kagge)

###

Se på meg

Til: Henne

Med et slikt beskyttelsestrekk fra LOQI blir det garantert lettere å finne igjen kofferten blant tusen millioner svarte på bagasjebåndet. Trekket er også vannavstøtende og vaskbart. Passer til kofferter i størrelse 58–65 centimeter. (289 kr, travelstuff.no)

###

Sov godt på reisen

Til: Trøttinger

Ingen ting er som å våkne uthvilt etter en reise! Myke Cabeau Evolution Pillow byr på 360 graders hode- og hakestøtte i memory foam, og kan komprimeres ned til en fjerdedel av størrelsen når du legger den ned i reisevesken. Ifølge TV 2 Hjelper deg er den markedets beste nakkepute, og den skal også ha blitt kåret til den beste i verden av flypassasjerer. (349 kr, travelstuff.no)

###

Lett på trykket

Til: Dem som ofte har øre- og bihuleplager

Får du lett dotter og smerter i ørene når du flyr? Da er det lurt å kjøpe med seg trykkutliknende ørepropper, som kan redusere ubehaget betraktelig. Mange barn som har vært forkjølet, og har irriterte bihuler og øreganger, vil også få en mye bedre flyopplevelse. Du får kjøpt slike ørepropper på de fleste apoteker og reisebutikker. Earplanes ørepropper er myke og komfortable i bruk, kan rengjøres og gjenbrukes. (89 kr, Nomaden.no)

###

Tyverisikker ryggsekk

Til: Backpackeren

Hver dag blir 400.000 utsatt for en eller annen form for lommetyveri rundt i verden. Men med den nye ryggsekken Bobby gjør du livet vanskeligere for de langfingrede. Sekken har glidelåsen inn mot ryggen, og sidene er laget av materiale som ikke kan skjæres gjennom. Den designprisvinnende sekken er også stappfull av smarte løsninger, som mange kjekke lommer og stropper på innsiden, og lademulighet med USB-kabel. (849 kr, coolstuff.no)

###

Gi bort en opplevelse!

Til: Dem som ikke trenger flere ting

Hva i all verden skal man gi til folk som har alt? Jo, en opplevelse! Flere nettsteder tilbyr gavekort på alt fra en svevetur i en flysimulator på Lørenskog eller Voss (600 kr), en kjøretur i en Lamborghini (1395 kr) eller spøkelsesvandring for to i Oslo (300 kr). Eller hva med å gi bort en tur til et såkalt escape-room til gode venner? Her må de løse en rekke gåter og utfordringer for å komme seg ut innen bestemt tid. Finnes i Oslo, Bergen, Stavanger og Lillehammer (320 kr). Eller en heftig RIB-tur langs den flotte norske kysten? Ølkurs, whiskysmaking og spabesøk er andre populære opplevelsesgaver. Gaveideene til disse aktivitetene fant vi på youwish.no, men det finnes også flere andre nettsteder som tilbyr opplevelser, som truestory.no, godream.no og opplevelsesgave.com. Du kan også kjøpe åpne gavekort med den summen du bestemmer, så den som får det kan velge opplevelse selv.

Les også: Tør du ta Nord-Europas lengste Zip-line på Geilo?

Kameraet som får med seg alt

Til: Eventyreren

Er du redd for å gå glipp av noe? Da bør du ønske deg det nye kameraet Insta360 One, som kan filme alt som foregår rundt deg på én gang i 4K, og som også kan ta kule stillbilder. Du kan sette det på smartmobilen din, eller bruke den alene. Bruker du den på den spesiallagde selfiestangen som du kan kjøpe med, visker den dessuten automatisk ut stangen på bildene. Du kan også gå inn og redigere videoklippene etterpå, og kun velge ut de panoramaene du selv ønsker – og lage HD-filmer som kan deles overalt. Kameraet har også en meget bra bildestabilisator for actionfilming. (3490 kr for kamera, 299 kr for «usynlig» selfiestang Scandinavianphoto.no)

###

Nye, norske turgleder

Til: Vandreren og friluftsentusiasten

Turistforeningen fyller 150 år, og i forbindelse med jubileet gir de ut praktboka «Kunsten å vandre». I den rikt illustrerte boka viser seks turglade vandrere vei til tolv ukjente turperler i Norge – som jo har så utrolig mye mer å by på enn Besseggen, Gaustatoppen og Trolltunga. (349 kr, fås kjøpt i DNTs butikker og på dntbutikken.no)

###

Skrap fram Norge

Til: Norgeselskeren

Du har kanskje vært i halve verden allerede. Men hvor mange steder i Norge har du egentlig besøkt? Nomaden selger et norsk skrapekart som forteller deg sannheten. På kjøpet får du med skrapbare våpenskjold for de største norske byene. (349 kr, Nomaden.no)

###

Gi bort en gårdsopplevelse

Til: Svigers

Å finne på gaver til svigerforeldre er ofte en kinkig julenøtt. Vil en ny kjøkkendings tolkes som kritikk for at maten ikke er god nok? En ny genser som at de ikke kler seg pent nok? Kjøp heller et gavekort hos Hanen, organisasjonen for gårds- og bygdeturisme i Norge. De byr på et vell av hyggelige og unike opplevelser og godbiter, der alle kan finne noe som faller i smak. Dessuten støtter du lokale bønder og lys i husene på norske bygder! (Hanen.no)

Reisegavekort

Til: Alle reiseglade

Alle charterselskapene, flyselskapene og de fleste pakketurtilbyderne tilbyr også reisegavekort, der du velger beløp selv. Mottakeren må som regel bruke beløpet innen et år eller to. De fleste hotellene og spaene rundt i Norge har også tilbud om gavekort. Eller hva med et opphold på et av de unike hotellene til De historiske, der du garantert får «det lille ekstra» på kjøpet, i historiske og hyggelige omgivelser? Perfekt til de aller mest kresne. (Dehistoriske.no)

Mer fra Dagsavisen