Kultur

Sexy julemarkeder i Hamburg

Glem Lübeck. Bytt ut Berlin. Hamburg sikter seg inn mot å bli Nord-Europas nye julemarkedhovedstad – i alle regnbuens farger. Her finner du også Europas mest sexy julemarked!

Bilde 1 av 11

Jingleballs!

Du bør kanskje varme opp med et par glass glühwein, gjerne av den litt sterkere sorten, med rom eller amaretto, før du entrer Hamburgs råeste julemarked. For synes du at julemarkedene rundt i Europa er blitt veldig like, er det bare å sette kursen til Santa Pauli-markedet på Reeperbahn, byens berømte rødlysdistrikt. Som har sin egen måte å tenne julelys – og julelyst – på.

Her finner du nemlig også gavene som du kanskje ikke legger under treet på en familiejulaften. Og nissen, eller julemannen, som han heter i Tyskland, viser sitt sanne, frekke ansikt. Og ikke bare ansikt, for å si det sånn. Selv om du må til strippeteltet for å få den nakne sannhet.

Men da er du for lengst rødere enn Rudolf både på nesen – og i kinnene.

Les også: Åtte herlige julemarkeder

Pikante utsalg

Her er nemlig dildoboder i skjønn forening med sirlige dekorerte pepperkakehjerter og hodeskalleutsalg. Den oppblåsbare dukkedamen som dingler som en engel i vinden fra en av bodene er her ikke bare et yndet sexobjekt, men også et yndet selfieobjekt. Og i naboboden slikkes det for alle pengene.

– Folk kjøper mest de små sjokoladepenisene, men nærmer jul går det mange gavebokser, forteller salgsekspeditøren og peker på sine pent danderte marsipanpeniser på glitterputer, med julelue og gulltråd.

Og én knivstukket en, på en blodrød pute. Den perfekte, grusomme hevngave.

Burlesk motebilde

Men noen er også glad i litt smerte. Nadin Grabow (bildet) selger puppesvingepynt og lærhalsbånd til fetisj- og burlesque-entusiastene. Og ikke minst svarte, håndlagede kniplingshalsbånd i gotisk stil, som fint kan bæres både med og uten klær.

– De er skikkelig i motebildet i år, sier Grabow.

Men det er fortsatt ingen kø til benken i intimpiercing-kahytten, tvers over plassen.

Nadin Grabow har gavene for litt mer pikant julekos, på Santa Pauli-markedet

Foto: Chirstine Baglo

Diskojul

Men slapp av – du trenger slett ikke kjøpe glitternisseskjegg eller en altfor stor alpakkalue fra Peru for å entre markedet. Og det bør du. For stemningen er topp! Alle slags folk strømmer inn – både par, vennegjenger og gråhårede venninner på bytur.

– Dette er det beste markedet i byen. Det er litt annerledes, og man kan føle St. Pauli-ånden, mener studentene Laura, Leonie og Isabella, som nyter en rykende varm eplepunsj oppe på den store scenen, Winterdeck, som føles mer som en hipp og koselig utendørsklubb.

I den andre enden av markedet strør en diger diskokule lysglitter over tindrende juletrær og glade ansikter. Fengende musikk gjør at det også er mer partyatmosfære her enn på de andre markedene. I noen av matbodene grilles hele svin over brennende trekubber, og duften gir umiddelbart vann i munnen. Så prøv en ny punsjvariant, slapp av og sjekk ut de andre bodene som selger masse kule DIY-ting, vintagelamper og krimskrams i alle varianter.

Rådhusmarkedet

Men er ikke dette din gate, for å si det sånn, har du nok av tradisjonelle markeder å velge fra i julebyen Hamburg, som prøver å puste Lübeck i nakken i konkurransen om å være Nord-Europas «julemarkedhovedstad». Det er rundt 16 julemarkeder totalt i byen. De fleste av dem ligger i en nesten sammenhengende rekke i sentrum.

Det største og flotteste er julemarkedet på Rådhusmarkedet, med egne gater for blant annet kunsthåndverkere og gullsmeder. Markedet driftes av det kjente sirkuset Roncalli, som bringer en tøtsj av klassisk sirkusmagi over det hele. Inkludert en flygende julenisse forteller eventyret om reinsdyret Rudolf flere ganger om dagen.

– Mer enn tre millioner mennesker besøker markedet i desember hvert år. Så i helgene blir det vanvittig fullt, forteller byguide Nicola Janocha.

Folk koser deg med eggepunsj, blåbærglüwein og «berlinere», søte smultboller, bratwurst og utallige varianter av brente mandler. Det dufter lakris og varm vin, og praten går høyt ved de mange bodene.

– Nå er det også blitt veldig populært med hvitvinsgløgg, forteller Janocha.

Juleeventyr på kanalen

Mange av damene setter også kursen for det overdådige julehuset til Käthe Wolfart, som er Tysklands største julepyntdesigner. Det stråler og glitrer som i et ekte eventyr.

– Mange samler på tingene hennes og kjøper én ting hvert år, forteller Janocha.

Vi går videre til de andre små markedene, som ligger som perler på en snor. Ved elven ligger det hvite, litt mer sofistikerte markedet Jungfernstieg, med hvite telt med varer og utsalg av de litt stiligere slaget.

Bak ligger «eventyrbåtene», som kan ta deg med på kanalrundturer rundt i julebyen. Både for voksne og familier – som blant annet kan bli med på julebakekakebåt.

Store «betongkarameller» står oppstilt foran alle julemarkedene. Her fra Jungfernstieg-markedet, der den «hvite magien» råder.

Store «betongkarameller» står oppstilt foran alle julemarkedene. Her fra Jungfernstieg-markedet. Foto: Christine Baglo

Sikkerhet i høysetet

Foran alle markedene er det satt opp polkastripete betongklosser, og det er masse politi.

– Etter terrorangrepet i Berlin i fjor tas sikkerheten veldig på alvor, sier Janocha.

Også rett utenfor hovedbanestasjonen finner du et litt annerledes marked – nemlig et rosa og glitrende et. Her slipper du alt dillet – og kan gå rett på sak. Winter Pride er de homofiles eget julemarked, i den trendy bydelen St. Georg, der du også finner shoppinggata Lange Reihe. På dette markedet er er det bare pølser og julecocktails som gjelder. Og DJs spiller i helgene.

Dagsvisen var invitert at Tysklands og Hamburgs turistkontor.

Hamburgs julemarkeder:

De fleste julemarkedene i Hamburg åpner vanligvis allerede rundt 27. november, og mange holder det gående helt til 30. desember. Du kan velge mellom cirka 16 markeder. Stor juleparade i sentrum hver lørdag i adventstiden.
Rathausmarkt, det klassiske håndverksjulemarkedet ved Rådhuset, er det mest besøkte.
Spitalerstrasse, julemarked på byens store shoppinggate.

Gerhardt-Hauptmann-Platz har også en liten «vinterskog».
Santa Pauli byr på pikante opplevelser på Reeperbahn.
Gänsemarkt har pepperkakehus-boder. 
Jungfernstieg byr på hvit magi og litt mer classy dilldall ved vannet.
Winter Pride byr på rosa og homofil julestemning. Kun drikke- og matboder. 
Utenfor kirkene St. Michaelis og St. Petri er det også mange julemarkedboder.
Altona/Ottensen er et av de mest autentiske markedene i byen.
HafenCity har et mer moderne julemarked, med skøytebane.

Les mer på  www.hamburg-travel.com

På det rosa LBGT-julemarkedet Winter Pride er det kun julecocktails og glüwein som gjelder. Høy sjekkefaktor.

Winter Pride, de homofiles eget, rosa julemarked, byr mest på varm, alkoholholdig drikke. Her er det ikke mye dill og dall! Foto: Christine Baglo